Vårdföretagarna

Vårdföretagarna kommenterar utredningen om reglering av yrket undersköterska

Dela

Förslaget får konsekvenser för upphandlad vård och omsorg och Vårdföretagarnas medlemsföretag. I regel ställer kommuner krav på en viss andel undersköterskekompetens i avtalen med privata aktörer. Avtalen måste ses över och ändras i enlighet med de nya förutsättningarna.

Sabina Joyau - näringspolitisk chef
Sabina Joyau - näringspolitisk chef

Utredningen överlämnar idag sitt förslag om att införa en skyddad yrkestitel för undersköterskor till regeringen. Regleringen knyts till krav på en lägsta utbildningsnivå för att få använda titeln undersköterska och föreslås träda ikraft den 1 januari 2025. 

- Det som oroar med dagens förslag är storleken på yrkesgruppen undersköterskor. Fler än 180 000 kvinnor och män arbetar idag som undersköterskor. Hälften av dem kommer att behöva validera sin kompetens och kunskap enligt utredningen. Hur en sådan stor valideringsinsats sjösätts och finansieras blir en av de stora knäckfrågorna framåt, säger Sabina Joyau näringspolitisk chef Vårdföretagarna.

- Vårdföretagarna anser att utbildningarna till undersköterska måste bli mer enhetliga över landet. Vi är därför positiva till Skolverkets sedan tidigare lagda förslag om att införa en nationell undersköterskeexamen, säger Sabina Joyau näringspolitisk chef. 

För mer information:
Anders Manell, 070-314 57 29
Presschef Vårdföretagarna

Länk till utredningen.

Nyckelord

Bilder

Sabina Joyau - näringspolitisk chef
Sabina Joyau - näringspolitisk chef
Ladda ned bild

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället

Vårdföretagarna är en arbetsgivar- och branschorganisation för vårdgivare som bedriver vård och omsorg i privat regi oavsett driftform. Föreningen har ca 2 000 medlemsföretag med ungefär 100 000 årsanställda.

Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv. Föreningen arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället. Vi tillvaratar de privata vårdföretagens intressen och förbättrar den privata vårdens förutsättningar. 
Läs mer på www.vardforetagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Daglig verksamhet i privat regi – bäst i Socialstyrelsens kvalitetsmätning19.12.2019 06:00:00 CETPressmeddelande

Daglig verksamhet skapar en meningsfull vardag för personer med funktionsnedsättning och ger rehabilitering som möjliggör studier eller arbete. Socialstyrelsen följer varje år upp kvaliteten i daglig verksamhet utifrån ett antal kvalitetsindikatorer. Årets undersökning visar att de privat drivna dagliga verksamheterna får bäst resultat på samtliga 14 kvalitetsindikatorer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum