Vårdföretagarna

Vårdföretagarna kommenterar vinstuppgörelsen

Dela

- Regeringen ägnar sig åt ett cyniskt spel med centrala delar av vår välfärd. Vinsttaket skull ta död på företag som levererar minst lika bra, ofta bättre kvalitet än offentliga utförare. I många fall gäller det omsorg eller personlig assistans som människor valt själva. Den valfriheten skulle berövas dem om detta blev verklighet.

Det säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna, i en kommentar till vinstuppgörelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet.

- Både Reepalus experter och tunga oberoende remissinstanser har visat att vinsttaket skulle ta död på välfärdsföretag och tvinga kommunerna att ta över. Vi vet att kommunerna inte har någon som helst beredskap för detta. Men regeringen är tydligen beredd att offra viktiga delar av välfärden för att få Vänsterpartiets stöd för sin valbudget. Det är allt annat än seriöst.

- Att sjukvården undantas denna gång, men ska bli föremål för en ny utredning om hur vinsterna ska begränsas är ingen tröst. Det betyder att den våta filten blir kvar. Företag kommer inte att våga starta eller växa, detta i ett läge när vi behöver alla vårdkrafter för att klara både akuta kriser och de växande behoven, säger Håkan Tenelius.

Fakta
35 procent av alla patientbesök sker hos privata vårdgivare.
21 procent av de som bor på äldreboende bor i ett privatdrivet.
65 procent av alla som har personlig assistans har valt en privat utförare.
82 procent av hvb-hemmen drivs av privata utförare.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Håkan Tenelius - näringspolitisk chef
Håkan Tenelius - näringspolitisk chef
Ladda ned bild

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället

Vårdföretagarna är en arbetsgivar- och branschorganisation för vårdgivare som bedriver vård och omsorg i privat regi oavsett driftform. Föreningen har ca 2 000 medlemsföretag med ungefär 100 000 årsanställda.

Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv. Föreningen arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället. Vi tillvaratar de privata vårdföretagens intressen och förbättrar den privata vårdens förutsättningar. 
Läs mer på www.vardforetagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Pressinbjudan: Vårdföretagarna möter Jönköpingspolitiker för framtidsdiskussion om välfärden17.5.2018 13:28Pressmeddelande

I en undersökning som Vårdföretagarna låtit Demoskop genomföra är stödet i Jönköpings län för valfrihet i välfärden stort. Stödet för rätten att själv välja var man ska bo när man har behov av äldreomsorg är hela 87 procent. Möt Vårdföretagarnas förbundsdirektör, Inga-Kari Fryklund, som svarar på frågor om vården och omsorgens utmaningar efter valet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum