Vårdföretagarna

Vårdföretagarna om kaoset på Försäkringskassan: ”Ministern måste agera”

Dela
Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund.
Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund.

- Ansvarig minister måste agera. När Försäkringskassan varken kan garantera att ersättning betalas ut i tid eller hindra att pengar försvinner till oseriösa aktörer klarar den inte sitt uppdrag, säger Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund apropå DN:s avslöjanden.

I oktober 2016 förändrade Försäkringskassan systemet för utbetalning av ersättning till utförare av personlig assistans. Myndigheten gick från förskottsutbetalning till att betala ut pengar för utförd assistans i efterskott. Men förändringen fick katastrofala följder för flera assistansutförare som inte fick sina pengar i tid. Den 1 juni sjösattes ett nytt IT-system som skulle underlätta och säkerställa rättssäkerheten i utbetalningarna. Trots detta lyckas inte Försäkringskassan betala ut ersättning i tid till flertalet assistansutförare. Samtidigt uppger DN att miljontals kronor kan ha betalats ut felaktigt från myndigheten.

En undersökning bland Vårdföretagarnas medlems företag i våras visade att drygt 3 av 10 företag får vänta över 45 dagar på ersättning från Försäkringskassan. Över 60 procent anger att orsaken är att myndighetens handläggare inte hinner med. Assistansbranschen är redan pressad av mycket låga marginaler. Drygt två av tio företag går med förlust.

- Att inte få pengarna i tid får katastrofala följder för de privata assistansutförarna. Lön till anställda måste ändå betalas ut och flera företag har blivit tvingade att ta banklån eller skuldsätta sig på annat vis för att klara av myndighetensoförmåga, fortsätter Inga-Kari Fryklund.

DN:s granskning beskriver en anställd på Försäkringskassan införandet av det nya handläggningssystemet som ett ”hastverk”.

 - Jag kan inte annat än hålla med. Vi har under flertalet möten med myndighetens ledning och i brev till ansvarig minister påtalat de risker vi sett med att göra om systemet på detta hastartade sett som nu gjorts. Ingen som helst konsekvensanalys genomfördes eller test av systemet innan det trädde i kraft. De som blir drabbade av att assistansersättningen inte betalas ut korrekt är de assistansberättigade och de anställda som riskerar utebliven lön, säger Inga-Kari Fryklund.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund.
Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund.
Ladda ned bild

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället

Vårdföretagarna är en arbetsgivar- och branschorganisation för vårdgivare som bedriver vård och omsorg i privat regi oavsett driftform. Föreningen har ca 2 000 medlemsföretag med ungefär 100 000 årsanställda.

Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv. Föreningen arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället. Vi tillvaratar de privata vårdföretagens intressen och förbättrar den privata vårdens förutsättningar. 
Läs mer på www.vardforetagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Pressinbjudan: Vårdföretagarna möter Jönköpingspolitiker för framtidsdiskussion om välfärden17.5.2018 13:28Pressmeddelande

I en undersökning som Vårdföretagarna låtit Demoskop genomföra är stödet i Jönköpings län för valfrihet i välfärden stort. Stödet för rätten att själv välja var man ska bo när man har behov av äldreomsorg är hela 87 procent. Möt Vårdföretagarnas förbundsdirektör, Inga-Kari Fryklund, som svarar på frågor om vården och omsorgens utmaningar efter valet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum