Vårdföretagarna

Vårdföretagarna om regeringens nej till tillståndskrav: ”Det ska inte gå att kompromissa om välfärdens kvalitet”

Dela
Håkan Tenelius, näringspolitisk chef för Vårdföretagarna
Håkan Tenelius, näringspolitisk chef för Vårdföretagarna

Regeringen avvisar i budgetpropositionen riksdagens tillkännagivande om att tillståndsplikt bör införas för all verksamhet inom socialtjänsten. I dag är till exempel äldreboenden och HVB-hem i kommunal regi befriade från de krav på kvalitet och säkerhet som ställs på dem som drivs av privata utförare.

- Regeringens inställning är minst sagt förbryllande. I praktiken innebär detta att pensionärer eller personer med funktionsnedsättning behandlas olika beroende på vem som driver deras boende. Det borde vara självklart att de krav som ställs på till exempel bostadsstandarden ska vara lika för alla som är i behov av ett särskilt boende. Det ska inte gå att kompromissa med välfärdens kvalitet bara för att en verksamhet drivs i offentlig regi, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef för Vårdföretagarna.

- Regeringen utgår i sin argumentation ifrån att kommunen per definition har kompetens, kunskap och ambition att uppfylla kraven. Resonemanget har tyvärr liten koppling till verkligheten. Vi vet att många särskilda boenden som hittills inte varit tillståndspliktiga inte uppfyller de krav som ställs. Det stämmer inte att kommunerna redan uppfyller kraven, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef för Vårdföretagarna.

- Vi kan instämma i att det kan innebära problem för kommuner att uppfylla kraven. Men det kan aldrig vara ett argument för att människor i behov av samhällets stöd ska behandlas sämre för att de hamnar i boenden som drivs offentligt, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef för Vårdföretagarna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef för Vårdföretagarna
Håkan Tenelius, näringspolitisk chef för Vårdföretagarna
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället

Vårdföretagarna är en arbetsgivar- och branschorganisation för vårdgivare som bedriver vård och omsorg i privat regi oavsett driftform. Föreningen har ca 2 000 medlemsföretag med ungefär 100 000 årsanställda.

Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv. Föreningen arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället. Vi tillvaratar de privata vårdföretagens intressen och förbättrar den privata vårdens förutsättningar. 
Läs mer på www.vardforetagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Pressinbjudan: Vårdföretagarna möter Jönköpingspolitiker för framtidsdiskussion om välfärden17.5.2018 13:28Pressmeddelande

I en undersökning som Vårdföretagarna låtit Demoskop genomföra är stödet i Jönköpings län för valfrihet i välfärden stort. Stödet för rätten att själv välja var man ska bo när man har behov av äldreomsorg är hela 87 procent. Möt Vårdföretagarnas förbundsdirektör, Inga-Kari Fryklund, som svarar på frågor om vården och omsorgens utmaningar efter valet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum