Vårdföretagarna

Vårdföretagarna släpper pandemirapport: 21 olika varianter av vård

Dela
Snabb omställning, ökad digitalisering och en nära samverkan med regionerna lyfts fram av privata vårdgivare som framgångsfaktorer för att klara vården under pandemin. Men 21 regioner har agerat på 21 olika sätt vilket medfört olika förutsättningar och risk för en ojämlik vård. Vårdföretagarna samlar nu viktiga erfarenheter och lärdomar från pandemin i en rapport för att vi i framtiden ska klara den uppskjutna vården och för att rusta inför nästa pandemi.
Antje Dedering - förbundsdirektör Vårdföretagarna
Antje Dedering - förbundsdirektör Vårdföretagarna

Den privatdrivna vården tog över cancerpatienter, ortopedi och mycket annat för att avlasta de stora sjukhusen som då kunde fokusera på covidvård. Nästan varannan vaccindos mot covid-19 har getts av en privat vårdgivare. Rapporten, av Grant Thornton på uppdrag av Vårdföretagarna, fastslår att privata vårdgivare har gjort betydande insatser under pandemin och på flera sätt avlastat regionerna. Samverkan har i flera fall stärkts men brister i samordning och styrning har gett olika förutsättningar för vård och vaccinering. Vårdföretagarnas medlemsföretag har tvingats att förhålla sig till 21 olika regionala system för samma sjukdom. Lärdomarna från pandemin hoppas Vårdföretagarna kan användas för att förbereda nästa kris men också för att komma till rätta med de långa vårdköerna.

-I rapporten finns lärdomar att dra kring hur vi framöver bättre nyttjar hela vårdens kapacitet och hur vi i framtiden agerar under kris. Det står utom allt tvivel att privata vårdgivare har ställt upp och bidragit under pandemin och framöver kan bidra till att jobba bort vårdskulden, säger Antje Dedering, förbundsdirektör Vårdföretagarna.

Vårdföretagarna har följande förslag till politiken för såväl sjukvårdens vardag som för kris:

Kom till rätta med vårdköerna. Regioner måste fortsätta att upphandla vård för att minska köerna. Guida patienter till vårdgivare med kortast kö och säkerställ att sajten ”Väntetider i vården” visar aktuella väntetider och eventuell ledig kapacitet hos alla landets vårdgivare. Stärk patienters rätt att söka vård i hela landet. Genomför en nationell kampanj på 1177 och vidareutveckla 1177.se så att patienten där kan hitta väntetider och jämföra kvalitet hos alla vårdgivare.

Krislägesavtal måste tydliggöras för förutsägbarhet. Skapa riktlinjer på regiongemensam nivå avseende kris som tydliggör vilka rättigheter och skyldigheter som kan uppkomma, för att skyndsamt kunna utöka kapaciteten och anpassa vård. Satsningar behöver göras på kontinuerliga samverkansprojekt för att öva inför krissituationer.

Stärk samverkan mellan regioner och privata vårdgivare. I regioner med en etablerad samverkan kunde beslut fattas i nära dialog med privata vårdgivare. På så vis kunde hela vården organiseras mer flexibelt och nyttjas mer effektivt under pandemin. Säkerställ att goda arbetssätt behålls och stärk samverkan i fler regioner.

Länk till rapporten hittar du här.

För mer information kring rapporten:
johan.lahne@vardforetagarna.se 

Kontakter

Bilder

Antje Dedering - förbundsdirektör Vårdföretagarna
Antje Dedering - förbundsdirektör Vårdföretagarna
Ladda ned bild

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare

Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.

Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Läs mer på Vårdföretagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Stora skillnader mellan länen över de som beviljas personlig assistans – regeringen måste göra en grundlig översyn av Försäkringskassans behovsbedömningar27.3.2024 13:36:43 CET | Pressmeddelande

Det är mycket stor skillnad mellan Sveriges län i antalet individer per 100 000 invånare som har statlig assistansersättning. Klart lägst är andelen i Hallands län där antalet är 99. Klart högst är andelen i Norrbottens län där antalet är 191, alltså nästan dubbelt så många som i Hallands län. Högst genomsnittligt antal statliga assistanstimmar var det i Dalarnas län med 150 timmar 2023 och lägst i Kronobergs län med 119 timmar. Skillnaden var alltså drygt 25 procent.

Unik undersökning: Nio av tio i åldersgruppen 85 till 109 år vill kunna välja äldreomsorg mellan privata och offentliga utförare.13.3.2024 09:05:51 CET | Pressmeddelande

Under ett seminarium i Stockholm idag, med medverkan av bland andra äldreminister Anna Tenje, presenterade Vårdföretagarna en rapport om äldres verkliga valfrihet. För första gången presenteras opinionsundersökningen Äldrebussen, som genomförts av Verian med en svarande målgrupp från 85 år till 109 år. Den visar bland annat att över 90 procent vill kunna välja hemtjänst och äldreboende. Samtidigt saknar drygt en miljon av de äldre möjlighet att välja hemtjänst. Siffrorna är ännu dystrare vad gäller möjligheten att välja äldreboende.

Månadens vårdkörapport: 45 000 fler kvinnor än män står i kö för en första kontakt inom den planerade specialistvården7.3.2024 08:58:29 CET | Pressmeddelande

Imorgon är det 8 mars, den internationella kvinnodagen. I januari 2024 var det 45 000 fler kvinnor än män som stod i kö för en första kontakt inom den planerade specialistvården, motsvarande 23 procent fler. Det var 13 000 fler kvinnor som väntat längre än vårdgarantin (90 dagar) på den första kontakten, motsvarande 20 procent fler. I Region Stockholm och Region Gävleborg utgjorde kvinnor mer än 60 procent av samtliga som väntat längre än 90 dagar på en första kontakt med en specialist.

Pressinbjudan: Vem försvarar valfriheten och äldres rätt att välja sin äldreomsorg?6.3.2024 14:02:42 CET | Pressmeddelande

Vårdföretagarna och SPF Seniorerna arrangerar seminarium med medverkan av äldreminister Anna Tenje och riksdagspolitiker. Datum: 13 mars, 09:00 - 10:00, frukost serveras från 08:30 Plats: IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm En unik undersökning med namnet Äldrebussen presenteras, där äldre i målgruppen från 85 år till 109 år svarar på frågor om viljan att välja sitt äldreboende. På seminariet presenterar Vårdföretagarna därutöver en rapport om hur det ser ut med valfriheten för äldre i Sveriges kommuner.

Patienttoppen 2024: Privata vårdcentraler mest uppskattade i samtliga 21 regioner29.2.2024 10:36:43 CET | Pressmeddelande

När patienter i hela landet besvarar frågor om hur nöjda de är med sin vårdcentral rankas privatdrivna vårdcentraler högt. Av Sveriges 100 mest uppskattade vårdcentraler drivs 77 av privata vårdgivare. Den sammantagna bilden från SKR:s nationella patientenkät är att patienter generellt är nöjda med sin vårdcentral – oavsett om den drivs av regionen eller en privat vårdgivare. Vårdföretagarna publicerar nu samtliga listor – region för region.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye