Umeå kommun

Vårdsvenska och teckenspråk nyheter i utbildningsplan

Dela

Medarbetare som har svenska som andraspråk ska ges möjlighet att förstärka sina kunskaper i vårdsvenska. En särskild satsning görs också på medarbetare som arbetar med brukare som behöver teckenspråksstöd för att kommunicera. Det har individ- och familjenämnden beslutat.

Behovet av utbildad personal för att klara pensionsavgångar och nyrekryteringar är stora för individ- och familjenämndens verksamheter. Lika viktigt är att behålla och kompetensutveckla befintlig personal. Nämnden beslutade 18 december om utbildningsplan för 2020.

Nytt för kommande år är att 400 000 kronor avsätts för att medarbetare som har svenska som andraspråk och 100 000 kronor avsätts för medarbetare som har behov av teckenspråksutbildning. Tiden att på betald arbetstid läsa vård- och omsorgsprogrammet utökas från fyra till åtta timmar i veckan. Medel för marknadsföring och behov av utbildning som uppkommer under året inte är inräknat i planen.

Kompetensförsörjningsplan för vård och omsorg 2020–2022 ligger till grund för arbetet med verksamhetens behov av personal och kompetens på kort och lång sikt.

Liberalerna hade ett tilläggsyrkande som avslogs. Liberalerna reserverade sig till förmån för sitt eget yrkande.

Mer information:

Andreas Lundgren (S)
ordförande
individ- och familjenämnden
Umeå kommun
070-330 63 24
andreas.lundgren@umea.se

Björn Kjellsson (L)
vice ordförande
individ-och familjenämnden
Umeå kommun
070-618 73 30
bjorn.kjellsson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Måltidsinformation inom förskola, skola och äldreomsorg i Umeå finns nu som öppna data3.6.2021 18:06:34 CEST | Pressmeddelande

Vill du veta hur mycket mat som kastas i soporna i form av matsvinn eller hur många måltider som serveras i Umeå kommun en vanlig veckodag? Se hur många procent av maten i förskolan som är ekologisk eller vad en måltid i äldreomsorgen kostar? Nu finns information publicerad på kommunens portal för öppna data. Där kan du själv söka den information du är intresserad av.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum