Svenska Orienteringsförbundet

Vårens Tiomila ställs in

Dela

Tiomila kommer inte att arrangeras i Valdemarsvik som planerat. Återigen är det coronapandemin som gör att orienteringsklassikern skjuts på framtiden. Och återigen undersöker Tiomilaföreningen om Tiomila kan flyttas till hösten.

Under 2020 blev Tiomila inställt två gånger om. Enligt ursprunglig plan skulle tävlingarna ha avgjorts i Upplands-Bro i början av maj, men en månad dessförinnan fattades beslut om att flytta stafetterna, tidsmässigt till hösten och geografiskt till Idre Fjäll.

Coronasmittan omöjliggjorde dock större arrangemang under hela fjolåret och i somras togs beslutet att även ställa in tävlingarna i Idre Fjäll.

Inför 2021 har planeringen för ett Tiomila i Valdemarsvik 1-2 maj pågått i fyra år. Men nu har Tiomilaföreningen, arrangören och Svenska Orienteringsförbundet i samråd bestämt att ställa in även tävlingarna i början av maj.

- Coronapandemin har påverkat och drabbat oss hårt och vi ser inga möjligheter att, utifrån rådande omständigheter, kunna bjuda in till ett Tiomila i Valdemarsvik 1-2 maj. Vi beklagar detta djupt mot bakgrund av att, som vi noterat, många föreningar sett fram emot att delta i årets Tiomila i maj i Valdemarsvik. Det är även beklagligt med tanke på all den tid våra ideella krafter lagt ner i förberedelsearbetet, säger årets generalsekreterare Kjell Holmström.

Innan det definitiva beslutet fattades inväntade parterna den senaste återrapporteringen från Folkhälsomyndigheten till regeringen gällande justeringar och undantag i den nya pandemilagen. Där framkom dock inga besked som gav anledning till ändring av beslutet. De förutsättningar som värderats är bland annat begränsningar för folksamlingar, begränsningar för inresa från andra länder, risk för smittspridning under tävlingen samt ekonomiskt utfall.

Beslutet att ställa in arrangemanget den 1-2 maj kommer inte som en överraskning och arbete pågår för att se om och när ett Tiomila eventuellt skulle kunna genomföras i höst.

- Vi ska nu på allvar undersöka om vi istället kan arrangera till hösten. Där är första uppgiften att utreda om Valdemarsvik har möjlighet att flytta sitt arrangemang, säger Tiomilaföreningens ordförande Christer Nordström, som hoppas kunna återkomma med fler besked inom kort.

Vad som händer med helgen 1-2 maj är också en fråga som skyndsamt ska utredas.

- Det finns ett väldigt stort sug efter skogsstafetter ute i landets elitklubbar. Inledningsvis diskuterar vi med Tiomilaföreningen om de skulle vara intresserade av att jobba för att få till ett kraftigt nerskalat elitarrangemang den aktuella helgen. Annars kan det säkert finnas andra intressenter, säger Tomas Stenström, idrottschef på Svenska Orienteringsförbundet.

För mer information

Christer Nordström, ordförande Tiomilaföreningen: 010-480 55 70

Kjell Holmström, generalsekreterare Valdermarsvik: 070-839 00 35

Tomas Stenström, idrottschef Svenska Orienteringsförbundet: 076-315 11 04

Bilder

Ladda ned bild
Fri bild. Fotograf: Svenska Orienteringsförbundet
Fri bild. Fotograf: Svenska Orienteringsförbundet
Ladda ned bild

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 87 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

Svensk succé i den EM-sprinten – dubbla guld och ett brons16.5.2021 17:29:08 CEST | Pressmeddelande

Tre svenska medaljer blev facit på den individuella sprinten när EM i schweiziska Neuchâtel avslutades på söndagen. Regerande sprintmästarinnan Tove Alexandersson tog sitt andra guld på två dagar. På herrsidan var Emil Svensk starkast och vann sitt första individuella mästerskapsguld: ”Jag har haft lite stolpe ut på tidigare mästerskap. Skönt att det blev stolpe in nu, säger guldvinnare Emil Svensk som fick sällskap på pallen av bronsmedaljören Gustav Bergman.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum