Brå

Varför begås brott och vad kan få en person att lämna en kriminell bana?

Dela

– Understanding the mechanisms that cause crime and promote desistance from crime, är huvudtemat på årets The Stockholm Criminology Symposium

Välkommen till 2022 års upplaga av The Stockholm Criminology Symposium, som hålls på Norra Latin den 13–15 juni. I år med särskilt fokus på mekanismer bakom orsaker till brott samt vad som kan få en kriminell person att upphöra med brott. Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson medverkar i den inledande paneldiskussionen den 13 juni kl 9.00.

Symposiet är en internationell konferens på det kriminalpolitiska området som arrangeras av Brottsförebyggande rådet, Brå, på uppdrag av Justitiedepartementet. Cirka 400 forskare, praktiker och beslutsfattare från många länder samlas för att ta del av det senaste inom kriminologisk forskning. Språket är engelska.

Årets symposium har två huvudteman, dels studier om Understanding the mechanisms that cause crime and promote desistance from crime, och dels ett bredare fält inom brottsforskningen och kriminalpolitiken. Från enskilda brottstyper till samhällets system för att hantera brottsligheten. Några programpunkter är:

  • Narkotikamarknader och gängkriminalitet
  • Skolskjutningar
  • Avhopparprogram för gängkriminella
  • Sexualbrott
  • Ungdomsrån
  • Medias bild av brottsligheten

The Stockholm Prize in Criminology 2021 samt 2022

Priset tilldelas i år tre forskare; för 2021: professor Elijah Anderson, Yale University, USA, och för 2022: professor emeritus Francis T. Cullen, University of Cincinnati’s School of Criminal Justice, USA, samt professor emeritus Peggy C. Giordano, Bowling Green State University, USA. Professor Anderson belönas för sin forskning om mekanismer bakom våldet i socialt, ekonomiskt och etniskt segregerade områden. Professor emeritus Cullen och Giordano, belönas för sin forskning om adekvat behandling under och efter fängelsetiden, för att minska risken för återfall i brott. Priset delas ut av HKH Drottning Silvia i Stockholms stadshus på kvällen den 14 juni.

Media är välkommen

Vi kan hjälpa till att få kontakt med forskare och praktiker. För ackreditering eller hjälp att boka intervjuer; kontakta Brås presstjänst, 072-99 58 500, e-post: press@bra.se

Tid:måndagen den 13 juni – onsdagen den 15 juni, start kl 9.00 varje dag.

Plats:City Conference Center, Norra Latin, Drottninggatan 71 B, Stockholm

Mer information finns på www.criminologysymposium.com

Nyckelord

Dokument

Länkar

Om

Brå
Brå
Tegnérgatan 23
111 40 Stockholm

08-527 58 400

Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se

Följ Brå

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Brå

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum