Uppsala kommun

Världens bästa klimatstad avslutar 2018

Dela

Medborgarbudget och servicepunkter på landsbygden, satsningar på äldrevänlig kommun och större fokus på trygghetsfrågorna är några tydliga områden när Uppsala kommun gör bokslut för 2018.

- 2018 var ett händelserikt och bra år för Uppsala. Vi har tagit trygghetsfrågan på stort allvar, ökat kommunens närvaro på landsbygden och rustat oss för att vi blir fler med nya skolor och förskolor. Vi har helt enkelt mycket att vara stolta över, säger Erik Pelling (S), ordförande kommunstyrelsen.

Uppsala växer. Under året valde 5250 fler människor att bli uppsalabor och kommunen har nu över 225 000 invånare. Spaden sattes i marken för 1 710 nya bostäder och 1 589 nya bostäder blev klara. Nära 1 400 företag startades vilket gör att det nu finns över 21 000 företag i Uppsala. Under året utsågs Uppsala även till Årets globala klimatstad av WWF, till Sveriges främsta cykelstad och årets tillväxtkommun.

Uppsala har haft ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet i fokus under 2018, med utgångspunkt i kommunens nio inriktningsmål. Ett exempel på allt som hänt är att tre nya grundskolor öppnat; Tiunda, Lindbacken och Jumkil. Ett annat är att det förebyggande arbetet för barn och unga gällande psykisk ohälsa, ekonomisk utsatthet, skolfrånvaro samt missbruk stärkts.

Det ekonomiska resultatet blev 420 miljoner kronor för kommunkoncernen, 271 miljoner kronor för nämnderna och 206 miljoner kronor för de kommunala bolagen. Investeringar gjordes för 3 610 miljoner kronor. Uppsala kommuns årsredovisning och bokslut ska antas av kommunfullmäktige 29 april.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Var ska Uppsalas avloppsreningsverk ligga i framtiden?18.9.2019 17:35:15 CESTPressmeddelande

Kommunstyrelsen har tillsammans med Uppsala Vatten utrett hur Uppsalas avloppsförsörjning ska klaras på lång sikt. Kungsängsverket, som nu renar avloppsvattnet från staden och några närbelägna tätorter, ska byggas ut för att klara utvecklingen fram till omkring år 2060. Därefter finns tre lokaliseringsalternativ, utöver nuvarande plats: En kortare bit söderut om nuvarande plats, sydost om Bergsbrunna eller väster om E4:an vid Fullerö.

Lena Åberg Frisk slutar på UKK18.9.2019 12:12:41 CESTPressmeddelande

Lena Åberg Frisk har idag meddelat att hon slutar som VD på UKK. - Jag är oerhört stolt över det vi tillsammans åstadkommit på UKK under min tid som vd. Jag tillträdde med ett tydligt uppdrag och mycket av det är nu genomfört. Nu är vi tyvärr i ett läge där styrelsen och jag inte är överens om hur verksamheten ska utvecklas framöver. Då är det bättre att någon annan får ta ansvaret att leda verksamheten vidare, säger Lena Åberg Frisk. Åberg Frisk tillträdde som VD på UKK i augusti 2015. Under hennes tid som VD har bland annat antalet egna arrangemang fördubblats, samarbeten med Kungliga Musikhögskolan inletts och UKK har flyttat fram positionerna i sitt klimat- och miljöarbete. Vidare har bolaget idag en ekonomi i balans och är en av landets främsta platser för kultur och möten. Lena Åberg Frisk tar ut kompledigt från och med idag 18 september och avslutar formellt sin tjänst 31 december 2019. För mer information: Lena Åberg Frisk 072-5674948 Stefan Berg 0724-682683 Pressansvarig Uppsa

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum