Flygbolaget BRA

Världens lägsta utsläpp tar flygbolaget BRA till Europaparlamentet

Dela

Flygbolaget BRA är inbjudna till både svenska riksdagen och Europaparlamentet för att berätta om sitt uppmärksammade klimatarbete och de rekordlåga utsläpp som bolaget registrerade vid en helt klimatoptimerad flygning mellan Halmstad och Bromma i maj i år.

BRA har återkommande visat flygets möjligheter att minska sin klimatpåverkan med befintlig teknik och med dagens förutsättningar.

Nu har bolaget bjudits in till svenska regeringen i oktober och till Europaparlamentet i november, för att berätta om sitt klimatarbete och om den klimatoptimerade flygning som bolaget genomfördes i maj.

Där visade BRA att utsläppen från flyg kan halveras med dagens flygplan - om infrastrukturen optimeras och biobränsle används.

Utsläpp av koldioxid för flygningen uppmättes till 34 gram per person och kilometer. Vilket kan jämföras med miljöbilar som idag får släppa ut upp till 95 gram per kilometer och supermiljöbilarnas maxgräns om 50 gram per kilometer.

34 gram utsläpp av koldioxid för en kommersiell flygresa med passagerare är förmodligen de lägsta som någonsin registrerats av ett kommersiellt flygbolag i ordinarie trafik.

Andra som provflugit med motsvarande mängd iblandat biobränsle har gjort det på hög höjd där utsläppen multipliceras eller som ett speciellt test, utan passagerare och därmed inte kunnat notera samma låga utsläppsnivåer som BRA, per passagerare.

BRA har anmält rekordet till Guinness Världsrekord och väntar på besked.

Det är det systematiska klimatarbete som BRA ägnat sig åt sedan år 2009, när bolaget miljöcertifierades, som nu börjar att intressera politiker och flygbransch på både nationell och internationell nivå.

I oktober håller därför flygbolagets miljöchef Anna Soltorp en presentation för intresserade, svenska riksdagsledamöter och den 11 november för parlamentariker i Europaparlamentet.

Kort film om BRAs klimatoptimerade flygning:

https://www.flygbra.se/bra-hallbarhet/the-perfect-flight/

Mer om BRAs klimatarbete:

www.flygbra.se/miljo

BRA är engagerade i följande utvecklingsprojekt för klimatsmartare flyg:

Fossilfritt Sverige - Färdplan för fossilfritt inrikesflyg 2030

BRA är enda flygbolaget med i svenska regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige och var också det bolag som 2018 överlämnade svenska flygbranschens färdplan för fossilfrihet för inrikesflyg till år 2030 till regeringen. Mer: http://fossilfritt-sverige.se/fardplaner-for-fossilfri-konkurrenskraft/fardplaner-for-fossilfri-konkurrenskraft-flygbranschen/ 

The Nordic Network for Electric Aviation (NEA)

Satsningen av Nordic Innovation under Nordiska ministerrådet som ska arbeta med både infrastruktur, industrifrågor och nya affärsmodeller. NEA ska arbeta med kunskapsöverföring mellan de nordiska länderna. Mer: https://www.nordicinnovation.org/programs/nordic-network-electric-aviation-nea

Fossilfritt flyg 2045

RISE, Research Institutes of Sweden, driver på uppdrag av Energimyndigheten ett innovationskluster för att påskynda omställningen till fossilfrihet inom flyget. Klustret ska samla aktörer som kan bidra till ett fossilfritt inrikesflyg 2030 och utrikesflyg 2045. Mer: https://www.ri.se/sv/press/rise-ska-driva-innovationskluster-fossilfritt-flyg 

Heart Aerospace - elflygplan

Heart Aerospace är en innovativ, svensk elflygplansutvecklare med mål att leverera det första elektiska flygplanet för kommersiell trafik år 2025. BRA har skrivit ett letter of interest med Heart och följer utvecklingen med stort intresse. Mer: https://heartaerospace.com/

LTU Green fuels Biojet Initiative

Tillsammans med Luleå Tekniska Universitet sonderar BRA terrängen för framtida inhemsk produktion av biobränsle från idag outnyttjade skogsrester. BRA är en av flera intressenter till svensk biobränsleproduktion. Mer: https://www.ltu.se/org/tvm/Avdelningar/LTU-Green-Fuels 

Network for Transport Measures

Nätverket för Transporter och Miljön, NTM är en ideell förening som initierades 1993 för att skapa en gemensam värdegrund för hur miljöprestanda för olika transportmedel ska beräknas. Mer: https://www.transportmeasures.org/sv/ 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Flygbolaget BRA
Flygbolaget BRA
Gårdsfogdevägen 16
16126 Bromma

https://www.flygbra.se/

BRA står för Braathens Regional Airlines BRA flyger till flest orter i Sverige och med cirka 2,2 miljoner årliga passagerare, främst affärsresenärer, har BRA en marknadsandel av svenskt inrikesflyg om cirka 30 %.

BRA klimatkompenserar som enda kommersiella flygbolag i världen för alla sina utsläpp utan extra kostnad för resenärerna. BRA erbjuder sedan 2018 alla att välja fossilfritt biobränsle vid bokning av flygresan och redan år 2009 miljöcertifierades bolaget som världens första passagerarflygbolag.

2016 lanserades varumärket BRA efter sammanslagning av flera regionala flygbolag i samma svenska koncern. Bolagets flyg-DNA sträcker sig samtidigt tillbaka till 1940-talets Braathens S.A.F.E.

BRA ägs av svenska investmentbolaget Braganza, helägt av Per G. Braathen.

BRA flyger till Stockholm Bromma, Göteborg, Malmö, Umeå, Visby, Kalmar, Ronneby, Sundsvall, Helsingborg/Ängelholm, Östersund, Växjö, Trollhättan, Halmstad, Kristianstad, Norrköping, Sälen, Helsingfors, Berlin, Lyon.

Följ Flygbolaget BRA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Flygbolaget BRA

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum