Svenska kyrkan

Världens lutheraner möts i Namibia

Dela

På onsdag samlas 800 deltagare från 145 medlemskyrkor när Lutherska världsförbundet, LVF, håller sin tolfte generalförsamling i Namibias huvudstad Windhoek. Generalförsamlingen behandlar frågor som rör kyrkornas liv och vittnesbörd i världen och stakar ut riktningen för arbetet under de kommande åren. En höjdpunkt blir uppmärksammandet av reformationens 500-årsminne på en fotbollsstadion med plats för 10 000 personer.

Lutherska världsförbundet håller i veckan sin tolfte generalförsamling i Namibias huvudstad Windhoek. På bilden välkomnar en delegation ungdomar anländande mötesdeltagare. Foto: LWF
 


Huvudtema för 2017 års generalförsamling är ”Befriad av Guds nåd”, med tre underteman: ”Frälsningen – inte till salu”, ”Människan – inte till salu” och ”Skapelsen – inte till salu”.

Generalförsamlingen har föregåtts av fyra regionala förmöten där lutherska kyrkor i olika delar av världen har formulerat budskap utifrån frågor som är särskilt angelägna i deras olika sammanhang. Kvinnor och ungdomar har också haft egna förmöten.

Under generalförsamlingen ska en ny president väljas efter den palestinske biskopen Munib Younan som innehaft posten i sju år, och nya delegater ska väljas till det styrande rådet. Vid sidan av formellt beslutsfattande och opinionsbildning är generalförsamlingen det viktigaste tillfället att vårda och stärka kyrkornas relationer och den gemensamma identiteten, säger Jenny Sjögreen, ekumenikchef i Svenska kyrkan.

- Den ständigt aktuella frågan för LVF handlar om hur vi förstår oss själva som enskilda kyrkor och som gemenskap. Var vi behöver stå enade, var vi kan skilja oss åt, och hur vi mitt i detta kan växa tillsammans. Det viktigaste som händer under veckan är därför att vi får komma tillsammans, be, fira gudstjänst och mötas i samtal.

Biskopen i Härnösands stift, Eva Nordung Byström kommer att lyfta arbetet med vitboken om relationen till den samiska befolkningen och prästen Erik Olebark Ringheim ska berätta om arbete med ungdomar i en sekulär förortsmiljö. Svenska kyrkan arrangerar också en workshop om sociala trygghetssystem tillsammans med ett antal partners.

Generalförsamlingen 2017 sammanfaller med 500-årsminnet av reformationen och det kommer att uppmärksammas i en stor mässa på en lokal fotbollsstadion med plats för 10 000 deltagare. Under mässan gestaltar lutheraner från hela världen hur reformationens budskap har formats och skärpts i mötet med olika kulturer och blivit till en global kraft. Gudstjänsten kommer att kunna följas direkt via webbsändning.

Generalförsamlingen i Windhoek pågår 10-16 maj. Ärkebiskop Antje Jackelén är på plats och tillgänglig för intervjuer. Hon nås via sin pressekreterare Daniel Bramsell: 018- 16 94 19.

LVF och generalförsamlingen
LVF bildades 1947 i Lund. Det består av 145 medlemskyrkor från 98 länder. Generalförsamlingen äger rum var 6-7:e år. Värdar för generalförsamlingen i Windhoek är Namibias tre lutherska kyrkor, the Evangelical Lutheran Church in Namibia, the Evangelical Lutheran Church in the Republic of Namibia and the Evangelical Lutheran Church in Namibia-German Evangelical Lutheran Church.

Svenska kyrkans delegater
Svenska kyrkans delegater under generalsförsamlingen är:
Johanna Garde
Kristian Hjertén
Antje Jackelén
Wanja Lundby-Wedin
Eva Nordung Byström
Fredrik Modéus
Erik Olebark Ringheim
Karin Rubenson
Jenny Sjögreen
Sofia Strinnholm

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Internationell biståndsallians möts i Uppsala19.10.2018 10:57Pressmeddelande

Den 27 oktober till 1 november håller ACT-alliansen sin tredje generalförsamling i Uppsala, med 350 deltagare från hela världen. ACT-alliansen är en av världens största biståndsallianser, där Svenska kyrkan och Diakonia är svenska medlemmar. Bland inbjudna gäster finns FN:s vice generalsekreterare, Amina Mohammed, högsta chefen för FN-organet UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, biståndsminister Isabella Lövin samt Carin Jämtin, generaldirektör för Sida.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum