Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Världsartisten Nathan Laube gästar Västerås!

Dela

Med världen som arbetsplats, med framträdanden i bl a Wiens konserthus, Berlinerfilharmonin, Elbfilharmonin i Hamburg, Maison Radio France, Notre-Damekatedralen i Paris och St Paul’s Cathedral i London, har turen nu kommit till Västerås domkyrka då organisten Nathan Laube bjuder på konsert söndag 10 mars.

Nathan Laube är ett av de främsta namnen på orgelhimlen och inbjuds regelbundet till världens mest betydelsefulla orgelfestivaler, både som solist, föreläsare och pedagog. 2016 invigningsspelade han på den nyrestaurerade orgeln i King’s College Chapel i Cambridge och han var också den förste att utnämnas till ”organist in residence” vid den världsberömda orgeln i St. Bavo i Haarlem. Hemvisten är USA där han verkar som assistant professor i orgel vid Eastman School of Music, men Laube är också internationell konsult i orgelstudier vid Royal Birmingham Conservatoire, England.

I konserten ”Celeber gäst – tre germanska giganter” utforskas rikedomen, turbulensen, dramat och hänförelsen i den tyska romantiska orgellitteraturen från 1800-talet i tre av de mest monumentala verken som skrivits för instrumentet.

- Vi blir bjudna på musik ur storslagen Wagneropera, till romantisk bearbetning av den odödlige J.S. Bachs musik till ett av orgellitteraturens främsta verk – Julius Reubkes episka sonat över den 94:e psaltarpsalmen, berättar Johan Hammarström, ansvarig för musikverksamheten i Västerås domkyrka.

För den som är extra nyfiken på Laube finns tillfälle att höra mer från artisten själv, då han intervjuas innan konserten. Intervjun sker på engelska.

- Under de senare åren har Västerås domkyrka varit spelplats för många av världens främsta organister. Det är en stor glädje att få hälsa Nathan Laube välkommen till oss, en av de organister vars spel jag personligen blivit mest hänförd av, säger Johan Hammarström.

Västerås domkyrka - Söndag 10 mars
Kl 17.15 Artistintervju - Nathan Laube intervjuas av domkyrkoorganisten Johan Hammarström. Intervjun sker på engelska.

Kl 18.00 Konsert: Celeber gäst – tre germanska giganter

Konserten visas på storbildsskärm

Fri entré!

För mer information: Johan Hammarström, domkyrkoorganist i Västerås domkyrka, 021-81 46 19, johan.hammarstrom@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum