Världshungerdagen: Två av tre svenskar vill betala mer för rättvis mat
Två tredjedelar av svenskarna, 68 procent, kan tänka sig att betala mer för livsmedel importerade från fattiga länder, som exempelvis kaffe och bananer, om bönderna får bättre betalt. Det visar en opinionsundersökning som Sifo gjort på uppdrag av biståndsorganisationen We Effect. Möjligheten för bönder i fattiga länder att få ordentligt betalt är avgörande för att bekämpa global fattigdom och hunger.

- Det råder inte brist på mat i världen, det råder brist på rättvisa. Det är väldigt positivt att en sådan stor majoritet av svenskarna kan tänka sig att betala mer för sin mat för att bidra till en mer rättvis global livsmedelsförsörjning, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för biståndsorganisationen We Effect.
- Frågan är komplex och det handlar även om en mer rättvis fördelning av inkomsterna mellan bönder, uppköpare, transportörer och försäljare, tillägger hon.
Att småskaliga bönder inte får tillräckligt betalt för de livsmedel de säljer till världsmarknaden är en bidragande orsak till fattigdom och hunger i världen. I dag, på Världshungerdagen, kommer 690 miljoner människor i världen att lägga sig hungriga. Situationen har blivit än mer akut under coronapandemin, som orsakat störningar i den lokala och globala produktionen och handeln med livsmedel. Att FN:s livsmedelsprogram fick Nobels fredspris i år understryker allvaret i situationen. FN varnar för att antalet akut hungriga bara i år kan fördubblas till 265 miljoner.
- Vi står potentiellt inför den största hungerkrisen i världen på 50 år. Det är viktigt att de som drabbas får akut hjälp, men det är lika viktigt att vi arbetar långsiktigt för att motverka de underliggande orsakerna till hunger och nöd. Det gör vi genom att skapa ett globalt livsmedelssystem som gagnar alla, säger Anna Tibblin.
Totalt 67,8 procent av svenskarna är enligt en opinionsundersökning som Sifo genomfört på uppdrag av We Effect ’mycket ofta’ eller ’ganska ofta’ beredda att betala mer för importerade livsmedel från fattiga länder om bönderna i dessa länder får bättre betalt. Kvinnor är generellt mer benägna att göra så än män, och villigheten är större bland yngre svenskar än de äldsta (se bifogad faktaruta).
Enligt beräkningar som organisationen Fairtrade Sverige har gjort tjänar en anställd vid en bananplantage cirka 5-9 procent av bananens totala försäljningsvärde medan en kakaobonde tjänar cirka 6 procent av en chokladkakas totala försäljningsvärde.
- Vi kan alla hjälpas åt för en mer rättvis global livsmedelsförsörjning. Några extra kronor för våra bananer eller vårt kaffe spelar inte så stor roll för oss, men det kan göra stor skillnad för de bönder som har producerat dom, säger Anna Tibblin.
Världshungerdagen, World Food Day, uppmärksammas den 16 oktober varje år världen över. Dagen sammanfaller med det datum då FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO grundades 1945, och syftet med dagen är att öka medvetenheten om hunger- och fattigdomsfrågor.
FAKTA/Sifo-undersökningen
- Totalt 67,8 procent av svenskarna är ’mycket ofta’ eller ’ganska ofta’ beredda att betala mer för importerade livsmedel från fattiga länder om bönderna får bättre betalt.
- Bland män är 64,1 procent villiga att betala mer för importerade livsmedel från fattiga länder om bönderna får mer betalt. För kvinnor är motsvarande siffra 71,7 procent.
- Yngre svenskar är mer beredda att betala mer för importerade livsmedel från fattiga länder om bönderna får mer betalt än äldre. I åldersgruppen 18-29 år är 69,1 positiva, medan endast 65,6 procent är positiva i åldersgruppen 65-79 år.
- Mest positiva är man i Göteborgsområdet, där 75, 2 procent är positiva. Minst positiva är man i Sydsverige, där 63,9 procent svarar att de kan tänka sig att betala mer för importerade livsmedel från fattiga länder om bönderna får mer betalt.
- Undersökningen genomfördes av Sifo på uppdrag av We Effect och omfattar 1 000 online-intervjuer 23 september – 4 oktober 2020.
- Frågan som ställdes var: Är du beredd att betala mer för importerade livsmedel från fattiga länder, exempelvis kaffe och bananer, om det innebär att bönderna får mer betalt för sina varor?
TIPS/Så handlar du mer rättvist redan i dag
Handla rättvisemärkt. Utbudet av rättvisemärkta produkter är begränsat. Men i de fall det finns, finns ingen ursäkt att inte köpa dem. Alltså inget mer orättvist kaffe eller orättvisa bananer.
Inga ockuperade produkter. Undvik att köpa produkter från ockuperade områden i Västsahara (bland annat fisk) och Palestina (bland annat vegetariska halvfabrikat och dadlar). Du kan enkelt ta reda på streckkoder som du ska undvika på nätet.
Håll koll på ett par varor. Det är svårt att hålla koll på var allt produceras och under vilka förhållanden. Tänk igenom vad du äter mycket av och skaffa dig koll på dessa varor – och då både själva varan och vem som producerar den. Man kan hitta mycket information på nätet om olika varor och producenter.
Ställ frågor i butiken. Visa din mataffär att produktionsvillkoren är viktiga för dig som konsument. Ställ frågor om olika varor och producenter. Kräv hållbarhetsdeklarationer som även visar hur produktionen av ett livsmedel påverkar arbetsförhållanden, lokalbefolkning och vattenåtgång.
För underlag och intervjuer:
Anna Koblanck, Medieansvarig, anna.koblanck@weeffect.org, 072-070 17 81.
Nyckelord
Kontakter
Anna KoblanckPressansvarig
Tel:072-0701781anna.koblanck@weeffect.orgMarcus LundstedtPress- och påverkanschef We Effect
Tel:+46 72 070 97 21marcus.lundstedt@weeffect.seBilder
Om
We Effect är den svenska kooperationens biståndsorganisation med verksamhet i ett 20-tal länder tillsammans med 160 partnerorganisationer. We Effect arbetar för att utrota fattigdomen i världen genom att verka för rätten till mat, jämställdhet, klimaträttvisa, hållbar utveckling och hjälp till självhjälp. Organisationen grundades 1958 och är världens största kooperativa biståndsorganisation.
Följ We Effect
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från We Effect
We Effect får 18 miljoner av Postkodlotteriet till kampen mot hungern i världen19.3.2021 10:10:26 CET | Pressmeddelande
Vid Svenska Postkodslotteriets utdelning av lotteriöverskottet 2021 har We Effect tilldelats 18 miljoner kronor. Pengarna kommer att gå till We Effects arbete med att stötta småskaliga bönder i världens fattiga länder mot hunger och fattigdom.
We Effect och Vi-skogen vinnare i Årets insamlare 202017.3.2021 14:52:35 CET | Pressmeddelande
We Effect och Vi-skogen vann kategorin Årets Företagssamarbete i Årets insamlare 2020, Sveriges finaste pris för insatser inom insamling och givande. Utmärkelsen gäller kampanjen Hela Sverige mot Hungerpandemin som drevs i samarbete med de kooperativa företagen.
Kvinnors makt i fokus på FN:s internationella toppmöte för kvinnors rättigheter16.3.2021 12:58:12 CET | Pressmeddelande
FN:s årliga toppmöte för jämställdhet, Kvinnokommissionen, har inletts med fokus på att öka kvinnors makt och inflytande. We Effect deltar för att lyfta frågan om vikten av jämställdhet i jordbruket för att motverka hungern i världen.
Ökat våld mot kvinnor leder till hunger i coronakrisens spår5.3.2021 08:11:00 CET | Pressmeddelande
Nedstängningarna under coronapandemin har medfört ett ökat våld mot kvinnor i hemmen. Detta har i sin tur gjort tillgången till mat än osäkrare i vissa länder. Det visar en ny undersökning som We Effect gjort med partnerorganisationer i 12 fattiga länder.
Ny matpodd hjälper svenskar äta schysst mat8.2.2021 08:27:44 CET | Pressmeddelande
Världens livsmedelsförsörjning är en av vår tids stora ödesfrågor. Men hur gör man om man vill konsumera mat på ett sätt som är bra för såväl medmänniskor som planeten? I podden Schysst Mat tacklar We Effects generalsekreterare Anna Tibblin och Mästerkocksveteranen Sigrid Bárány matlagningens och världens stora frågor.
”We Effect tackar Peter Eriksson för en god insats som biståndsminister”17.12.2020 13:35:56 CET | Pressmeddelande
Miljöpartiets Peter Eriksson har gjort en viktig insats som minister för internationellt utvecklingssamarbete, inte minst genom att verka för enprocentsmålets fortsatt starka ställning i Sverige. En stor majoritet av svenskarna anser att det är viktigt att Sverige bidrar till utveckling i fattiga länder.
Ny rapport visar stort behov av mer bistånd till matproduktion25.11.2020 08:30:00 CET | Pressmeddelande
I spåren av coronakrisen står världen inför den värsta hungerkrisen på 50 år, varnar FN. Samtidigt går bara 2,6 procent av svenskt bistånd till jordbruk i fattiga länder. En ny rapport från biståndsorganisationerna We Effect och Vi-skogen föreslår därför ett dubblerat svenskt jordbruksbistånd och mer stöd till hållbar matproduktion.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum