Svenska Bowlingförbundet

Världsmästare med när bowling-SM i 3-manna avgörs under SM-veckan

Dela

SM i 3-manna spelas imorgon och på fredag under SM-veckan i Piteå. Joline Persson Planefors och William Svensson som vann VM-guld i november är med och kommer kämpa om SM-medaljerna för Team X-Calibur respektive BK Kaskad.

Joline Persson Planefors, Team X-Calibur
Joline Persson Planefors, Team X-Calibur

Åtta damlag respektive herrlag spelar matchspel under torsdagen där alla möter alla och de tre bästa lagen går vidare till fredagens stegfinal som direktsänds i SVT.

Sverige tog sju medaljer på VM i Dubai i november vilket är ett av de mest framgångsrikaste VM:en för Sverige. Två VM-medaljörer är med i Piteå. Joline Persson Planefors i Partillelaget Team X-Calibur som tog VM-guld i mixed och silver i dubbel. Hon blev även utsedd till årets bowlare 2021. Persson Planefors ser fram emot SM. 
– Det ska bli kul att spela under SM-veckan. Vi är laddade och revanschsugna då vi inte lyckats hela vägen på 3-manna de senaste åren. Det gäller att vi gör det enkelt och har en bra dialog i laget, säger Joline Persson Planefors. 

VM-guldet i mixed vann hon tillsammans med Sandra Andersson, Jesper Svensson och William Svensson. Just William Svensson är också med i Piteå och spelar för Norrköpingslaget BK Kaskad. Utöver guldet i mixed tog han även brons i dubbel och trios. William Svensson var med och vann SM i 3-manna för Kaskad senast det begav sig. SM i 3-manna 2020 blev framflyttat på grund av pandemin och avgjordes först i december 2021 i Uddevalla. På damsidan vann B-K Eva från Stockholm. 2021-års mästerskap blev inställt på grund av pandemin. 

Igår togs truppen ut till U21-VM i Helsingborg som arrangeras den 20-29 juni. Hanna Engberg i Team X-Calibur och Emma Halttunen, Spader Dam är uttagna till U21-VM och de båda spelar 3-manna i Piteå. https://www.swebowl.se/Nyheter/NyheterSwebowl/truppenaruttagentillu21-vmpahemmaplan

Bowlingprofilen Lena Sulkanen spelar 3-manna i Piteå för Stockholmslaget B-K Eva som vann guld senast. Sulkanen vann tre VM-medaljer 1983 och tog det första individuella VM-guldet på damsidan i Sverige. 1983 blev Lena Sulkanen även utsedd till årets idrottskvinna i Sverige och hon har fortsatt att vara aktiv och verksam inom bowlingen genom åren.

Alex Joki från Stureby BK spelar 3-manna. I höstas vann han guld på junior-EM för lag.  

Fem damspelare som ingår i Team Sweden Dam, som fungerar som en bruttotrupp inför mästerskap, spelar SM i 3-manna i Piteå: 

Anna Andersson, Spader Dam, Helsingborg
Anneli Blomqvist, B-K Eva, Stockholm
Hanna Engberg, Team X-Calibur, Partille
Josefin Hermansson, Team X-Calibur, Partille
Joline Persson Planefors, Team X-Calibur, Partille

Två herrspelare som ingår i Team Sweden herr spelar SM i 3-manna.
Karl Wahlgren, IS Göta, Helsingborg
William Svensson, BK Kaskad, Norrköping

Här är alla lagen som gör upp om SM-medaljerna: 

Damer
Spader Dam, Helsingborg
Team X-Calibur, Partille
BK Prime, Stockholm
BK Högland 2, Nässjö
B-K Eva, Stockholm
Sundbybergs IK, 
Uppsala BC 90
BK Fermé, Västerås

Herrar
IS Göta, Helsingborg
Stureby, Stockholm
Team Clan BK 1, Nässjö
Team Alingsås
Team Clan BK 2, Nässjö
BK Kaskad, Norrköping
Gotlandspärlan, Visby
Bodens BS

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Joline Persson Planefors, Team X-Calibur
Joline Persson Planefors, Team X-Calibur
Ladda ned bild
Joline Persson Planefors, Team X-Calibur
Joline Persson Planefors, Team X-Calibur
Ladda ned bild
William Svensson, BK Kaskad
William Svensson, BK Kaskad
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Bowlingförbundet
Svenska Bowlingförbundet
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

08-699 60 00https://www.swebowl.se/

Svenska Bowlingförbundet är centralorganisation för svensk bowling. Vi organiserar 17 000 bowlare i det unika svenska ligaspelet, tävlingar, svenska mästerskap, parabowling, utbildningar, världens näst bästa landslag och en bredd i världsklass. Bowling – en sport för alla – hela livet.

Följ Svenska Bowlingförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Bowlingförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum