Svenska kyrkan

​Världsorkester gästar Svenska kyrkan i sommar

Dela

Den 24-28 juli gästas Svenska kyrkan av YOA Orchestra of the Americas, en symfoniorkester av världsklass med unga musiker från 25 länder i Nord-, Central- och Sydamerika. De ger konserter i fyra svenska kyrkor under sin Europa-turné, och kommer att hålla en musikworkshop på ett flyktingboende i Vansbro kommun.

Världsorkestern Youth Orchestra of the Americas ger konserter i fyra svenska kyrkor i slutet av juli, under sin Europaturné. Foto: YOA.
 

YOA Orchestra of the Americas är en ung symfoniorkester som spelat på många av de stora världsscenerna. De har drillats av flera av de största musikerna och skolat unga musiker från fattigdom till plats i orkestrar som London Symphony, S:t Petersburgs Mariinsky Orchestra eller Houston Symphony.

YOA grundades år 2001, inspirerat av El Sistema i Venezuela, och erbjuder musikutbildning för barn och unga från ekonomiskt fattiga miljöer. Orkestern har deltagare från hela den amerikanska kontinenten: i årets uppsättning är 29 musiker från Nordamerika, 16 från Centralamerika och 32 från länder i Sydamerika.

Deltagarna får en professionell musikutbildning och spelar med i orkestern under ett år. En gång om året görs en världsturné, som i år går till Europa. Turnén startar i Estland och går via Lettland och Litauen till Sverige, innan den avslutas i Polen och Tyskland. I Sverige kommer YOA att ge konserter i fyra landsbygdskyrkor: 24 juli i Leksand, 26 juli i Dala-Järna, 27 juli i Stora Tuna samt i Vadstena den 28 juli. För detaljer, se bifogad programaffisch.

– Vi är glada och stolta över att kunna erbjuda orkestern fyra fantastiska kyrkorum, som så ofta i landsbygdsregionen är den enda konsertarenan. Här möter Svenska kyrkan den symfoniska orkestermusiken, ett klingande kulturarv som gestaltas av en ung generation musiker – i historiska kyrkorum som bär både tradition och nyskapande i mötet med människor, säger Marit Torkelsson, Svenska kyrkans handläggare för kyrkomusik och samordnare för YOAs turné i Sverige.

Musikworkshop på flyktingboende
Under Sverigebesöket besöker orkesterdeltagarna också ett flyktingboende i Vansbro kommun där det finns cirka 400 flyktingar, främst från Syrien och Afghanistan. Den 26 juli leder YOA en workshop på boendet, för att inspirera och motivera barn, ungdomar och familjer i musiken. Efter workshopen erbjuder Vansbro kommun och Svenska kyrkan busstransport från flyktingboendet till konserten i Dala Järna kyrka, så att alla som vill ska kunna komma dit.

Orkesterprojektet YOA innehåller också ett ledarskaps- och entreprenörsprogram, ”Global Leaders Program”, dit man kan söka efter ett år som musiker. Här antas deltagare som både är duktiga musiker och har förmåga att förmedla sina kunskaper vidare till andra. Man blir, förutom musiker, en entreprenör som kan återvända hem och starta nya musikaliska och sociala projekt.

– Musiken fungerar som ett redskap för social utveckling, säger Raul Gomez, en av ledarna för Europaturnén.

Genom sitt ”Global Leaders Program” har YOA besökt barncancersjukhus i El Salvador, missgynnade områden i Panama och Haiti, och lanserat sociala musikprogram i Surinam, Gobiöknen och Amazonas regnskog i Brasilien. Alla dessa aktiviteter förkroppsligar YOAs engagemang för musik och kulturell mångfald som en katalysator för social förändring.

Kontaktpersoner
Marit Torkelson, Svenska kyrkans handläggare för kyrkomusik och samordnare för YOAs turné i Sverige, tfn 070-2366172, marit.torkelson@svenskakyrkan.se 
Oswaldo Gutiérrez, YOA Tour Communications Officer, ogutierrez@yoa.org

Läs mer: 
YOAs webbplats: http://www.yoa.org/ (på engelska)

Pressbilder finns på http://www.yoa.org/media-kit/

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Internationell biståndsallians möts i Uppsala19.10.2018 10:57Pressmeddelande

Den 27 oktober till 1 november håller ACT-alliansen sin tredje generalförsamling i Uppsala, med 350 deltagare från hela världen. ACT-alliansen är en av världens största biståndsallianser, där Svenska kyrkan och Diakonia är svenska medlemmar. Bland inbjudna gäster finns FN:s vice generalsekreterare, Amina Mohammed, högsta chefen för FN-organet UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, biståndsminister Isabella Lövin samt Carin Jämtin, generaldirektör för Sida.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum