Göteborgs stift

Världspremiär 22 sept – filmen om Desmond Tutu

Dela

Nobelpristagaren och Sydafrikas före detta ärkebiskop Desmond Tutu uppmärksammas i en film av dokumentärfilmare Marika Grieshsel. Torsdag den 22 september är det världspremiär i Göteborgs domkyrka.

Ärkebiskop Tutu 2031-2021 (foto: Mikael Ringlander)
Ärkebiskop Tutu 2031-2021 (foto: Mikael Ringlander)

Desmond Tutu är en av vår tids främsta människorättsaktivister. Som kyrklig ledare och ickevåldsförespråkare vigde han sitt liv åt kampen mot det sydafrikanska apartheidsystemet och tilldelades 1984 Nobels fredspris för sina insatser. Efter befrielsen fortsatte han att vara en tydlig röst för mänskliga rättigheter över hela världen. Han dog i december 2021, 90 år gammal.

A tree has fallen – remembering Archbishop Desmond Tutu, en film av Marika Griehsel som premiärvisas i Göteborgs domkyrka i samband med Bokmässan i Göteborg. I filmen om Desmond Tutus liv och gärning medverkar bland andra ärkebiskop Antje Jackelén och den svenska läkaren i Sydafrika Ingrid le Roux.

Världspremiär torsdagen den 22 september 2022 kl. 19.00 i Göteborgs domkyrka.
Öppen visning med fri entré.

Program:

19.00 Musik samt välkomsthälsning av biskop Susanne Rappmann

19.20 ca Filmvisning

20.20 Samtal mellan läkaren Ingrid le Roux och sydafrikanske statssekreteraren, författaren och pastorn Frank Chikane under ledning av Marika Griehsel.

20.50 ca Mingel

Ingrid le Roux, svensk läkare och apartheidmotståndare, var Desmond Tutus husläkare. Le Roux arbetat de i Sydafrika i över 45 år. Hennes livsverk är hälsoklinikerna Philani, som betyder hälsa på xhosa. Med fokus på barn- och mödravård har hon skapat en framgångsrik modell för hälsoarbete i Sydafrikas fattigaste områden.

Frank Chikane, är en sydafrikansk statssekreterare, författare och pastor. Han är medlem av African National Congress (ANC).

Marika Griehsel är journalist, utrikeskorrespondent och dokumentärfilmare. Griehsel var Sveriges Televisions Afrikakorrespondent från 1990 till 2002.

Boken om Ingrid le Roux kommer att finnas till försäljning och signering.

Kontakt: Mikael Ringlander, projektledare Göteborgs stift Kultursamverkan,
070-518 19 95, mikael.ringlander@svenskakyrkan.se 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ärkebiskop Tutu 2031-2021 (foto: Mikael Ringlander)
Ärkebiskop Tutu 2031-2021 (foto: Mikael Ringlander)
Ladda ned bild
Ärkebiskop Tutu 2031-2021 (foto: Mikael Ringlander)
Ärkebiskop Tutu 2031-2021 (foto: Mikael Ringlander)
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum