Audi

Världspremiär för Audi charging hub - ett unikt snabbladdningskoncept för städer

Dela

I takt med att antalet eldrivna bilar ökar, ökar även kraven på laddinfrastruktur. Audi öppnar nu sitt första laddningscenter i Nürnberg med ett koncept som är unikt i sitt slag. Den 23 december är det premiär för Audi charging hub. Den moderna snabbladdningsstationen med bokningsbara platser riktar sig bl.a. till elbilsägare som inte har möjlighet att ladda hemma. Dessutom är Audi charging hub tänkt att avlasta vid framtida efterfrågetoppar vid laddning i stadsmiljö. Ett loungeområde ger dessutom en förstklassig laddningsupplevelse.

Audi charging hub. Flexibel laddstation för supersnabbladdning.
Audi charging hub. Flexibel laddstation för supersnabbladdning.
  • Unikt pilotprojekt öppnar den 23 december i Nürnberg
  • Sex reserverbara snabbladdningspunkter med upp till 320 kW laddningseffekt
  • Exklusiv lounge och omfattande serviceerbjudanden under laddtiden

Med pilotanläggningen testar Audi för första gången sitt nya laddningskoncept i praktiken. "Vi vill testa en flexibel och förstklassig snabbladdningsinfrastruktur i stadsmiljö", säger Ralph Hollmig, projektledare för Audi charging hub. ”Vi etablerar oss där våra kunder inte nödvändigtvis vaknar med en fulladdad elbil på morgonen och tänker samtidigt på det ökade laddningsbehovet i framtiden.”

Flexibel och prisvärd laddinfrastruktur med återvunna batterier

Kuberna är själva grunden för Audi charging hub. De flexibla containerkuberna kan monteras och demonteras igen på några dagar. Kuberna har två snabbladdningspunkter för varje enhet och kan kombineras i olika varianter. Begagnade och renoverade litiumjonbatterier, sk Second Life-batterier från demonterade utvecklingsbilar, fungerar som energilagringssystem. Det sparar både pengar och resurser. Det gör samtidigt att det inte behövs en komplex infrastruktur med högspänningsledningar och dyra transformatorer. Dessutom förkortas de vanligtvis tidskrävande planeringsprocesser. Audi charging hubs batterilager ger snabbladdningsinfrastruktur där elnätet inte räcker till.

Tack vare ett mellanlager på ca 2,45 MWh behöver laddningsstationen bara en 200 kW-anslutning till det befintliga lågspänningsnätet, vilket är fullt tillräckligt för att driva Audis laddningshubb. 200 kW räcker för att hela tiden fylla lagringsmodulerna med förnybar el. Solpaneler på taket ger dessutom upp till 30 kW grön energi. Vid de sex laddningspunkterna kan kunderna ladda sina elbilar med en effekt på upp till 320 kW. Totalt kan cirka 80 bilar laddas per dygn utan att kapaciteten i batterilagret och anslutningseffekten på 200 kW överskrids.

Audi e-tron GT har en laddningskapacitet på upp till 270 kW. Det gör att den kan ladda upp till 100 km på ca 5 minuter. En laddning från 5 till 80 procent tar ungefär 23 minuter enligt WLTP-standard.

Alternativ till hemmaladdning

För närvarande kan alla som har ett e-tron Charging Service-avtal ladda vid Audi charging hub för 0,31 euro per kWh. Det gör Audi charging hub till ett verkligt alternativ till hemmaladdning. "Vi förser människor i stadsområden med laddning till det pris de skulle betala för att ladda med hjälp av laddboxen hemma", säger Hollmig. Audi charging hub i Nürnberg är en öppen laddningsstation. Entréområdet är även tillgängligt för förare av bilar av andra märken. 

Snabb och enkel laddning

Audi-kunderna kan använda den nya bokningsfunktionen i myAudi-appen för att reservera en av de sex laddningsplatserna. Själva laddningen går snabbt och enkelt. Vid två av de sex laddningspunkterna går det även att ladda via Plug and Charge (PnC) under pilotfasen. Autentiseringen sker då automatiskt via krypterad kommunikation så snart laddkabeln ansluts till bilen. Förutsättningen är att bilen är PnC-kompatibel. I dagläget gäller det för Audi e-tron 50/55/S inklusive Sportback-versioner med tillverkningsdatum efter vecka 48/2021 samt att föraren har ett aktivt e-tron Charging Service-avtal. Under laddningen, som tar ca 20-30 minuter upp till 80% med en Audi e-tron eller e-tron GT, kan kunden koppla av i loungen på övervåningen.

Attraktiva tjänster under laddningen

Testet som startar i Nürnberg fokuserar på den nya reservationsfunktionen, kundernas förväntningar på en premiumupplevelse och tekniska aspekter som kraven för moderna batterilagringssystem. Dessutom vill Audi även ta reda på vilka tider på dygnet som anläggningen används mest frekvent. Målet är att etablera Audi charging hub med passande mervärde för kunderna. Därför erbjuder Audi flera attraktiva tjänster på plats utöver laddning av elbilar, bl.a. en utbytesstation för elcykelbatterier, hyrservice för elskotrar, information om olika Audi-produkter, liksom provkörning av Audi Q4 e-tron och RS e-tron GT med experter från Audi på plats. Dessutom erbjuds ”just-in-time”-leverans av livsmedel, en automat och mobil bilvård.

Servicepersonalen tar hand om kunderna

I den ca 200 kvadratmeter stora loungen, som även inkluderar en 40 kvadratmeter stor uteplats, står användarnas välbefinnande i centrum. Där kan de arbeta och koppla av. På en 98-tumsskärm kan man konfigurera Audi-modellerna eller få information om hur Audi charging hub fungerar samt om bilens aktuella laddningsstatus. Under pilotprojektet i Nürnberg kommer en medarbetare att ta hand om besökarnas önskemål mellan klockan 10-19. Sex laddningspunkter och lounge finns tillgängliga dygnet runt. Våra kunder får flera fördelar, säger projektledare Hollmig. ”Med en exklusiv reservationsmöjlighet, loungeområde, korta stopp tack vare hög laddningskapacitet och en ny lösning för att förenkla hanteringen av laddningskabeln.”

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Audi charging hub. Flexibel laddstation för supersnabbladdning.
Audi charging hub. Flexibel laddstation för supersnabbladdning.
Ladda ned bild
Audi charging hub. Ny position för laddkabeln för att underlätta vid laddning.
Audi charging hub. Ny position för laddkabeln för att underlätta vid laddning.
Ladda ned bild
Audi charging hub. Laddplats som reserveras i förväg.
Audi charging hub. Laddplats som reserveras i förväg.
Ladda ned bild
Loungekänsla i Audi charging hub under tiden som bilen laddas
Loungekänsla i Audi charging hub under tiden som bilen laddas
Ladda ned bild
Loungekänsla i Audi charging hub under tiden som bilen laddas
Loungekänsla i Audi charging hub under tiden som bilen laddas
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Audi
Audi

151 88 Södertälje

08-553 866 50http://www.audi.se
Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och levererade drygt 1,68 miljoner nya bilar 2021. Företaget omsatte 53 miljarder euro 2021 och har 87.000 medarbetare runt om i världen, varav ca 60.000 i Tyskland.  Audi är aktivt på mer än hundra marknader globalt med produktion i 16 anläggningar i 11 länder. Audi fokuserar på nya produkter och hållbar teknik för framtidens mobilitet. Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding S.p.A och Audi Sport GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

 

Följ Audi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Audi

Audi-koncernen: All time high-resultat under första halvåret 20221.8.2022 11:22:43 CEST | Pressmeddelande

Audi-koncernen rapporterar en solid balans för första halvåret 2022. På grund av halvledarkrisen och covid-relaterade nedstängningar i Kina kunde Audi inte möta den starka efterfrågan på märket. Trots detta ökade Audi-koncernens försäljningsintäkter med två procent till 29,9 miljarder euro och rörelseresultatet uppnådde ett nytt rekord på 4,9 miljarder euro. Med 16,5% var rörelsemarginalen väl över föregående år och den strategiska målkorridoren på 9 till 11%. Bakgrunden till resultatet är bland annat den positiva prispositionen, den solida verksamheten hos lyxbilsmärkena Lamborghini och Bentley samt medvind i säkrade råvaruaffärer. Audi-koncernen bekräftar även prognosen för leveranser, försäljningsintäkter och avkastning för 2022.

Ett andra liv. Batterier från Audi e-tron återanvänds i rickshaws i Indien.14.7.2022 13:40:17 CEST | Pressmeddelande

Elbilsbatterier har fördelen att de kan återanvändas inom flera områden innan de återvinns. Audi använder bland annat batterier från testbilar i mobila laddstationer. Nu får de ett andra liv även i eldrivna rickshaws i Indien. Initiativtagare är det tysk-indiska startup-företaget Nunam som vill utforska hur moduler från högvoltsbatterier kan återanvändas i en ny funktion. Projektet syftar även till att stärka förvärvsmöjligheterna för kvinnor som får möjlighet att transportera sina varor utan mellanhänder. Det ideella startup-företaget i Berlin och Bangalore finansieras av Audi Environmental Foundation som stöttat Nunam i flera projekt sedan 2019.

Audi gör det lättare att ladda elbilen. Ett enda kort till 9700 laddpunkter i Sverige och 350.000 i Europa.16.6.2022 11:24:24 CEST | Pressmeddelande

Övergången till elbil skall vara enkel. Audi har därför satsat på en praktisk lösning som samlar majoriteten av Sveriges laddoperatörer i ett enda kort. Nyligen anslöts även Vattenfalls InCharge som bidrar med ytterligare ca 4200 laddpunkter. Sedan lanseringen 2019 har antalet anslutna laddpunkter mer än tredubblats. Totalt fungerar kortet nu på ca. 350.000 laddpunkter i 26 länder i Europa, varav 9700 i Sverige. För att göra laddningen ännu smidigare kan ägare till nyare Audi e-tron dessutom använda sig av Plug & Charge vid Ionitys stationer.

Audi etablerar fler laddstationer efter lyckad pilotfas14.6.2022 18:03:20 CEST | Pressmeddelande

Audi charging hub är ett koncept som framförallt är tänkt för storstäder och riktar sig till alla som inte kan ladda hemma. Den första pilotanläggningen öppnade i december i tyska Nürnberg och nu har stationen utvärderats med positiva resultat. 60% av laddningarna har varit återkommande elbilister som upptäckt fördelarna med det unika konceptet. Nu utvidgas satsningen till fler städer. Till hösten öppnar en anläggning i Zürich och därefter i Salzburg och Berlin. Under 2023 och 2024 planerar Audi öppna ännu fler stationer i Tyskland.

Audi bidrar till hållbar mobilitet under World Economic Forum i Davos25.5.2022 08:30:04 CEST | Pressmeddelande

I samband med toppmötet World Economic Forum som pågår i Davos säkerställer Audi att deltagarna transporteras hållbart i den schweiziska alpbyn. Audi finns på plats med en helt eldriven bilflotta och dessutom mobila laddningsstationer som är uppbyggda av återvunna batterier. I en förlängning satsar Audi dessutom på snabbladdningsstationer i stadsmiljö och att skapa en hållbar leveranskedja för batterier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum