ŠKODA Sverige

Världspremiär för en helt ny typ av hybrid: ŠKODA VISION X

Dela

En helt ny hybrid med el, biogas och bensin som bränsle. Nya ŠKODA VISION X kombinerar nästa generation av företagets design med en helt ny klimatsmart drivlina. En kombination av gasdrift och el ger kraft och acceleration med låga utsläpp – samt fyrhjulsdrift.

Nya VISION X kombinerar ny design med ny teknik
Nya VISION X kombinerar ny design med ny teknik

› ŠKODA VISION X är första hybridbilen från ŠKODA med biogas, el och bensin som bränsle
› Enbart 89 gram CO2 per kilometer
› 48-volts elsystem
› ŠKODAs första fyrhjulsdrivna bil utan kardanaxel
Världspremiär på bilsalongen i Genève

– Inom ŠKODA är förberedelserna för framtidens mobilitet i full gång, säger Christian Strube, utvecklingschef inom ŠKODA Auto.
– Men nya VISION X ger vi en inblick in i framtiden och vad som kommer att finnas i modellutbudet. Biogasbilar är rena och prisvärda, i kombination med hybriddrivlina kan de dessutom köras helt utan lokala utsläpp.

Den synnerliga klimatsmarta idén bakom den FlexGreen-lackerade crossover-konceptbilen bygger på en kombination av två elmotorer och en förbränningsmotor som går att köra på både CNG (biogas) och bensin. Det ger ett både smart och rent körsätt med (på naturgas) CO2-utsläpp på 89 g/km.
1.5 TSI G-TEC-motorn med fyra cylindrar och turbo är optimerad för gasdrift och utvecklar 130 hästkrafter och 250 newtonmeter. Kraften från förbränningsmotorn fördelas till framaxeln – samtidigt som det finns två elmotorer som driver bakaxeln. Det ger både maximal acceleration vid start, stabilitet vid körning och bra framkomliget på sämre vägar. Med batteriet i VISION X-konceptet kan dessutom elmotorn driva bilen i upp till två kilometer.

Nya VISION X är ŠKODAs första fyrhjulsdrivna bil utan en kardanaxel – vilket förstås ger ett flertal fördelar. Dels lägre vikt vilket också innebär lägre förbrukning, dessutom aktiveras bara elmotorerna när de behövs. Totalt finns två elmotorer att stötta gasmotorn; startmotorn som också kan fungera som kraftkälla och en elmotor monterad på bakaxeln. Ett 48-voltssystem driver elmotorerna och tack vare kraftregenerering laddas batteriet även under färd. Motorerna ger upp till 70 newtonmeter från stillastående vilket ger en avsevärd förbättrad acceleration och omkörningsförmåga.

VISION X är under normala förhållanden framhjulsdriven, men kan vid behov aktivera den elektriska fyrhjulsdriften. El, biogas och bensin ger tillsammans en räckvidd på upp till 650 kilometer och en acceleration från 0 till 100 km/h på 9,4 sekunder. Toppfarten är 200 km/h.

Strategi för nästa generations elektrifierade mobilitet
Elektrifierad mobilitet spelar en avgörande roll i ŠKODAs tillväxtstrategi. Elektrifieringen av modellprogrammet startar redan 2019 med introduktionen av ŠKODA SUPERB som laddhybrid och därefter kommer ett flertal rena elbilar. Dessa kommer att byggas vid huvudkontoret i Mladá Boleslav där man också kommer att tillverka flera komponenter för elbilar för användning i koncernens modeller. Den första helt elektrifierade ŠKODA-bilen lanseras strax efter SUPERB laddhybrid och redan 2025 kommer man kraftigt ha utökat antalet elektrifierade bilar i olika segment.

Kontakter

Bilder

Nya VISION X kombinerar ny design med ny teknik
Nya VISION X kombinerar ny design med ny teknik
Ladda ned bild
Nya VISION X med helt ny typ av hybridsystem.
Nya VISION X med helt ny typ av hybridsystem.
Ladda ned bild

Om

ŠKODA Sverige
ŠKODA Sverigehttp://www.skoda.se
ŠKODA AUTO
är en av världens äldsta biltillverkare. Företaget grundades 1895 – under bilismens allra första tid. I dag har företaget fortfarande sitt huvudkontor i Mladá Boleslav.
• erbjuder för närvarande modeller som: FABIA, RAPID, OCTAVIA, KAROQ, KODIAQ and SUPERB.
• levererade fler än 1,2 miljoner bilar till kunder globalt 2017.
• har varit en del av Volkswagen Group sedan 1991 som är en av de mest framgångsrika biltillverkarna i världen. Tillsammans med koncernen utvecklar och tillverkar SKODA bilar, såväl som komponenter, motorer och växellådor.
• har verksamhet på tre platser i Tjeckien och producerar bilar i Kina, Ryssland, Slovakien, Algeriet och Indien genom koncernsamarbeten, samt i Ukraina och Kazakstan genom lokala samarbetspartners. har över 30 000 medarbetare globalt och finns på fler än 100 marknader.

Följ ŠKODA Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från ŠKODA Sverige

Världspremiär: ŠKODA VISION X - en fyrhjulsdriven gashybrid6.3.2018 08:20Pressmeddelande

Sportig, kompakt och fullproppad av avancerad teknik: Nya VISION X är ŠKODAs koncept för framtidens urbana crossover. Med karaktär och egenskaper från företagets populära SUV-modeller, men med framtidens teknik visar nya VISION X en av tekniken för hållbarhet mobilitet enligt ŠKODA framöver. Kupén är full av innovativa infotainments-lösningar och under skalet sitter den unika hybriddrivlinan. Genom att kombinera en biogas-motor med eldrift har VISION X både klimatsmart prestanda och användarvänlighet.

ŠKODA på bilsalongen i Genève 2018: En glimt rakt in i framtiden för hållbar mobilitet5.3.2018 15:11Pressmeddelande

Den tjeckiska biltillverkaren ŠKODA presenterar en rad nyheter och uppdateringar under 2018 års bilsalong i Genève. Med det nya hybridkonceptet VISION X – en bil som kombinerar el och gasdrift – i ramljuset tillsammans med nya uppdaterade ŠKODA FABIA visar företaget såväl en tydlig väg in i framtiden som utvecklingen av det nuvarande modellprogrammet. Dessutom debuterar ŠKODA KODIAQ Laurin & Klement som är den mest exklusiva versionen någonsin av den nya succésuven samtidigt som OCTAVIA RS lanseras med avancerat Challenge Plus-paket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum