Världsrekord hos Lauritz.com, ägare av Stockholms Auktionsverk - Bärnstensklump på 47,5 kilo såld för 2 miljoner SEK på auktion

Dela

Lauritz.com slår nu världsrekord genom försäljningen av en gigantisk bärnstensklump med det imponerande försäljningspriset 2 009 986 SEK på auktion. Försäljningen av bärnstensklumpen – världens näst största bärnstensklump på 47,5 kilo – sker som en del av auktionsförsäljningen av boet efter House of Amber.

Se det fantastiska klubbslaget här.

 

Se det fantastiska klubbslaget här.

Bärnstensklumpen, som väger 47,5 kg och har måtten 57,5 x 62 x 37 cm, upptäcktes av gruvarbetare i Indonesien i Dharmasraya-regionen i Vestsumatra år 2014, och var då världens största bärnstensklump. Då gruvarbetarna först upptäckte bärnstensklumpen vägde den mer än 80 kg. Den sålda bärnstensklumpen är därför den polerade kärnan, som återstår efter bortputsningen av jord m.m. Österrikiska Gemmologische Gesellschaft har testat och verifierat bärnstenens äkthet. Med klumpen följer också ett certifikat från Guinness World Records. Nu har bärnstensklumpen slagit ännu ett världsrekord genom att vara den dyraste bärnstensklump som någonsin sålts.

Mette Rode Sundstrøm, V
D Stockholms Auktionsverk och delägare i Lauritz.com säger: "Det svindlande klubbslaget för bärnstensklumpen är naturligtvis överraskande och vi är mycket stolta över försäljningen. Det bekräftar det nya intresset för bärnsten, som är ett unikt och skulpturellt material, skapat av vår vackra natur. Den stabila höga prisnivån på bärnsten, som vi sett under de senaste åren, höjs nu åter i samband med vår omfattande auktionsförsäljning av boet efter det uppskattade House of Amber, en försäljning som omfattar 288 000 bärnstensbitar och bärnstensobjekt. Det är en ära att fått lov att sälja denna samling, som även innefattar en så spektakulär bärnstensklump av denna storlek. Och det är en fantastisk känsla att veta, att just denna enastående bärnstensklump har hamnat hos en ägare, som i sådan grad värdesätter den."

I boet efter House of Amber säljs även ytterst sällsynta antika figurer skurna i bärnsten, smycken i den värdefula, dominikanska blå bärnstenen, ett unikt smyckeskrin helt i bärnsten, halskedjor av knytnävsstora bärnstensklumpar och ett skepp uppbyggt av bärnstensmosaik. Totalt säljs mer än 288 000 olika föremål och smycken av bärnsten från konkursboet efter House of Amber på auktion hos Lauritz.com, varav cirka en fjärdedel redan har klubbats. Mer än 20 000 olika auktionsnummer har varit, är eller kommer på auktion under kommande månader. Det sammanlagda utropspriset för samlingen uppgår till mer än 218 miljoner SEK. Föremålen kommer från House of Ambers många butiker runt om i världen och från deras museum Copenhagen Amber Museum, även det ett internationellt mycket välaktat bärnstensmuseum. Från butikerna säljs vackra öronringar, armband, hängsmycken, halskedjor, figurer i form av skepp, lyckoträd m.m. Från museet kommer både bärnstensföremål med bevarade växtrester och insekter, som i en blink berättar en del av historien om utseendet av världens skogar för miljoner år sedan, och spännande antika föremål från både Skandinavien och från fjärran trakter. Allt naturligtvis i bärnsten.

Se House of Amber-auktionerna som just nu går online här.

Ett av världens ledande märken
House of Amber grundades 1933 och har genom generationer utvecklats till ett av världens ledande märken när det gäller exklusiva bärnstenssmycken och bärnstenskonst. Inom House of Amber designades och skapades smycken av högsta kvalitet. Tyvärr begärdes House of Amber nyligen i konkurs och konkursförvaltaren valde att Lauritz.com skulle ombesörja försäljningen av alla bärnstensklumpar och alla smycken och konstföremål av bärnsten.

Köpare från hela världen ger stora förväntningar
Lauritz.com får köpare från stora delar av världen. De lockas av House of Amber-auktionerna, som hålls under en längre tid. I synnerhet från det stora Mittens rike. Kineserna har under många år köpt mängder av bärnsten i Skandinavien och Baltikum. Den kinesiska marknaden för bärnsten och smycken av bärnsten har nämligen generellt varit i tillväxt, medan kinesiska aktörer varit bekymrade över stabiliteten i deras leveranser av bärnsten från Ryssland och har därför vänt blicken mot våra breddgrader. Dessutom betraktas bärnsten i traditionell kinesisk medicin som både läkande och rogivande, medan bärnsten i den buddistiska tron är en av de sju heliga stenarna.

Bärnstensfeber
Auktionshuset Lauritz.com har länge sett stigande priser på bärnsten i Skandinavien och för bara några år sedan talade man till och med om en verklig bärnstensfeber. Souvenirbutikerna längs Danmarks jyska västkust formligen dammsögs på bärnsten. Helt vanliga människor, som hade bärnsten liggande i garderoben, fiskare, som fick bärnsten i näten och de med näsa att finna bärnsten längs stranden, sålde sin bärnsten på auktion för stora klubbslag. Vissa föremål för över 177 000 SEK hos Lauritz.com.

Auktionen på boet efter House of Amber tilltalar både samlare av antika och sällsynta bärnstensföremål, smycke-amatörer och alla vi andra, som ”bara” tycker om vackra smycken till ett bra klubbslag.

För bilder i hög upplösning och mer information, kontakta:

Värderingschef
Heller Kamvig
Lauritz.com
helle.herlev@lauritz.com
+45 2629 1016

Bilder

Om

Stockholms AuktionsverkOm Lauritz.com Group

Lauritz.com Group består av 28 auktionshus i 6 länder: i Danmark (13), Sverige (9), Norge (1), Finland (1), Tyskland (3) och Belgien (1). Gruppen äger ett antal olika varumärken, bl.a. Stockholms Auktionsverk. Det är typiskt mer än 10 000 auktioner på gång på Lauritz.coms plattform, där man registrerar cirka 4 miljoner online-besök per månad. Dessa besök kommer från mer än 200 länder. Lauritz Group har mer än 3,7 miljoner kunder registrerade. Koncernen nådde en auktionsomsättning på 724 miljoner DKK år 2019, fördelat på ca. 270 000 varunummer.  

Följ Stockholms Auktionsverk

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms Auktionsverk

Stockholms Auktionsverks ägare, Lauritz.com säljer mer än 200 historiska, sällsynta B&O-apparater från ett danskt museum på auktion. Värderade till 1 000 000 kr.25.11.2020 11:53:46 CETPressmeddelande

En lätt skrattande men skön vokalist, Liva Weel, i radion, filmskådespelarinnan Lily Broberg, som tonar fram i svart/vitt, månlandningen visas på TV från 1969, klangen från Elvis Presleys gitarr från en originaltrådinspelning, Beatles enastående musik på vinyl och de kalla kårarna när man åter hör befrielsen och tyskarnas överlämnande i radion från 1945.

INVITATION: NEW CONTEMPORARY DESIGN  EXHIBITION AUCTION14.8.2020 12:58:04 CESTPressinbjudan

Stockholms Auktionsverk i samarbete med Beckmans Designhögskola, Svensk Form, Ung Svensk Form och Stockholmsmässan har nöjet att inbjuda till pressfrukost och presentation av unik utställning och auktion av ny samtida design och konsthantverk av några av Sveriges främsta unga formgivare examinerade vid Konstfack, Beckman Designhögskola, Malmstens Linköpings Universitet, Textilhögskolan och HDK-Valand åren 2015–2020. Onsdag 19 augusti kl 10 eller 11 på Nybrogatan 32, Stockholm Vi bjuder på lätt frukost osa@auktionsverket.se Inbjudan är personlig, ange vilken tid du vill komma. Välkommen! Utställning är öppen torsdag 20 aug –tisdag 25 aug kl 10–18 (stängt söndag) Auktion online onsdag 26 augusti, budgivning den 19–26 aug www.auktionsverket.se

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum