Svenska Judoförbundet

Världsstjärnejudo av Tommy Macias räckte inte till medalj

Dela

När Tommy Macias är i form är han sevärd som få på judomattan, det går fort, det är tekniskt och fantasifullt både stående och nere i mattan. Andraseedade Macias levde idag upp till förväntningarna när han tog sig till semifinal i dagens Grand Slam i Düsseldorf med idel ippon-segrar (full poäng) i -73 kg. Där väntade en av judons superstjärnor, den regerande olympiske mästaren och världsmästaren Shohei Ono, Japan, som inte har förlorat en internationell match sedan 2014. Vilken match det blev…till slut med 54 sekunder kvar blev dock Ono för svår, ippon på kast och Macias fick nöja sig med bronsmatch.

Tommy Macias vinner på Grand Slam i Düsseldorf, foto Marina Mayorova IJF.
Tommy Macias vinner på Grand Slam i Düsseldorf, foto Marina Mayorova IJF.

Den senast tiden har Macias inte varit så självklar i sin judo som på Grand Slam i Düsseldorf idag. Även om en match blev lång, 3,58 in i förlängningen så stormade Macias fram med ippon-segrar med fasthållning och olika kast de först tre matcherna. I kvartsfinalen mot fransmannen Guillaume Chaine dominerade Macias stort och var nära att ha avgjort matchen med tre kast under de första 49 sekunderna, men bara det tredje gav poäng, waza-ari (halvpoäng). Vi fick vänta till 2,30 innan ett armlås avslutade det hela.

Det blev semifinal och ett första möte någonsin för Macias mot Shohei Ono, Japan, trefaldig och regerande världsmästare och regerande olympisk mästare. Han tävlar sparsamt internationellt och senast förlusten kom 2014, 2017 tvingades han lämna wo en match. Det var Macias som inledde urstarkt den första minuten, därefter tog Ono över men Macias kom tillbaka. En jämna match, där dock Ono till slut hittade en lösning, uchi mata-kastet gav ippon för Ono, som sen fyllde på guldsamlingen.

I bronsmatchen mötte Macias formstarke mongolen Tsend-Ochir. Återigen hög fart sevärt, men en vågad attack från Macias gick fel, Tsend-Ochir kunde ta över och fick ippon.

En femteplats för Macias på Grand Slam ger ett visst tillskott i hans välfyllda poängskörd och ett par kliv upp i OS-kvalet där han sedan länge i praktiken är klar för OS.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tommy Macias vinner på Grand Slam i Düsseldorf, foto Marina Mayorova IJF.
Tommy Macias vinner på Grand Slam i Düsseldorf, foto Marina Mayorova IJF.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Judoförbundet
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans gata 7
754 60 Uppsala

+46 (0)18-430 05 10http://www.judo.se

Svenska Judoförbundet (SJF) är en medlemsstyrd organisation som består av ca 20 000 medlemmar organiserade i omkring 160 klubbar. Svenska Judoförbundet verkar för att utvecklingen inom judo i Sverige ska gå framåt och har som syfte att främja medlemsklubbarnas verksamhet såväl som den nationella och internationella verksamheten. SJF arbetar för en jämställd judomiljö där alla som vill ska kunna delta. SJF bedriver verksamhet från barn till veteran och majoriteten av medlemmarna är mellan 7 och 12 år. Det svenska landslaget i judo är framgångsrikt internationellt och har tagit flera medaljer vid internationella mästerskap och på världstouren. www.judo.se

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

Judo ska lära hundar att falla på rätt sätt1.4.2020 06:49:00 CESTPressmeddelande

(Obs! Detta var årets aprilskämt) Fallolyckor är ett av samhällets stora folkhälsoproblem. Men även hundar är drabbade. Nu inleder Svenska Judoförbundet ett samarbete med den svensk-tjeckiska hundtränaren och etologen Marie Novák för att förebygga fallolyckor hos hundar och deras ägare. På kursen tränar både hund och ägare muskelstyrka, balans och fallteknik i syfte att förebygga fallolyckor och minska skadorna om ett fall ändå sker. Hundarna får bland annat öva på balansgång, benböj och framåtfall med rullning. Kursen leds av licensierade fallinstruktörer från Svenska Judoförbundet tillsammans med licensierade hundinstruktörer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum