Värmdö Kommun

Värmdö 58 platser uppåt på miljöranking

Dela

Värmdö kommun hamnar på plats 66 av 290 i årets kommunrankning. Det är en förbättring med 58 platser jämfört med 2019.

Kommundirektör Cecilia Lejon är nöjd med resultatet och ser förklaringen i flera insatser som gjorts inom miljö- och hållbarhetsområdet:

- Jag är stolt över det här jätteklivet! Här ser vi resultatet av att vi har en tydlig koppling till Agenda 2030 i vårt dagliga arbete. Förvaltningen arbetar på ett samordnat och strukturerat sätt i dessa, för Värmdö och Värmdöbor viktiga frågor. Det är i de små dagliga åtgärderna och stegen som vi klättrar uppåt.

De områden som påverkat Värmdös klättring i miljörankingen är innovationsprojekt, tydliga miljökrav i upphandlingar som skolskjuts och båttaxi, energiåtgärder på de egna fastigheterna samt mer ekologisk och vegetarisk mat i de kommunala måltiderna - den ekologiska andelen var 29% under 2019. Värmdös fastighetskontor har också under flera år målmedvetet arbetat med att se till att det finns förnybar energi i de kommunala fastigheterna. Kommunen har dessutom ett vindkraftverk i Sundsvall och solceller på två fastigheter.

- Det är roligt att det jobb som görs inom kommunens alla delar märks. Det görs mycket, även om det finns mycket kvar att göra. Vi har många aktiviteter som vi påbörjat under 2019-2020 som förhoppningsvis kommer synas nästa år. Vår nya miljö- och klimatplan har antagits,  vi jobbar med en ny avfallsplan, vi jobbar vidare med miljökrav i upphandlingar och insatser för näringslivet, säger Christina Wikberger, miljöstrateg i kommunen.

Rankningen, som presenteras för tolfte året, baseras på en kommunenkät samt på aktuella data från elva andra källor, bland annat statistik från Naturvårdsverket, Vattenmyndigheten, SCB, Kolada och Avfall Sverige. Värmdö kommun placerar sig på plats 16 av länets 26 kommuner.

Nyckelord

Kontakter

Cecilia LejonKommundirektör

Fotograf: Lars Åke Holst, Gustavsbergs Bildatelje. Fotografens namn ska anges vid användning av bilderna.

08-57047153cecilia.lejon@varmdo.se

Bilder

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Servicecenter: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

Stockholm Craft Week, 1–4 oktober 20202.9.2020 10:00:00 CESTPressmeddelande

I veckan släpptes programmet till den andra upplagan av Stockholm Craft Week, en satsning på svenskt samtida konsthantverk. Stockholm Craft Weeks syfte är att synliggöra det internationellt sett högkvalitativa svenska konsthantverket och nå en ny publik. Programmet innehåller bland annat konstnärsamtal och öppna ateljéer och äger rum på Värmdö, Gustavsbergs hamn samt i centrala Stockholm den 1–4 oktober 2020.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum