Värmdö Kommun

Värmdö invänder mot registrering av varumärket Gustavsbergs hamn

Dela

En privatperson har ansökt om att få registrera varumärket Gustavsbergs hamn. Värmdö kommun invänder mot registreringen med primärt syfte att värna om platsen och övriga aktörers möjlighet att nyttja namnet, men också för att värna namnet Gustavsberg som har en djup förankring i ett kulturhistoriskt Värmdö och Sverige.

Platsen Gustavsbergs hamn har en rik och mångårig tradition främst anknuten till porslinstillverkning där Gustavsbergs hamn varit framträdande.

Ett mångårigt väletablerat platsnamn kan inte bara tas över hur som helst. Om det skulle bli gällande innebär det att kommunen såväl som näringslivet som har utvecklat och förädlat platsen skulle, i värsta fall, behöva tillstånd för att använda dess namn och det vore fullständigt orimligt, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande.

Det är namnet på en plats och en del av en ort med samma namn. Det måste kunna nyttjas fritt av både näringsidkare, medborgare och kommunen. Vi ser därför inte att det kan innehas av en privatperson, säger Cecilia Lejon, kommundirektör.

Den geografiska platsen Gustavsbergs hamn rymmer idag ett flertal näringsverksamheter, utbildningsinstitutioner, statliga och kommunala kulturinrättningar som museum och konsthall.

Nyckelord

Kontakter

Deshira Flankör (M)Kommunstyrelsens ordförande /Kommunalråd

Fotograf: Lars Åke Holst, Gustavsbergs Bildatelje.
Fotografens namn ska anges vid användning av bilderna.

deshira.flankor@varmdo.se

Bilder

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Servicecenter: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum