Värmdö Kommun

Värmdö konkurrensutsätter hemtjänstverksamheten

Dela

Värmdö kommun kommer att genomföra en upphandling för att konkurrensutsätta hemtjänstverksamheten i kommunen. Målet är att höja kvaliteten och öka stabiliteten för hemtjänsttagarna samt att minska administrativa kostnader.

Upphandlingen kommer att genomföras enligt LOU/Lagen om offentlig upphandling och syftar till att skapa en stabil och hållbar hemtjänstmarknad på lång sikt. Det ska också minska risken för att hemtjänsttagarna ska tvingas byta utförare samt öka utförarnas planeringsförutsättningar.

- Det finns många fördelar med en konkurrensutsättning men för mig är det primära att kunna öka tryggheten för våra hemtjänsttagare samtidigt som vi skapar förutsättningar för en långsiktig ekonomisk hållbarhet, säger Anna Lipinska (KD), vård- och omsorgsnämndens ordförande.

Bättre förutsättningar

Även om ersättningsnivån inte skiljer sig nämnvärt från andra kommuner så finns det andra utmaningar i Värmdö – exempelvis de geografiska skillnaderna och hemtjänstboenden i skärgården:

- Utifrån vår dialog med privata utförare så har vi försökt att skapa rätt förutsättningar, både när det gäller den geografisk uppdelning, ersättningszoner och ersättningsmodell, säger Mahria Lövkvist, tf vård- och omsorgschef i kommunen.

Hon menar att genom konkurrensutsättningen visar också Värmdö viljan att skapa sunda förutsättningar som gör att företagen vill och kan etablera sig.

- Vi går inte till upphandling för att pressa ner priser - kvalité och långsiktighet är viktigast, säger Mahria Lövkvist.

En upphandling som utgår från de faktiska förutsättningarna kan också bidra till att minska hemtjänstens miljöpåverkan genom en mer effektiv och samordnad transport mellan brukarna. Upphandlingen beräknas starta i augusti 2020 och målet är att den ska vara klar till årsskiftet 2020/21.

Beslut förväntas tas på vård- och omsorsgsnämndens möte 23 juni.

Kontakter

Anna Lipinska (KD)Ordförande Vård- och omsorgsnämnden / kommunalråd

Fotograf: Lars Åke Holst, Gustavsbergs Bildatelje. Fotografens namn ska anges vid användning av bilderna.

anna.lipinska@varmdo.se

Mahria Persson LövkvistTillförordnad kontorschef Vård- och omsorgskontoret

Fotograf: Lars Åke Holst, Gustavsbergs Bildatelje. Fotografens namn ska anges vid användning av bilderna.

08-570 473 34mahria.lovkvist@varmdo.se

Bilder

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Servicecenter: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum