Värmdö Kommun

Värmdö utvecklar digitala lärmiljöer

Dela

Värmdö kommun deltar i ett FoU-program där lärare och skolledare i Finland och Sverige kommer arbeta tillsammans med svenska och finska forskare. Syftet är att öka den forskningsbaserade kunskapen om hur man bäst utvecklar fjärr- och distansundervisning.

Programmet, som heter Digitala lärmiljöer – likvärdig utbildning med fjärr- och distansundervisning, är treårigt och drivs av det fristående forskningsinstitutet Ifous, innovation, forskning och utveckling i skola och förskola.

-         Bristen på lärare är en av skolans stora utmaningar. Digitaliseringen är inte en lösning i sig, men vår erfarenhet av fjärr- och distansundervisning visar att det finns potential att utveckla både likvärdighet och kvalitet, säger Cecilia Lindberg (M), utbildningsnämndens ordförande.

Satsningen är unik då den innebär att professionella i grund-, gymnasieskola och vuxenutbildning får möjlighet att utbyta erfarenheter med kollegor både i andra delar av Sverige och i ett grannland.

Samverkan för en likvärdig skola

Lagstiftningen när det gäller möjligheterna att bedriva fjärr- och distansundervisning är restriktiv. Genom forskningsbaserad metodutveckling ska möjligheter till och kunskap om fjärr- och distansundervisning öka.

-         För en kommun med de geografiska utmaningar som Värmdö har, är utveckling av de digitala lärmöjligheterna en nödvändighet för att kunna ge eleverna det de har rätt till. Vi ser fram mot att få lära av och arbeta tillsammans med andra i samma situation, säger Peter Bergström, utbildningschef i Värmdö kommun

FoU-programmet finansieras av de deltagande skolhuvudmännen Linköpings kommun, Region Gotland, Region Östergötland, Pajala kommun, Storumans kommun, Torsås kommun, Värmdö kommun och Ålands landskapsregering med bidrag från Vinnova.

Kontakt:

Cecilia Lindberg (M), utbildningsnämndens ordförande, 08-570 474 77

Peter Bergström, utbildningschef, 08-570 475 13

För mer information om programmet:

Anna Åkerfeldt, projektledare Ifous, anna.akerfeldt@ifous.se

Karin Hermansson, FoU-ansvarig Ifous, karin.hermansson@ifous.se

http://www.ifous.se/digitala-larmiljoer-likvardig-utbildning-med-fjarr-och-distansundervisning/

Nyckelord

Kontakter

Cecilia Lindberg (M)Ordförande Utbildningsnämnden

Fotograf: Lars Åke Holst, Gustavsbergs Bildatelje. Fotografens namn ska anges vid användning av bilderna.

cecilia.lindberg@varmdo.se

Bilder

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Växel: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se/

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

Premiär för Stockholm Craft Week 3–6 oktober5.9.2019 13:00:00 CESTPressmeddelande

I veckan släpptes programmet till den första upplagan av Stockholm Craft Week, en helt ny satsning på svenskt samtida konsthantverk. Stockholm Craft Weeks syfte är att synliggöra det internationellt sett högkvalitativa svenska konsthantverket och nå en ny publik. Programmet innehåller bland annat vernissager, seminarier, konstnärsamtal och öppna ateljéer och äger rum på Värmdö, Gustavsbergs hamn samt i centrala Stockholm den 3–6 oktober 2019.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum