Värmdö Kommun

Värmdö vill se snabb ändring i socialtjänstlagen

Dela

Den situation som Värmdö kommuns vård- och omsorgsverksamhet befinner sig i med anledning av coronaviruset, gör att kommunen inte kan säkerställa hemtjänst till personer som inte är bosatta i kommunen. En tillfällig ändring i socialtjänstlagen är därför nödvändig.

Under sommarhalvåret ökar antalet personer som vistas i kommunen från normalläget på 45 000 till drygt 100 000. I genomsnitt har ett hundratal av dessa personer beslut om insats i form av hemtjänst, ett beslut som är fattat av deras respektive hemkommuner. Värmdö kommun bedömer att organisationen inte har möjlighet att genomföra det uppdraget nu, trots att socialtjänstlagen säger att stöd och hjälp ska ges till personer som inte är bosatta i kommunen.

- Vår, och många andra kommuners, hemtjänst är redan idag hårt ansträngd på grund av coronaviruset. Det här kommer bli ännu mer besvärligt när sommaren kommer – vi ser redan idag att det är svårt att rekrytera och då kan vi inte ta hand om ytterligare personer som har behov av insatser, säger Deshira Flankör, kommunstyrelsens ordförande.

Resurser för de egna medborgarna

Socialtjänstlagen säger också att i en krissituation krävs kommunernas resurser i första hand för att klara insatser för de egna invånarna samt för att möta krav från regioner och andra kommuner om stöd enligt lagen om extraordinära händelser.

Vård- och omsorgsverksamheterna i kommunen är hårt tyngda redan idag av egen sjukfrånvaro och ett ökat vårdbehov hos individer som blir sjuka i Covid-19. Externa rekryteringar pågår och redan idag görs en omprioritering inom befintlig organisation för att ställa om medarbetare till arbete inom vården.

- Vi är hårt stretchade redan och våra verksamheter inom vård- och omsorg pusslar varje dag för att få bemanningen att gå ihop. Vi flyttar personal inom vårdenheterna, men också från våra andra verksamheter. Att ta på oss ytterligare uppdrag i denna situation är inte rimligt säger kommundirektör Cecilia Lejon.

Omedelbar ändring i extraordinärt läge

Värmdö kommun menar att det är nödvändigt att tillfälligt reglera möjligheter till undantag från bestämmelserna om vistelsekommunens ansvar i socialtjänstlagen. Det skulle ge kommunen en möjlighet att neka stöd och hjälp till personer som inte är bosatta i kommunen under den pågående extraordinära händelse som Sverige befinner sig i med anledning av Covid-19.

En hemställan om tillfällig ändring är skickad till Socialdepartementet den 15 april. Värmdö kommun önskar att ändringen träder i kraft omedelbart.

Nyckelord

Kontakter

Cecilia LejonKommundirektör

Fotograf: Lars Åke Holst, Gustavsbergs Bildatelje. Fotografens namn ska anges vid användning av bilderna.

08-57047153cecilia.lejon@varmdo.se

Deshira Flankör (M)Kommunstyrelsens ordförande /Kommunalråd

Fotograf: Lars Åke Holst, Gustavsbergs Bildatelje. Fotografens namn ska anges vid användning av bilderna.

deshira.flankor@varmdo.se

Bilder

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Växel: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se/

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum