Vårdföretagarna

Värmland en förebild i regionsverige

Dela

I 20 av 21 regioner går de egna vårdcentraler med underskott. I Region Värmland handlar det om underskott på drygt 30 miljoner. De stora och återkommande underskotten är en signal om att ersättningarna till vårdcentralerna är för låga.

Karin Liljeblad
Karin Liljeblad

En ny granskning visar att Region Värmland har gått med stora förluster i flera år. Detta skulle ha kunnat missgynna patienter på privatdrivna vårdcentraler, om inte dessa hade kompenserats i motsvarande grad. Det handlar om underskott på drygt 30 miljoner 2017. Sedan 2011 har regionen gjort förlust i den egna regin med totalt 76 miljoner. Enligt Lagen om valfrihetsystem ska ersättningen till alla vårdcentraler, privata som offentliga, vara lika. Region Värmland är en av få regioner som har ett system för att i efterhand justera ersättningen till de privata vårdcentralerna när den regiondrivna verksamheten drar över budget.  

- Ska privata vårdgivare fortsätta att vara med och förbättra tillgängligheten, ta hand om äldre och hjälpa kroniker i nära vård kan inte regionerna särbehandla sina egna vårdcentraler. Lika villkor måste råda för alla verksamheter i välfärdens vardag. Fler regioner borde göra som Värmland, säger Karin Liljeblad, näringspolitisk expert Vårdföretagarna. 

För mer information:
Karin Liljeblad, 072-552 66 35
Näringspolitisk expert Vårdföretagarna

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Karin Liljeblad
Karin Liljeblad
Ladda ned bild

Dokument

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället

Vårdföretagarna är en arbetsgivar- och branschorganisation för vårdgivare som bedriver vård och omsorg i privat regi oavsett driftform. Föreningen har ca 2 000 medlemsföretag med ungefär 100 000 årsanställda.

Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv. Föreningen arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället. Vi tillvaratar de privata vårdföretagens intressen och förbättrar den privata vårdens förutsättningar. 
Läs mer på www.vardforetagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum