Stiftelsen Skansen

Värmland flyttar in på Skansen 13 augusti

Dela

Wermländska Sällskapet i Stockholm fyller 200 år och det firar man med att bjuda in alla till en Värmlandsdag på Skansen. Lördag den 13 augusti fylls Skansen av värmländsk musik, teater, mat, poesi, berättelser, visor, körsång, helgmålsbön och stôllighet! På Sollidenscenen spelas sånglustspelet Värmlänningarna med över 100 sångare, dansare, skådespelare och musiker på scenen följt av konsert i tre akter med opera, jazz och musikalen Les Miserables.

Wermländska sällskapet startades 1816 för att finnas till för gemenskap, trevlig och berikande samvaro mellan medlemmarna.

- Om man nu som 200-åring inte vill slå sig till dig ro och vila på lagrarna, vad gör man då, funderar Nils-Gunnar Billinger ordförande i Wermländska Sällskapet. Jo, då blickar man framåt och bjuder in så att fler får ta del av skrönorna, berättartraditionen, kulturen och romantiken.

Under dagen återupptar man en gammal värmländsk tradition genom att spela Värmlänningarna på Sollidenscenen. Under 40 år, fram till 1988, spelade ”Sällskapet Wermlänningarne” sånglustspelet varje år på Skansen. Sångspelet är Värmlands svar på den klassiska berättelsen om Romeo och Julia, en färgstark kärlekshistoria om den rike bondsonen Erik och torpardottern Anna. På Skansen medverkar över 100 sångare, dansare, skådespelare och musiker från Arvika, Sunne, Ransäter, Karlstad och Stockholm. Spelar gör Wermland Opera orkester under ledning av Johannes Gustavsson och solister är bland annat Sabina Bisholt och Jon Nilsson.

- Jag har samlat influenser från värmländska föreningar som med stor värme spelat och behållit verkets karaktär genom åren, berättar Annalena Engström, konstnärligt ansvarig för Värmlänningarna. Jag vill hitta ursprungsidéerna, försöka hålla musiken och danserna så nära ursprunget som möjligt, 

Senare på kvällen blir det Konsert i tre akter - opera, jazz och musikal! Här bjuder Wermland Opera på delar ur succémusikalen Les Miserables med solisterna Christer Nerfont, Cecilie Nerfont Thorgersen, Philip Jalmelid m fl.  Det blir också operapärlor med värmlandsfödda operasångerskorna Karolina Andersson, Annalena Persson och Katarina Leoson samt jazz med Hans Backenroth, aktuell i Skansens Blå måndag, och jazzsångerskan Christina Gustafsson.

Värmlandsdagen den 13 augusti avslutas med Ökenbrevet - om sökandet efter kallelsen, att hitta bort från föraktet för världen och fram till äkta tro. Linus Tunström och kören Wermlandsensemblen framför texter och musik.

Bildtext: Christer Nerfont i Les Miserables.

Kontakt Wermländska Sällskapet: Anders Andersson, skolchef@gmail.com

 

Bilder

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 80 00 vxlhttp://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Påsk på Skansen - marknad, pyssel och traditioner20.3.2018 07:00Pressmeddelande

Påsken firas med påsktraditioner i hus och gårdar, en påskmarknad full av hantverk, slöjd och påskgodis och med musik i Seglora kyrka, Älvrosgården och Missionshuset. I Skogens hus påskpysslas det hela påsklovet och på skärtorsdagen är det fri entré för alla barn som kommer klädda som påskkärringar och påskgubbar. Nytt för i år är att det finns kombibiljett för Junibacken och Skansen under påsklovet och fram till och med 15 april.

Kaffekassa hjälper berguvar i skärgården22.2.2018 10:28Pressmeddelande

Alla som druckit kaffe på Skansens Restauranger under parollen, "Visste du att Berguven föredrar kaffe latte" har varit med och bidragit till Skansens insamlingsprojekt för berguvarna. När kaffekassan räknades i slutet av året uppgick den till hela 140.000 kronor! -Det kommer att räcka en bra bit i vårt berguvsarbete, efter att i 30 år ha satt ut berguvar är det nu dags att göra en inventering av berguvar i Stockholms skärgård för att se vilken effekt utsättningen haft, säger Tomas Frisk som är chef för den zoologiska avdelningen på Skansen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum