Umeå kommun

Varmt välkommen till invigning av Hållplats Universum!

Dela

I projektet RUGGEDISED arbetar EU, Umeå kommun, med flera parter, med en mängd åtgärder för att möta klimatutmaningarna. Det sker bland annat genom att främja hållbart resande - med gång, cykel och kollektivtrafik. I anslutning till konferensen EU Arctic Forum invigs Hållplats Universum där EU-projektet RUGGEDISED prövar nya funktioner och design.

Hållplats Universum. Foto: Samuel Pettersson.
Hållplats Universum. Foto: Samuel Pettersson.

Hållplats Universum är en testmodell för alla som väntar vid en av Umeås mest använda busshållplatser intill Umeå universitet. Syftet är att pröva helt nya lösningar för att bidra till att folk ska välja att oftare åka buss och på så sätt minska koldioxidutsläppen. En tanke bakom utvecklingen av busshållplatsen är också att med smarta lösningar och nya hållbara material försöka förvandla tröttsamma väntetider till kvalitetstid.

Hållplatsen är bland annat utrustad med ett realtidssystem som talar om hur många minuter det är kvar tills bussen faktiskt kommer. Det förstärks av att varje busslinje har ett eget ljud och ett eget ljus som berättar för resenären att bussen strax är på plats. Kapslar som hänger från taket på hållplatsen kan vridas och ge skydd mot vinden medan man väntar.

Eftersom hållplatsen är en testmodell kommer anpassningar och justeringar att vara en naturlig del av utvecklingen. Tanken med projektet är att olika insikter och lösningar vid busshållplatsen efter utvärdering kan användas vid andra busshållplatser runtom i Europa.

I projektet medverkar Sveriges forskningsinstitut, RISE, som tillsammans med bland annat studenter vid Designhögskolan, Umeå universitet, och det holländska företaget Rombout Frieling gjort en ingående förstudie. De har med intervjuer och beteendestudier undersökt hur Umeåborna helst vill att deras hållplats ska fungera. Det har bland annat handlat om upplevd trygghet, vindriktning, snöplogning, och om hur resenärerna står, sitter och rör sig på Hållplats Universum.

Projektet finansieras av EU-projektet RUGGEDISED och Umeå kommun. Busshållplatsen är en av nio innovativa lösningar inom projektet RUGGEDISED, som genomförs i Umeå för att möta klimatutmaningarna. 

Pressaktivitet
Invigningen av busshållplatsen som finns intill Universum, Umeå universitet, äger rum den 2 oktober kl. 19.30.

Medier som vill följa invigningen är välkomna att träffas vid Scandic Plaza Hotel kl. 18.30 för att först se den ljus- och dansmanifestation som hålls med anledning av EU Arctic Forum som startar dagen därpå. Därefter går en busstur, en så kallad ”Gender Landscape Tour”, upp till universitetet där invigningen av hållplatsen genomförs.

Efter invigningen inbjuds alla journalister till en buffémiddag hos RISE Interactive Umeå i deras lokal, The Pink i Scharinska villan.  

Vänligen anmäl dig till bussturen och/eller middagen på adressen: press@umea.se

Varmt välkommen!

För mer information:
Jeroen Peeters
Senior Design Researcher
RISE Interactive Umeå
+46 70 298 56 30
jeroen.peeters@ri.se

Frida Bergström
Projektledare och trafikplanerare
Umeå kommun
+46 70 238 41 18
frida.b.bergstrom@umea.se

Rombout Frieling lab
+31 6 41467059
mail@rombout.design
www.rombout.design

Elisabeth Lind
Samordnare kommunikation
Umeå kommun
+46 70 242 81 42
elisabeth.lind@umea.se

Nyckelord

Bilder

Hållplats Universum. Foto: Samuel Pettersson.
Hållplats Universum. Foto: Samuel Pettersson.
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum