Jönköpings kommun

Varning för förrädiska isar

Dela

När det härliga vintervädret dragit in över Jönköping är det många som passar på att njuta av pulkaåkning, skridskor och skidåkning. På grund av att det har varit kallt en längre period är det lätt att få för sig att isarna är tåliga och håller för att gå eller åka skridskor på, men det är inte fullt så enkelt.

– Snö på nyisar är extra lurigt. Isens tjocklek och bärighet blir svårare att bedöma och därmed ökar risken för att gå igenom. Snön isolerar och tillväxten av isen försämras betydligt. Trots kyla hindras isen från att växa sig tjock, säger Carina Västerek, som är en av kommunens säkerhetssamordnare.

Munksjön, i centrala Jönköping, hade mer eller mindre öppet vatten för bara några dagar sedan. Därefter bildades en tunn ishinna och sen kom snön och lade sig på vilket isolerar isen och medverkar till att den fortsätter att var tunn.

Brandmän vid Räddningstjänsten har övat ute på Rocksjön och bekräftar att isen är mycket tunn på sina håll även om en del personer lyckas gå på delar av den.

Att ge sig ut på isen kräver kunskap och rätt utrustning. Ingen is är helt säker att vistas på. Isen förändras hela tiden, bland annat beroende på väder och vattenströmmar. Var aldrig ute på isen utan isdubbar, klädombyte och sällskap.

Att tänka på när du ger dig ut på isen:

  • Ha alltid sällskap. Meddela gärna någon om vart ni ska och när ni beräknas komma hem.
  • Håll avstånd till andra det minskar risken att alla samtidigt går genom isen.
  • Ha rätt utrusning i form av isdubbar, ispik, räddningslina och kläder packade i platspåsar i en ryggsäck (fungerar också som flytväst).

Rätt agerande är väldigt viktigt om du eller någon annan hamnar i en isvak. Mer om hur du agerar finns på www.jonkoping.se sökord: issäkerhet

Issäkerhetspaket finns att hyra hos Räddningstjänsten i Jönköpings kommun.

Nyckelord

Kontakter

Carina Västerek
Säkerhetssamordnare Räddningstjänsten
carina.vasterek@jonkoping.se
Telefon: 036-10 20 80

Bilder

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 12 000 medarbetare för att ge våra 142 600 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum