Håll Sverige Rent

Vasaloppet först ut med tidsstraff för nedskräpning

Dela

Den Vasaloppsåkare som skräpar ner kommer att bestraffas med 15 minuters tidstillägg. Samtidigt underlättar Vasaloppet för deltagarna att slänga skräpet på rätt ställe – allt för att minska nedskräpningen utmed spåret. Vasaloppet är det första Miljömärkta Eventet som inför tidstillägg.

Foto: Vasaloppet
Foto: Vasaloppet

– Skräpet har ökat under senare år utmed spåret, och som ett led i vårt hållbarhetsarbete vill vi nu att det blir märkbara konsekvenser för den som skräpar ner. Vasaloppsspåret går genom naturreservat och över marker som ägs av 900 olika markägare och naturligtvis ska inte deltagarna skräpa ner, säger Eva-Lena Frick, vd för Vasaloppet.

Det är enligt svensk lag förbjudet att skräpa ner. Det miljömärkta Vasaloppet har i flera år arbetat för nolltolerans mot nedskräpning utmed spåret och arenan, men deltagarna fortsätter att skräpa ner. Vasaloppet hoppas att tidstillägget i kombination med flera insatser som underlättar för deltagarna att kasta skräpet på rätt ställe ska minska nedskräpningen radikalt.

– Vi tycker att det är bra med krafttag mot nedskräpningen. Det sänder tydliga signaler till deltagarna att det inte är ok att skräpa ner. Samtidigt visar Vasaloppet allvar med sin hållbarhetssatsning genom att vara det första Miljömärkt eventet som inför tidsstraff, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Regeln med tidstillägg gäller på 15 minuter gäller alla deltagare och i samtliga nio lopp under vinterveckan. För att kontrollera att regeln följs kommer Vasaloppet ha personal utrustade med kamera längs spåret. Ett tidstillägg kan medföra att en deltagare flyttas ned ett startled i seedningen inför 2018 års lopp.

– Vi är inte ute efter att sätta dit någon, men vi vill visa att vi menar allvar med vår hållbarhetssatsning, säger Eva-Lena Frick.

För att underlätta kommer Vasaloppet att placera ut sju nya skräpzoner mellan de ordinarie sju kontrollerna och tydliga skyltar och symboler ska visa var du kan slänga ditt skräp.

Vasaloppet är tillsammans med samtliga lopp inom En Svensk Klassiker miljömärkt av Håll Sverige Rent genom Miljömärkt Event, och arbetar aktivt med sitt hållbarhetsarbete. Bland annat återvinner Vasaloppet cirka 15 ton pappersmuggar och arbetar för att få till 100 procent källsortering, men det krävs att deltagarna hjälper till.

För mer information:

Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, johanna.ragnartz@hsr.se, telefon 076-941 01 89

Eva-Lena Frick, vd på Vasaloppet, eva-lena.frick@vasaloppet.se, telefon 070-820 97 27

Kontakter

Bilder

Foto: Vasaloppet
Foto: Vasaloppet
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Årets skräpplockardagar drar igång - många plockar skräp5.2.2019 08:00:00Pressmeddelande

I morgon öppnar anmälan för alla skolor och förskolor till årets skräpplockardagar: Vi Håller Rent. Det är en populär aktivitet – förra året deltog fler än 676 000 personer varav drygt 583 000 var barn. Och drygt hälften av svenskarna, 54 procent, säger att de under det senaste året plockat upp skräp efter andra. Det visar en undersökning från Novus som Håll Sverige Rent beställt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum