Håll Sverige Rent

Vasaloppet har nolltolerans mot nedskräpning

Dela

Inget skräp ska hamna längs den nio mil långa sträckan. Det är årets fokus för Vasaloppets miljöarbete. Det är nionde året i rad som Vasaloppet är ett Miljömärkt Event, en miljömärkning som Håll Sverige Rent står bakom.

– Det är ett utmärkt mål med nolltolerans mot nedskräpning. Självklart ska ingen skräpa ner i ett naturreservat som ju Vasaloppsarenan är, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Vasaloppet har varit miljömärkt sedan 2007, och har bland annat arbetat med att underlätta för deltagarna att källsortera sitt skräp, satsa på lokala leverantörer och att använda miljöanpassade transporter. I år ligger fokus på att stoppa nedskräpningen och på att källsortera så mycket som möjligt så att den brännbara fraktionen minskar.

– Vi fick tydliga signaler från franska deltagare på Ultravasan som tyckte det var märkligt att vi hade så kallade skräpzoner. I alperna kan deltagare som skräpar ner under ett ultralopp till och med bli bestraffade med tidstillägg. Men så långt går inte vi år, säger Mats Rylander, miljöansvarig på Vasaloppet.

Genom information och genom att skapa förutsättningar för att slänga skräpet på rätt ställe hoppas Vasaloppet att målet med nolltolerans ska nås. Det finns märkta kärl för plast, wellpapp och brännbart. Och i framtiden kommer användningen av information på papper att minska till förmån för digital information som ett led i att minska nedskräpningen.

Andra insatser som det miljömärkta loppet gör är att använda tallolja vid busstransporter, använda en lokal leverantör av Vasaloppsbullen och att många deltagare kan åka tillsammans i buss- och tågtransporter som arrangeras av Vasaloppet.

För mer information:
Julia Engqvist, projektledare Håll Sverige Rent, telefon 070-863 33 18
Mats Rylander, miljöansvarig Vasaloppet, telefon 072-209 05 78

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum