Upplands Väsby kommun

Väsby på 24:e plats i miljöbästa kommunrankning

Dela

Upplands Väsby kommun hamnar på plats 24 av 290 i tidningen Aktuell Hållbarhets rankning över miljöbästa kommun för insatser 2018. Det är en försämring mot plats 12 i förra årets rankning.

Foto: Mostphotos (får endast användas med fotografens godkännande)
Foto: Mostphotos (får endast användas med fotografens godkännande)

Försämringen jämfört med föregående år utmanar oss att bli bättre, menar kommunalråd Ann-Christin Frickner (C).

- Klimatfrågan är en av de viktigaste frågorna för en hållbar framtid och här behöver vi se över vad vi behöver göra för att åter komma i topp.

Rankningen bygger på enkätsvar som kommunerna själva besvarar och statistik som hämtas från olika aktörer i samhället. Frågorna berör kommunernas insatser inom bland annat energi, klimat,återvinning, livsmedel, byggnader, transporter, kemikalier, plast, naturvård och grön ekonomi.

- Vi har varit rankade högt i flera år. Väsbys styrka är vår ISO 14401-certifiering som ger oss ett väl inarbetat systematiskt miljöarbete och medarbetare och förtroendevalda politiker som är engagerade, säger miljöstrateg Morgan Pettersson.

Kommunerna har bland annat fått svara på hur stor del av kommunens budget som läggs på miljö- och klimatarbete, vilka miljömål kommunen har och om det finns ett systematiskt arbete för att minska kommuninvånarnas utsläpp från transporter.

- Vi hamnar högt men inte tillräckligt. Vi har som mål att återta en plats bland Sveriges miljöbästa kommuner. Bland annat vill vi satsa på ett hållbart åkande och i samverkan med näringsliv och civilsamhället öka våra satsningar på förnyelsebar energi, säger Ann-Christin Frickner.

Syftet med den årliga rankningen är att se hur det går med kommunernas miljöarbete samt att lyfta fram de kommuner som har kommit längst, men också visa vilka kommuner som har mycket kvar att göra. Upplands Väsby har mellan 2012-2016 legat i topp i rankningen. 2013 blev Väsby Sveriges miljöbästa kommun. 2017 hamnade Väsby på plats 20 av 290 kommuner för att året efter hamna på tolfte plats.

Kontakter

Bilder

Foto: Mostphotos (får endast användas med fotografens godkännande)
Foto: Mostphotos (får endast användas med fotografens godkännande)
Ladda ned bild

Länkar

Om

Upplands Väsby kommun
Upplands Väsby kommun
Dragonvägen 86
194 80 Upplands väsby

08-590 970 00http://www.upplandsvasby.se/

Upplands Väsby kommun har idag över 45 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.

Följ Upplands Väsby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum