Upplands Väsby kommun

Väsby utmanas i årets miljörankning

Dela

Upplands Väsby tappar i Aktuell Hållbarhets årliga miljörankning. Resultatet ska nu analyseras och leda fram till förbättringsåtgärder.

Foto: Mostphotos (får endast användas med fotografens godkännande)
Foto: Mostphotos (får endast användas med fotografens godkännande)

Upplands Väsby hamnar på plats 29 i landet jämfört med plats 24 förra året. I kategorin storstäder och storstadsnära kommuner hamnar Väsby på plats tolv jämfört med plats tio förra året. Det är resultatet av årets miljörankning från Aktuell Hållbarhet.

- Vi är fortfarande bra men för att ligga allra bäst behöver vi analysera resultatet och ta fram förbättringsåtgärder. Vi har en ambitiös energi- och klimatstrategi men det finns områden att förbättra jämfört med andra kommuner, säger miljö- och planutskottets vice ordförande Ann-Christin L Frickner (C).

Rankningen bygger på en mängd enkätsvar från kommunerna, samt statistik från olika aktörer i samhället. Frågorna berör bland annat hur kommunerna arbetar med koldioxidutsläpp, markanvändning, naturvård och kemikaliehantering.

Upplands Väsby kommun var 2013 i topp på listan. Sedan dess har flera nya områden tillkommit i undersökningen. Kommunerna har i år fått redogöra för egen producerad miljövänlig el, hållbarhetskrav vid kapitalförvaltning, om klimatpåverkan ligger som underlag i kommunens budgetprocess och mycket annat.

- Rankningen är viktig för att vi ska veta hur vi ligger till i jämförelse med andra kommuner. Den är också ett riktmärke för oss i vår strävan att leva upp till de mål som vi har inom miljöområdet, säger stabschef Sofia Spolander.

Utifrån årets resultat ser kommunen behov av att utveckla samarbetet med näringslivet. Det handlar bland annat om att utveckla stödet i frågor som rör miljöutveckling och Agenda 2030. Den fortsatta analysen av resultatet med framtagande av förbättringsåtgärder kommer att ske under året.


Fakta: Sveriges miljöbästa kommuner

Årets upplaga av Sveriges Miljöbästa Kommun är en kraftigt uppdaterad version av rankningen med ett antal nya parametrar och kriterier. Syftet med den årliga rankningen är att se hur det går med kommunernas miljöarbete samt att lyfta fram de kommuner som har kommit längst, men också visa vilka kommuner som har mycket kvar att göra. Upplands Väsby har mellan 2012-2016 legat i topp i rankningen. 2013 blev Väsby Sveriges miljöbästa kommun.

Kontakter

Bilder

Foto: Mostphotos (får endast användas med fotografens godkännande)
Foto: Mostphotos (får endast användas med fotografens godkännande)
Ladda ned bild

Länkar

Om

Upplands Väsby kommun
Upplands Väsby kommun
Dragonvägen 86
194 80 Upplands väsby

08-590 970 00http://www.upplandsvasby.se/

Upplands Väsby kommun har idag över 45 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.

Följ Upplands Väsby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum