Upplands Väsby kommun

Väsbys första MAR sätter fokus på rehabilitering

Dela

Kajsa Undin blir Upplands Väsbys första MAR. Som medicinskt ansvarig för rehabilitering ska hon säkerställa att äldre och funktionsnedsatta får den rehabilitering som behövs för att de ska kunna bibehålla en fortsatt hög livskvalitet.

Kajsa Undin är kommunens första MAR. Hon är medicinskt ansvarig för rehabilitering.
Kajsa Undin är kommunens första MAR. Hon är medicinskt ansvarig för rehabilitering.

Att vara äldre och komma tillbaka efter en fallolycka eller svår sjukdom kan vara en svår utmaning. Kommunens nya MAR, Kajsa Undin, ska underlätta det praktiska och se till att den rehabilitering kommunen bedriver är patientsäker och följer hälso- och sjukvårdslagen. Beslutet om att inrätta en MAR-tjänst togs av omsorgsnämnden i höstas. Målgruppen är äldre och funktionsnedsatta inom särskilda boenden och daglig/dagverksamhet.

– Många av våra äldre lever längre och håller sig friska, men tyvärr händer det också att de råkar ut för olyckor i vardagen. Då är det viktigt att vi har en koordinator kring den rehabilitering som krävs för att de ska återfå sin hälsa och livskvalitet, säger omsorgsnämndens ordförande Margareta Hamark (L).

Som MAR kommer Kajsa Undin att arbeta tillsammans med bland annat verksamhetschefer, hälso– och sjukvårdspersonal, omvårdnadspersonal och handläggare i frågor som rör rehabilitering och hjälpmedel. Hennes ansvar omfattar personer som är inskrivna i den kommunala verksamheten.

Det kan handla om att säkerställa att en äldre person får en trygg hemgång efter sjukhusvistelsen genom samtal med patienten och sjukhuset. Det kan också handla om att stödja chefer och personal praktiskt med information och utbildning i frågor som rör rehabilitering.

– Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med verksamhetschefer och rehabiliteringspersonal. Att kommunen inrättar en MAR är att kvalitetssäkra att individen får rehabiliterande åtgärder. Det ger individen en förhöjd självständighet och ökad livskvalitet, säger Kajsa Undin som började sin tjänst i januari.

Kajsa Undin kommer även att arbeta som anhörigkonsulent och förstärker därmed det arbete som redan bedrivs bland anhöriga i kommunen. Målet med förstärkningen är att nå ut till fler anhöriga till personer med omvårdnadsbehov. Bland annat finns det planer på att utöka anhörigcirklarna, hälsofrämjande insatser och enskilda samtal.

Bilder

Kajsa Undin är kommunens första MAR. Hon är medicinskt ansvarig för rehabilitering.
Kajsa Undin är kommunens första MAR. Hon är medicinskt ansvarig för rehabilitering.
Ladda ned bild

Om

Upplands Väsby kommun
Upplands Väsby kommun
Dragonvägen 86
194 80 Upplands väsby

08-590 970 00http://www.upplandsvasby.se/

Upplands Väsby kommun har idag över 47 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.

Följ Upplands Väsby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun

Uttalande med anledning av Trafikverkets utredning om Arlanda: ”Slutsatserna kan få allvarliga konsekvenser för Väsby”8.4.2021 09:44:59 CEST | Pressmeddelande

En utbyggnad av Arlanda flygplats är bra för regionen. Men Trafikverkets slutsatser i utredningen av riksintresset kan få allvarliga konsekvenser för både människor och miljö, inte minst för Väsbys möjlighet att växa och utvecklas som kommun. Det säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M) och oppositionsråd Mathias Bohman (S) i ett gemensamt uttalande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum