Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Västerås domkyrka har utsatts för skadegörelse

Dela

Natten till den 30 september har svastikor klottrats på dörrarna till Västerås domkyrka. Det är ännu oklart vem som utfört dådet. Händelsen upptäcktes kl 07.30 och är polisanmäld. I nuläget ser vi inte att den har någon koppling till skadegörelsen som skedde 2014. Det finns enligt polisen ingen känd hotbild mot Svenska kyrkan Västerås.

Johan Sköld och Daniel Eklund framför Västerås domkyrka.
Johan Sköld och Daniel Eklund framför Västerås domkyrka.

- Vi är självklart ledsna och bedrövade över skadegörelsen och tar den på största allvar. Den innebär dock ingen skillnad för vår verksamhet. Västerås domkyrka håller öppet som vanligt och den som vill är varmt välkommen att besöka kyrkan för att till exempel tända ett ljus, säger Daniel Eklund, domprost.

Svastikorna är övertäckta i väntan på sanering som påbörjas under förmiddagen. Svenska kyrkan Västerås håller även löpande kontakt med polisen som även varit på platsen.

- Saneringen av Västerås domkyrka påbörjas på en gång. Vi hoppas att den är klar redan under dagen idag. Vi ser inga kopplingar till den skadegörelse som skedde 2014 och det finns heller ingen känd hotbild mot Svenska kyrkan Västerås. Därför håller vi som vanligt öppet för besök.

- För oss är det viktigt att vara en öppen kyrka och vi fortsätter därför vår verksamhet som vanligt. Den som vill är varmt välkommen att komma till kyrkan. Vi följer självklart de riktlinjer och föreskrifter som råder under Coronapandemin, säger Johan Sköld, pastoralområdeschef i Västerås.

För mer information, kontakta

Daniel Eklund, domprost, Svenska kyrkan Västerås, 021-10 76 25 eller daniel.eklund@svenskakyrkan.se

Johan Sköld, pastoralområdeschef, Västerås Pastorat, 021-814614 eller johan.sköld@svenskakyrkan.se.

Nyckelord

Bilder

Johan Sköld och Daniel Eklund framför Västerås domkyrka.
Johan Sköld och Daniel Eklund framför Västerås domkyrka.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Nu finns julhälsningar att hämta för alla som önskar ett ljus i mörkret11.12.2020 08:30:00 CETPressmeddelande

Advent och jul är högtider som många människor förknippar med besök i våra kyrkor. Det är också en tid på året när många människor behöver stöd i tillvaron. Som en del av våra aktiviteter för att förmedla en känsla av tro, hopp och kärlek när mörkret är som störst har vi tagit fram julhälsningar. Dessa kan hämtas på tre sätt, antingen via någon av våra öppna kyrkor, enligt överenskommelse med din församling eller via Stadsmissionens Second Hand-butik. Du ser när kyrkorna är öppna via www.svenskakyrkan.se/vasteras

Nya åtgärder inom Svenska kyrkan Västerås utifrån kommande förbud mot offentliga sammankomster med fler än 8 personer som väntas inträda den 24 november utifrån Covid-19-pandemin17.11.2020 16:36:23 CETPressmeddelande

Den oroväckande ökningen av bekräftade Covid-19-fall i Västerås och det kommande förbudet mot offentliga sammankomster gör att Svenska kyrkan Västerås nu måste införa ytterligare förändringar i vår verksamhet. Vi måste, som resten av samhället, vara lojala mot beslutet och anpassa oss för att bidra till en minskad smittspridning i samhället.

Så agerar Svenska kyrkan Västerås för att minska smittspridningen12.11.2020 14:24:36 CETPressmeddelande

Covid-19-pandemin påverkar oss alla. Den oroväckande ökningen av bekräftade Covid-19-fall i Västerås och de nya lokala allmänna råden gör att Svenska kyrkan Västerås nu måste införa förändringar i vår verksamhet för att bidra till en minskad smittspridning i samhället. De lokala allmänna råden för Västmanland gäller under fyra veckor, från den 12 november till och med den 10 december, men kan komma att förlängas beroende på hur situationen utvecklas.

Vi hjälper dig att tända ljus på kyrkogården på Allhelgona5.10.2020 07:00:00 CESTPressmeddelande

Allhelgonahelgen är den tid på året då många människor uppmärksammar och minns dem som avlidit. Svenska kyrkan Västerås erbjuder i år ljuständning åt alla som inte själva har möjlighet att besöka någon kyrkogård. På Hovdestalunds kyrkogård erbjuder vi ljuständning på såväl gravar som i minneslund. På övriga kyrkogårdar i Västerås pastorat tänder vi ljus i minneslunden. Ljuständningen är kostnadsfri och bokas senast den 16 oktober.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum