Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Västerås domkyrka har utsatts för skadegörelse

Dela

Natten till den 30 september har svastikor klottrats på dörrarna till Västerås domkyrka. Det är ännu oklart vem som utfört dådet. Händelsen upptäcktes kl 07.30 och är polisanmäld. I nuläget ser vi inte att den har någon koppling till skadegörelsen som skedde 2014. Det finns enligt polisen ingen känd hotbild mot Svenska kyrkan Västerås.

Johan Sköld och Daniel Eklund framför Västerås domkyrka.
Johan Sköld och Daniel Eklund framför Västerås domkyrka.

- Vi är självklart ledsna och bedrövade över skadegörelsen och tar den på största allvar. Den innebär dock ingen skillnad för vår verksamhet. Västerås domkyrka håller öppet som vanligt och den som vill är varmt välkommen att besöka kyrkan för att till exempel tända ett ljus, säger Daniel Eklund, domprost.

Svastikorna är övertäckta i väntan på sanering som påbörjas under förmiddagen. Svenska kyrkan Västerås håller även löpande kontakt med polisen som även varit på platsen.

- Saneringen av Västerås domkyrka påbörjas på en gång. Vi hoppas att den är klar redan under dagen idag. Vi ser inga kopplingar till den skadegörelse som skedde 2014 och det finns heller ingen känd hotbild mot Svenska kyrkan Västerås. Därför håller vi som vanligt öppet för besök.

- För oss är det viktigt att vara en öppen kyrka och vi fortsätter därför vår verksamhet som vanligt. Den som vill är varmt välkommen att komma till kyrkan. Vi följer självklart de riktlinjer och föreskrifter som råder under Coronapandemin, säger Johan Sköld, pastoralområdeschef i Västerås.

För mer information, kontakta

Daniel Eklund, domprost, Svenska kyrkan Västerås, 021-10 76 25 eller daniel.eklund@svenskakyrkan.se

Johan Sköld, pastoralområdeschef, Västerås Pastorat, 021-814614 eller johan.sköld@svenskakyrkan.se.

Nyckelord

Bilder

Johan Sköld och Daniel Eklund framför Västerås domkyrka.
Johan Sköld och Daniel Eklund framför Västerås domkyrka.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Vi hjälper dig att tända ljus på kyrkogården på Allhelgona5.10.2020 07:00:00 CESTPressmeddelande

Allhelgonahelgen är den tid på året då många människor uppmärksammar och minns dem som avlidit. Svenska kyrkan Västerås erbjuder i år ljuständning åt alla som inte själva har möjlighet att besöka någon kyrkogård. På Hovdestalunds kyrkogård erbjuder vi ljuständning på såväl gravar som i minneslund. På övriga kyrkogårdar i Västerås pastorat tänder vi ljus i minneslunden. Ljuständningen är kostnadsfri och bokas senast den 16 oktober.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum