Konkurrensverket

Västerås gjorde otillåtet köp av it-drift

Dela

När ett nytt avtal om it-drifttjänster inte fanns på plats i tid valde Västerås kommun att teckna tilläggsavtal med den tidigare leverantören utan att först annonsera enligt upphandlingsreglerna. Konkurrensverket anser att det var en otillåten direktupphandling och yrkar på 4,5 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.

– En upphandlande myndighet måste planera och organisera sina upphandlingar på ett sådant sätt att myndigheten följer lagen om offentlig upphandling. I det ligger exempelvis att ta ansvar för att omfånget och komplexiteten i ett inköp kan kräva en lång förberedelsetid, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Västerås kommun hade ett avtal om it-drifttjänster som löpte ut den sista december 2019. I juni 2019 annonserade Västerås kommun en ny upphandling av drifttjänster. Kommunen meddelade sitt tilldelningsbeslut i juni 2020. Det tidigare avtalet hade då löpt ut.

För att täcka sitt behov av löpande drifttjänster fram till dess att den pågående upphandlingen var avslutad tecknade kommunen tilläggsavtal med sin tidigare leverantör. Det skedde utan annonsering enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). Konkurrensverket anser att kommunen gjorde en otillåten direktupphandling.

– Merarbete och merkostnader med anledning av ett planerat byte av it-leverantör är inte i sig rättsligt godtagbara skäl för att ändra och komplettera tidigare avtal utan en annonserad upphandling. Det är inte heller skäl för undantag från annonseringsplikten. Att merarbete, krav på övergångstid och vissa kostnader kan uppstå är något som den upphandlande myndigheten måste ta hänsyn till i sin planering av inköpet, säger Rikard Jermsten.

Konkurrensverket, som även ser allvarligt på att Västerås kommun vid upprepade tillfällen har genomfört otillåtna direktupphandlingar, vänder sig nu till Förvaltningsdomstolen i Uppsala och ansöker om att kommunen ska dömas att betala 4,5 miljoner kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

För ytterligare information, kontakta:

Marie Strömberg Lindvall, pressansvarig, 076-542 15 92, marie.stromberglindvall@kkv.se
Sophia Anderberg, processråd, 08-700 15 63, sophia.anderberg@kkv.se

Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Svensk Mäklarstatistik ska fortsätta leverera data om bostadsmarknaden1.7.2021 17:19:07 CEST | Pressmeddelande

Konkurrensverket ålägger tillfälligt Svensk Mäklarstatistik att fortsätta leverera data om bostadsaffärer i Sverige till företaget Valueguard Index Sweden, inklusive rätten för företaget att publicera egen statistik baserad på dessa data. Beslutet gäller fram till dess att Konkurrensverket har avgjort om Svensk Mäklarstatistiks leveransvägran är ett brott mot konkurrenslagen, eller fattat annat beslut.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum