Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Västerås orgeldagar 2018

Dela

För nionde året i rad arrangeras Västerås orgeldagar – en tradition i stadens musikliv kring instrumentens drottning.

- Orgeln har en stark ställning i Västerås domkyrkas musikliv. Under orgeldagarna vill vi visa på bredden av orgeln som instrument  i domkyrkan men även på en mängd andra instrument kring Västerås - och i år även i grannkommunen Sala, säger domkyrkoorganisten Johan Hammarström.

Vad sägs om en blandning av konserter med allt från orgel och dans till konsert 150 meter under jord? Årets orgeldagar vill visa på orgeln i samspel med visuella upplevelser. Dans, film, underjordisk konsertsal, färgstarka fönster, recitation, ljussättning är några av de element som kommer att komplettera den ljudliga upplevelsen.

- I Sala blir det upplevelser för alla åldrar; i Kristina kyrka spelar Robert Bennesh ett helt program med musik från filmens värld. 150 meter under mark i Sala silvergruva har vi placerat en digitalorgel där konserthusorganisten i Stockholm, Ulf Norberg, spelar ett program med temat ”I bergakungens sal”.

Årets bussresa tar oss från Västerås domkyrka, via Haraker där orgelmusiken möter kända Västeråsförfattares texter, till den unika konsertplatsen Sala silvergruva som blev kallad Svea Rikes skattkammare av Gustav Vasa. Aldrig tidigare har man kunnat uppleva orgelkonsert nere i gruvan – och detta kanske blir ett fullständigt unikt tillfälle.

Under lördagskvällen erbjuds en kavalkad av konserter i domkyrkan där orgeln visas upp i olika skepnader.

- Att komma in i Västerås domkyrka under en vårkväll när ljuset samspelar med rummet ger en helt ny dimension av katedralen. Det bygger vi vidare på med både ljusinstallationer som projiceras mot Randi Fishers berömda fönster samt en genomkoreograferad föreställning med mycket musik av Björn J:son Lindh som sista program på lördagkvällen.

Orgeldagarna går av stapeln fredag 27 april - söndag 29 april och anordnas i samarbete med Västerås stift och Svenska kyrkan i Sala.

Hela programmet finns på: www.svenskakyrkan.se/vasteras

Förutom konserten i Sala Silvergruva, som är entrébelagd, är programmet gratis.

För mer information: Johan Hammarström, domkyrkoorganist i Västerås domkyrka, 021-81 46 19, johan.hammarstrom@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 
Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Svenska kyrkan Västerås byter plattform för pressmeddelanden29.11.2018 11:54Pressmeddelande

Nu byter Svenska kyrkan Västerås/Västerås pastorat presstjänst och från Mynewsdesk till TT. Både nya och tidigare pressmeddelanden går från och med nu att hitta hos vår nya leverantör. För att registrera dig som följare i den nya plattformen, se: https://via.tt.se/abonnera Pressmeddelanden från Svenska kyrkan Västerås berör stora som små händelser inom områden som religion, kultur och socialt arbete.

Braskväll - Om psykisk ohälsa hos äldre29.10.2018 08:32Pressmeddelande

Onsdag den 31 oktober kl 18 tänds brasan i Martasalen, Tomasgården. Det blir en samtalskväll om psykisk ohälsa hos seniorer. Fyra gäster från olika föreningar kommer att vara på plats för att prata om psykisk ohälsa och var hjälp finns att få. De representerade föreningar är: ReagerA, (h)järnkoll, NSPH och föreningen Balans. Under kvällen kommer Anders Caringer och Bo Senter att underhålla med tänkvärd musik. Kvällens värd är präst Gunnar Kärrbom. Även diakon Sofie Möllberg kommer att finnas på plats. Fri entré! Martasalen öppnas från kl 17.30 och det finns fika att köpa (30 kr för kaffe och smörgås). För mer information, kontakta: Gunnar Kärrbom, 021-40 41 25, e-post Gunnar.Karrbom@svenskakyrkan.se. Adress: Tomasgården, Cedergatan 1, 723 41 Västerås.

Eric Ericson 100 år22.10.2018 09:17Pressmeddelande

Exakt på 100-årsdagen av Eric Ericsons födelse ger två av hans världsberömda körensembler, Radiokören och Eric Ericsons kammarkör, en hyllningskonsert till körnestorn i Västerås domkyrka. Eric Ericson är en av få svenska musikprofiler som med självklar rätt bar epitetet ”levande legend”. Han var verksam som dirigent i de stora sammanhangen i över 60 år, och kom med sitt konstnärskap att prägla generationer av dirigenter och sångare. 1945 startade han Kammarkören, och som kormästare vid Sveriges Radio i över tre decennier gjorde han Radiokören till en världsledande ensemble. Samma världsrykte nådde han med anrika Orphei Drängar i Uppsala. Sin egen kammarkör vårdade han hela tiden ömt, och efter pensionering 1983 tog kören hans namn - Eric Ericsons Kammarkör. Under sin långa gärning som professor i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm formade han årskull efter årskull av dirigenter som i sin tur startade egna kammarkörer runt om i Sverige och över hela världen. Hans inte

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum