Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Västerås orgeldagar 2018

Dela

För nionde året i rad arrangeras Västerås orgeldagar – en tradition i stadens musikliv kring instrumentens drottning.

- Orgeln har en stark ställning i Västerås domkyrkas musikliv. Under orgeldagarna vill vi visa på bredden av orgeln som instrument  i domkyrkan men även på en mängd andra instrument kring Västerås - och i år även i grannkommunen Sala, säger domkyrkoorganisten Johan Hammarström.

Vad sägs om en blandning av konserter med allt från orgel och dans till konsert 150 meter under jord? Årets orgeldagar vill visa på orgeln i samspel med visuella upplevelser. Dans, film, underjordisk konsertsal, färgstarka fönster, recitation, ljussättning är några av de element som kommer att komplettera den ljudliga upplevelsen.

- I Sala blir det upplevelser för alla åldrar; i Kristina kyrka spelar Robert Bennesh ett helt program med musik från filmens värld. 150 meter under mark i Sala silvergruva har vi placerat en digitalorgel där konserthusorganisten i Stockholm, Ulf Norberg, spelar ett program med temat ”I bergakungens sal”.

Årets bussresa tar oss från Västerås domkyrka, via Haraker där orgelmusiken möter kända Västeråsförfattares texter, till den unika konsertplatsen Sala silvergruva som blev kallad Svea Rikes skattkammare av Gustav Vasa. Aldrig tidigare har man kunnat uppleva orgelkonsert nere i gruvan – och detta kanske blir ett fullständigt unikt tillfälle.

Under lördagskvällen erbjuds en kavalkad av konserter i domkyrkan där orgeln visas upp i olika skepnader.

- Att komma in i Västerås domkyrka under en vårkväll när ljuset samspelar med rummet ger en helt ny dimension av katedralen. Det bygger vi vidare på med både ljusinstallationer som projiceras mot Randi Fishers berömda fönster samt en genomkoreograferad föreställning med mycket musik av Björn J:son Lindh som sista program på lördagkvällen.

Orgeldagarna går av stapeln fredag 27 april - söndag 29 april och anordnas i samarbete med Västerås stift och Svenska kyrkan i Sala.

Hela programmet finns på: www.svenskakyrkan.se/vasteras

Förutom konserten i Sala Silvergruva, som är entrébelagd, är programmet gratis.

För mer information: Johan Hammarström, domkyrkoorganist i Västerås domkyrka, 021-81 46 19, johan.hammarstrom@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 
Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum