Västerås stifts domkapitel återupptar tillsynsärende

Dela

Domkapitlet i Västerås stift har beslutat att återuppta handläggningen av ett ärende som rör behörigheten att utöva kyrkans vigningstjänst, alltså rätten att verka som präst, för en person tidigare verksam i en församling i Västmanland. Beslutet togs vid domkapitlets sammanträde den 5 november.

I juni 2019 förklarade Västerås stifts domkapitel den berörda prästen obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst. Det skedde efter en anmälan till domkapitlet och en omfattande utredning. Beslutet överklagades till Svenska kyrkans överklagandenämnd.

I september 2019 upphävde överklagandenämnden domkapitels beslut om obehörighet utifrån brister i beskrivningen av de gärningar som läggs prästen till last. Ärendet skickades tillbaka till Västerås stifts domkapitel som nu beslutat att återuppta handläggningen.

Domkapitlet kommer att meddela beslut i ärendet när handläggningen är avslutad.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Västerås stift, Svenska kyrkan
Västra Kyrkogatan 9
72215 Västerås

021-17 85 00https://www.svenskakyrkan.se/vasterasstift

Västerås stift är Svenska kyrkans regionala nivå i Dalarna, Västmanland och norra delen av Örebro län. Biskop sedan 2015 är Mikael Mogren. Stiftets uppgift är att stödja de 76 lokala församlingarna i den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst, undervisa, utöva mission och diakoni, kyrkans sociala arbete.

Följ Västerås stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västerås stift, Svenska kyrkan

Ny bok om Claes-Bertil Ytterberg: ”En västmanlänning bär inte sin tro på utsidan”21.11.2019 06:00:00 CETPressmeddelande

50 år som präst, 20 år som biskop, en stor gestalt i Västerås stifts, och Svenska kyrkans, historia. För många en folkkyrkans förnyare. I en ny bok skildras Claes-Bertil Ytterbergs liv och väg i Svenska kyrkan, med start i uppväxten i bruksorten Surahammar. En bakgrund som på många sätt präglat hans liv och teologiska hållning. Västmanländsk bruksbygd är inte de stora ordens mylla, som han själv säger.

Nytt biskopsbrev om klimatet24.9.2019 08:59:41 CESTPressmeddelande

Svenska kyrkan lanserar ett nytt biskopsbrev om klimatet. Det presenteras på fredag under Bokmässan i Göteborg. – Det går inte längre att blunda för att klimatkrisen också är en existentiell och en andlig kris. Den berör våra innersta känslor och värderingar, vår tro. Klimatet kräver mer av mänskligheten än tekniska, politiska och ekonomiska lösningar. Det handlar om mening, mod och hopp som befriar till handlingskraft, säger Västerås stifts biskop Mikael Mogren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum