Strängnäs stift

Västra Vingåkers och Österåkers pastorat blir först i stiftet med att ta emot Regnbågsnyckeln

Dela

På söndag tar Västra Vingåkers och Österåkers pastorat emot hbtq-märkningen Regnbågsnyckeln. Märkningen visar att församlingen arbetar aktivt för mångfald och öppenhet. Det är den första Regnbågsmärkningen i Strängnäs stift.

- Regnbågsnyckeln belyser en fråga i tiden utifrån ett grundläggande kristet perspektiv: vi är alla ett i Kristus – så må det då bli synligt i allt vi är och gör. Som kristna har vi alltid skäl att arbeta med våra värderingar, och detta är ett sätt att göra det. Det är andlig friskvård, säger Strängnäs biskop Johan Dalman.

Märkningen delas ut av biskop Johan Dalman vid mässan kl. 11:00 söndagen den 26 september i Västra Vingåkers kyrka.

- Det har varit en spännande process där vi tillsammans har funderat utifrån våra egna erfarenheter på vilka normer vi har och hur vi kan bemöta varandra så att vi alla känner oss bekväma, sedda och bekräftade som dem vi är. Det är först när vi får syn på vilka fördomar och normer vi själva bär på, exempelvis heteronormen, som vi kan förändra vår egen attityd i mötet med andra, säger Thore Rosenberg, kyrkoherde i Västra Vingåkers och Österåkers pastorat.

- Arbetet har dragit ut på tiden på grund av pandemin men nu är vi äntligen i mål. Men det innebär inte att det tar slut här, samtalen kommer att fortsätta så att vår mångfaldsvision blir synlig i det vi gör; exempelvis i predikan, hur vi layoutar inbjudningar och utformar våra lokaler, säger Thore Rosenberg.

Genom processmodellen Regnbågsnyckeln har förtroendevalda och medarbetare genomgått utbildning, studiecirklar, visionsarbete och reflektion. Som ett sista led i processen utarbetade församlingen en mångfaldsplan. Processen sker med stöd av en styrgrupp som även godkänt mångfaldsplanen.

Processmodell Regnbågsnyckeln sker i samverkan mellan Svenska kyrkan, Sensus Studieförbund och Riksförbundet EKHO – kristna hbtq-personer.

Nyckelord

Kontakter

Om

Strängnäs stift
Strängnäs stift
Box 84,
64522 Strängnäs

+46(152)23400http://www.svenskakyrkan.se/strangnasstift

Strängnäs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Biskop sedan 2015 är Johan Dalman. Stiftet omfattar Närke och Södermanland. Strängnäs stift har 72 församlingar och över 170 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Strängnäs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Strängnäs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum