Västsveriges nya landskapsrätter presenteras på Skansen idag
Västra Götalands landskapsrätter har tagits fram i ett samarbete mellan Turistrådet Västsverige och Länsstyrelsen.
— Vi är stolta över att kunna presentera moderna menyer bestående av unika lokala råvaror. Våra västsvenska restauranger och deras kockar har med stort engagemang och fokus på hållbarhet tagit fram rätter väl förankrade i respektive landskaps arv och historia, säger Jill Axelsson Pabst, projektledare, Turistrådet Västsverige.
Under 2023 kommer rätterna att tillagas i olika sammanhang, bland annat i samband med att Stockholm är Europas gastronomiska huvudstad detta år.
Bohusläns meny
Förrätt: Bohuslänsk tapas
- Spekemakrill, ägg 67, kantarellkräm, krispig svartkål och örter
- Grebbestadsostron, fänkål, Fräkne tång gingelé, pepparrotsskum, sockertång och örter
- Glasbakad kräftstjärt, friterad havssallad, syrad grädde, nyponrom och örter
- Dryck: Klocktornets Gin, Fräkne tång och Musselbarens öl från Smögenbryggarn
Varmrätt
- Musselbullar, musselsåsskum, palsternackskräm, rårörda lingon, pressat äpple och örter
- Dryck: Musselbarens öl från Smögenbryggarn
Dessert
- Äggost med Fräkne gransnaps, havtornskräm, havtornscrisp, rostad havresnö och granskott.
- Dryck: Klocktornets Matsup Fräkne Gran
Dalslands meny
Förrätt
- Gäddquenell draperad i trädgårdsäpplen, picklade senapsfrön, rapsolja och gurkvatten, gurkpulver och gäddkaviar.
- Dryck: Calvadal Cider från Edsleskog.
Varmrätt
- Bakad kaninrygg med rökt rotselleriterrin, rostad råg, hasselnötter, svampkräm, kaninsky, fermenterad ramslök, selleriblast och åbrodd.
- Dryck: Pale Ale Smedjan från Brukskällan i Bäckefors.
Dessert
- Gul kantarellmousse med vit choklad, blåbärspärlor, gransnö, karamelliserad trattkantarell, blåbärskoralkex, björksavsirap, rödmyror och oxalis (harsyra).
- Dryck: Kaffe från Hansens kafferosteri i Fengersfors samt Calvadal (Dalsländsk äppelsprit) från Edsleskog.
Västergötlands meny
Förrätt
- Oxcarpaccio, Vänerlöjrom och jordärtskocka
- Dryck: Champagne André Heucq Heritage, Blanc de Mineure
Varmrätt
- Kornotto, rotabagge och Wrångebäckost
- Dryck: Helgas Hembrygd, från det lokala bryggeriet Qvänum mat & malt
Dessert
- Äpplen, Ryttmästarbrännvin, havre och höglass
- Dryck: Mousserande Äppelmust från Bramleys i Lidköping
Nyckelord
Kontakter
Jill Axelsson PabstProjektledare matturismTuristrådet Västsverige
Tel:031-818389jill.axelsson@vastsverige.comLena BjörkqvistSamordnare livsmedelLandsbygdsavdelningen Länsstyrelsen Västra Götaland
Tel:010-224 56 27lena.bjorkqvist@lansstyrelsen.seBilder
Länkar
Om
Bergslagsgatan 2
40544 Göteborg (Gothenburg)
+46 (0)31-81 83 00http://www.turistradet.com
Turistrådet Västsverige är Västra Götalandsregionens helägda bolag för besöksnäringsfrågor. Genom vår verksamhet bidrar vi till en hållbar utveckling av den västsvenska besöksnäringen i samverkan med företag, kommuner och lokala turistorganisationer - allt i syfte att marknadsföra destinationen Västsverige. Turistrådet Västsverige driver också vastverige.com, den officiella webbplatsen för information om det turistiska utbudet i Västsverige.
Följ Turistrådet Västsverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Turistrådet Västsverige
Pressinbjudan: Årsmöte för Ett enat Bohuslän 8 mars7.3.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
På fredag den 8 mars är det dags för årsmöte inom Ett enat Bohuslän, en samverkan mellan kommuner, turistorganisationer och besöksnäringsföretag. På Ulkeröds Gård i Hedekas träffas kommunstyrelseordföranden, oppositionsråd, kommunchefer och turistchefer från samtliga kommuner i Bohuslän samt representanter för besöksnäringen och Turistrådet Västsverige. Media hälsas välkomna under hela eller delar av mötet.
Restaurang Signum och Fjällbacka kaj vinner Årets Hållbarhetskliv 202317.11.2023 13:00:35 CET | Pressmeddelande
Vinnare av Årets Hållbarhetskliv 2023 är Hällsnäs och Restaurang Signum (besöksnäringsverksamhet) och Fjällbacka kaj/Tanums kommun (kommunalt initiativ). Priserna delades ut i samband med Turistrådsdagen på Bergakungen i Göteborg den 9 november.
Pressinbjudan: SM i mathantverk i Borås/Mathantverksdagar på Åhaga 17-18 oktober16.10.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
17-18 oktober avgörs svenska mästerskapen i mathantverk i Borås. I samband med att 200 av landets främsta matproducenter gör upp om SM-titlarna anordnas också Mathantverksdagar på Åhaga. Media hälsas välkomna att närvara under båda dagarna.
Dalslands Aktiviteter Västsveriges kandidat till Stora Turismpriset 202326.9.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Turistrådet Västsverige nominerar Dalslands Aktiviteter som Västra Götalands läns kandidat till Stora Turismpriset 2023. Priset delas ut vid en ceremoni i samband med konferensen ”Besöksnäringen på agendan” i Stockholm den 6 december.
Jacob Felländer gästar Smögen och Island of Light5.9.2023 14:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 7-10 september är det dags för en ny upplaga av ljuskonstfestivalen Island of Light på Smögen. 14 verk signerade konstnärer från när och fjärran ska i dagarna fyra lysa upp det bohuslänska klipplandskapet. Bland många stora namn finns bland annat den världsberömde svenske fotokonstnären Jacob Felländer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum