Västtrafik inför ensamåkning i anropsstyrd trafik

Dela

För att minska smittspridningen och öka tryggheten för sina resenärer anpassar Västtrafik sin anropsstyrda trafik. Därför har så kallad ensamåkning införts för resenärer när man beställer färdtjänst, sjukresor, anropsstyrd linjetrafik, närtrafik eller flextrafik.

Västtrafik inför ensamåkning i delar av den anropsstyrda trafiken. Foto: Thomas Harrysson
Västtrafik inför ensamåkning i delar av den anropsstyrda trafiken. Foto: Thomas Harrysson

Västtrafik följer kontinuerligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer för kollektivtrafiken och har anpassat sin verksamhet på flera sätt för att minska smittspridning.

För att skydda resenärer och förare har så kallad ensamåkning införts i den anropsstyrda trafiken. Det innebär att resenärerna beställer sin resa som vanligt men reser ensam i fordonet. Detta gäller resor med färdtjänst, sjukresor, anropsstyrd linjetrafik, närtrafik och flextrafik som utförs med personbilar.

– Man ska känna sig trygg när man reser med oss, både som resenär och förare. Att minska antalet resenärer i varje fordon är nödvändigt, inte minst för de som reser med färdtjänst och sjukresor där många tillhör riskgruppen. Den här typen av resor spelar en viktig roll i många människors vardag och måste därför fortsätta fungera, säger Åsa Björk, kommunikationsansvarig, anropsstyrd trafik.

Ledsagare eller medresenär välkomna
Ensamåkning innebär fortfarande att resenärer kan resa i sällskap med ledsagare eller medresenär, men dock endast i baksätet. Sedan en tid tillbaka är det nämligen inte tillåtet att resa i fordonens framsäten. Detta för att minska den oro som många förare känner och öka deras trygghet.

Förändringen har redan trätt i kraft och gäller tills vidare.

Dag- och omsorgsresor och skolresor påverkas inte.

Kontakter

Västtrafiks presstjänst

Vi svarar på dina frågor om kollektivtrafiken i Västsverige. Maila eller ring oss så hjälper vi dig.

0771-41 43 99press@vasttrafik.se

Bilder

Västtrafik inför ensamåkning i delar av den anropsstyrda trafiken. Foto: Thomas Harrysson
Västtrafik inför ensamåkning i delar av den anropsstyrda trafiken. Foto: Thomas Harrysson
Ladda ned bild
Åsa Björk, kommunikationsansvarig, anropsstyrd trafik. Foto: Thomas Harrysson
Åsa Björk, kommunikationsansvarig, anropsstyrd trafik. Foto: Thomas Harrysson
Ladda ned bild

Om

Västtrafik
Västtrafik
Box 123
541 23 Skövde

http://www.vasttrafik.se

Kollektivtrafiken bygger på en evigt modern idé. Genom att resa tillsammans minskar vi köer, reducerar utsläpp och sänker halter av skadliga partiklar i luften. Vi bidrar också till ett mer rättvist samhälle och stärker människors hälsa genom ökad vardagsmotion. Västtrafik ägs av Västra Götalandsregionen och ansvarar för kollektivtrafiken i regionen. Varje dag reser hundratusentals personer med oss. Det är för dem vi finns till.

Följ Västtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västtrafik

Skyddsstopp påverkar spårvagnstrafiken18.8.2020 14:23:33 CESTPressmeddelande

Skyddsombuden på Göteborgs Spårvägar har varslat om skyddsstopp för alla spårvagnar av typen M28 och M29 (de äldre modellerna) från och med idag kl. 13:00. Vagnarna tas ur trafik, vilket innebär inställda avgångar. Västtrafik förstärker med så många bussar som möjligt men det förväntas ändå orsaka stor trängsel på de spårvagnar som är i trafik. Västtrafik uppmanar därför alla sina resenärer att undvika onödiga resor så långt det är möjligt. Orsaken till skyddsstoppet är värmen. Västtrafik följer läget och kommer att uppdatera informationen löpande på sin hemsida.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum