Västtrafik satsar på elbussar i Mölnlycke

Dela

Västtrafik fortsätter elektrifiera kollektivtrafiken i Västra Götaland. Nästa år elektrifieras busstrafiken i Mölnlycke. Det blir även en satsning på biogas i landsbygdstrafiken. Det står klart sedan en upphandling av busstrafiken i Härryda och Vårgårda har avslutats.

Busstrafiken i Härryda och Vårgårda är upphandlad på nytt. Foto: Allan Karlsson
Busstrafiken i Härryda och Vårgårda är upphandlad på nytt. Foto: Allan Karlsson

Från och med juni 2021 blir tätortstrafiken i Mölnlycke elektrifierad med tre elbussar, medan trafiken på landsbygden till stor del kommer drivas av biogas. Utsläppen och energianvändningen kommer att minska kraftigt jämfört med dagens trafik som enbart drivs med biodiesel.

- Övergången till en helt eldriven stads- och tätortstrafik är avgörande för att vi ska kunna nå de högt uppsatta miljömål som vi har. Samtidigt minskar vi bullret och utsläppen så att människor mår bättre och vi kan bygga tätare, mer attraktiva städer. Det känns bra att vi ligger så långt fram i utvecklingen, säger Rebecca Sundborg, affärschef för busstrafik på Västtrafik.

Hela upphandlingen omfattar totalt 34 bussar, varav 3 blir helelektriska och 12 drivs av biogas. Resterande 19 kommer även fortsatt att drivas på förnybar biodiesel.

I upphandlingen lämnade Buss i Väst AB det bästa anbudet. 

- Vi ser fram emot att fortsätta utveckla trafiken för våra resenärer tillsammans med våra partners Buss i Väst, säger Rebecca Sundborg.

Avtalen gäller i tio år och är värda 70 miljoner kronor per år, totalt 700 miljoner kronor för hela avtalsperioden.

Fakta om elbussar i Mölnlycke:

3 nya elbussar

Linjerna 1, 2 och 3 blir elektrifierade

Börjar köra i juni 2021.

Kontakter

Västtrafiks presstjänst

Vi svarar på dina frågor om kollektivtrafiken i Västsverige. Maila eller ring oss så hjälper vi dig.

0771-41 43 99press@vasttrafik.se

Bilder

Busstrafiken i Härryda och Vårgårda är upphandlad på nytt. Foto: Allan Karlsson
Busstrafiken i Härryda och Vårgårda är upphandlad på nytt. Foto: Allan Karlsson
Ladda ned bild

Om

Västtrafik
Västtrafik
Box 123
541 23 Skövde

http://www.vasttrafik.se

Kollektivtrafiken bygger på en evigt modern idé. Genom att resa tillsammans minskar vi köer, reducerar utsläpp och sänker halter av skadliga partiklar i luften. Vi bidrar också till ett mer rättvist samhälle och stärker människors hälsa genom ökad vardagsmotion. Västtrafik ägs av Västra Götalandsregionen och ansvarar för kollektivtrafiken i regionen. Varje dag reser hundratusentals personer med oss. Det är för dem vi finns till.

Följ Västtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västtrafik

Skyddsstopp påverkar spårvagnstrafiken18.8.2020 14:23:33 CESTPressmeddelande

Skyddsombuden på Göteborgs Spårvägar har varslat om skyddsstopp för alla spårvagnar av typen M28 och M29 (de äldre modellerna) från och med idag kl. 13:00. Vagnarna tas ur trafik, vilket innebär inställda avgångar. Västtrafik förstärker med så många bussar som möjligt men det förväntas ändå orsaka stor trängsel på de spårvagnar som är i trafik. Västtrafik uppmanar därför alla sina resenärer att undvika onödiga resor så långt det är möjligt. Orsaken till skyddsstoppet är värmen. Västtrafik följer läget och kommer att uppdatera informationen löpande på sin hemsida.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum