Västtrafik

Västtrafik söker 420 vintercyklister

Dela

Nu söker Västtrafik personer som vill ställa bilen i vinter för att i stället ta sig fram med cykel. I ett projekt som heter Vintercyklist får deltagarna gratis dubbdäck i utbyte mot att de väljer att cykla tre dagar i veckan.

I årets upplaga av Vintercyklist finns 420 platser att söka. Foto: Thomas Harrysson.
I årets upplaga av Vintercyklist finns 420 platser att söka. Foto: Thomas Harrysson.

I samarbete med 13 västsvenska kommuner erbjuder Västtrafik 420 personer gratis dubbdäck, däckbyte och reflexväst om de väljer att cykla i stället för att köra bil i vinter. Ansökan öppnar den 5 september.

– Förhoppningen är att få fler att upptäcka att det går bra att cykla även på vintern. Vi kommer hjälpa till med rätt utrustning och hoppas att det uppmuntrar till att ändra sina resvanor och bidra till minskade utsläpp från transporter, säger Lena Hesselroth, projektledare på Västtrafik.

Cyklisterna åtar sig att cykla minst tre dagar i veckan. De kommer också rapportera hur vinterväghållningen i kommunen fungerar. På så sätt hjälper de även andra cyklister och gångtrafikanter.

Deltagarna delas också in i kommunvisa lag och cykeldatan genererar poäng för att se vilken kommun som cyklar mest. Projektet är dock inte i huvudsak en tävling.

Mer än bara kollektivtrafik

Det är boende i Borås, Falköping, Göteborg, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lidköping, Mellerud, Mölndal, Skövde, Stenungsund, Trollhättan och Öckerö som kan söka till projektet.

Västtrafik har sedan flera år arbetat aktivt med att öka det hållbara resandet, inte bara det som sker med kollektivtrafiken.

– Vi vill att deltagarna ska upptäcka ett nytt sätt att resa hållbart och vi vet sedan tidigare att närmare 80 procent av deltagarna fortsätter att vintercykla även efter sitt deltagande i projektet, säger Lena Hesselroth.

Fakta Vintercyklist:

  • Rekryteringen pågår mellan den 5 och 25 september.
  • Cykelperioden pågår mellan den 1 december 2022 och 1 mars 2023.
  • Cyklisterna åtar sig att cykla minst tre dagar i veckan och att rapportera in sin cykeldata. Det finns även möjlighet att rapportera in hur vinterväghållningen i sin kommun fungerar.
  • Mer information och ansökan finns på Västtrafiks hemsida.

Kontakter

Västtrafiks presstjänst

Presstjänsten svarar på medias frågor om kollektivtrafiken i Västsverige.
Maila eller ring oss så hjälper vi dig.

Tel:0771-41 43 99press@vasttrafik.se

Bilder

I årets upplaga av Vintercyklist finns 420 platser att söka. Foto: Thomas Harrysson.
I årets upplaga av Vintercyklist finns 420 platser att söka. Foto: Thomas Harrysson.
Ladda ned bild
Lena Hesselroth, projektledare Västtrafik. Foto: Eddie Löthman
Lena Hesselroth, projektledare Västtrafik. Foto: Eddie Löthman
Ladda ned bild

Om

Västtrafik
Västtrafik
Box 123
541 23 Skövde

http://www.vasttrafik.se

Kollektivtrafiken bygger på en evigt modern idé. Genom att resa tillsammans minskar vi köer, reducerar utsläpp och sänker halter av skadliga partiklar i luften. Vi bidrar också till ett mer rättvist samhälle och stärker människors hälsa genom ökad vardagsmotion. Västtrafik ägs av Västra Götalandsregionen och ansvarar för kollektivtrafiken i regionen. Varje dag reser hundratusentals personer med oss. Det är för dem vi finns till.

Följ Västtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västtrafik

Rapport: Fler västsvenskar vill se investeringar i kollektivtrafiken24.8.2022 08:47:44 CEST | Pressmeddelande

Hälften av invånarna i Västra Götaland tycker att omställningen till hållbart resande går för långsamt. Allt fler vill också se ökade satsningar på kollektivtrafiken samtidigt som det finns en stark tro att hållbara resor med kollektivtrafik, bilpooler och elsparkcykel kommer att öka i framtiden. Det visar Västtrafiks årliga attitydundersökning Hållplats 2022. Den 25 augusti debatteras undersökningen av de politiska ungdomsförbunden på Frihamnsdagarna i Göteborg. Media välkomnas att delta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum