Västtrafik

Västtrafik testar hyrcyklar

Dela
Nu kommer hyrcyklar finnas tillgängliga för resor i Borås. Foto: Västtrafik
Nu kommer hyrcyklar finnas tillgängliga för resor i Borås. Foto: Västtrafik

Pendlar du in till Borås? Grattis, då kan du hyra någon av Västtrafiks cyklar från Borås resecentrum. Pilotprojektet är ett samarbete mellan Västtrafik och Borås stad och kommer att pågå till vintern 2018. Syftet är att lära sig så mycket som möjligt om intresset för hyrcyklar. Ambitionen är att stärka cykelns koppling till kollektivtrafiken.

50 stycken hyrcyklar, varav 10 stycken elcyklar, kommer nu att finnas tillgängliga för den som vill upptäcka Borås med cykel. Den primära målgruppen är arbetspendlare, men cyklarna kan även hyras av allmänheten.

– Vi vill göra det enklare för våra kunder att kombinera olika färdsätt och göra hållbara resval. Därför testar vi, i samarbete med Borås stad, möjligheten att hyra cyklar i anslutning till Borås resecentrum. Konceptet är hämtat från Nederländerna där man snabbt och smidigt kan hyra en cykel vid tågstationen, säger Camilla Holtet på Västtrafik.

Borås är en stor inpendlingsort med många arbetsplatser. Totalt kommer 60 personer som arbetspendlar till Borås att delta i en testgrupp för projektet. Syftet med pilotprojektet är att lära sig så mycket som möjligt om intresset för hyrcyklar, hur de används och hur väl tekniken fungerar.

Hör oss berätta mer 
Västtrafik kommer att medverka på Borås stads cykelevent Urban Talks den 23/5 för att tala om projektet. Vi välkomnar media till att närvara! 

Läs mer här: https://www.boras.se/urbantalks

Så fungerar det:
Västtrafiks hyrcyklar är utrustade med elektroniska lås från Donkey Republic som öppnas med hjälp av mobiltelefonen. För att använda cyklarna behöver du installera Donkey Republics app på din telefon och registrera dig.

I appen kan du se tillgängliga cyklar och även välja att boka en cykel i förväg. Därefter kan du enkelt låsa upp den med mobilen. Cykeln kan sedan användas för resor under hela dagen, men ska återlämnas till Borås resecentrum samma dygn. Priset är 50 kronor per dag för vanlig cykel, 100 kronor för elcykel.

För mer information:
Västtrafiks presstjänst, 0771-41 43 99
press@vasttrafik.se

Kontakter

Västtrafiks presstjänst

Vi svarar på dina frågor om kollektivtrafiken i Västsverige. Mejla eller ring oss så hjälper vi dig.

0771-41 43 99press@vasttrafik.se

Bilder

Nu kommer hyrcyklar finnas tillgängliga för resor i Borås. Foto: Västtrafik
Nu kommer hyrcyklar finnas tillgängliga för resor i Borås. Foto: Västtrafik
Ladda ned bild
Borås centralstation
Borås centralstation
Ladda ned bild

Om

Varje dag reser 410 000 personer med Västtrafik. Det är för dem vi finns till. Vi vill göra det enkelt och bekvämt att resa med kollektivtrafiken och samtidigt bidra till en hållbar samhällsutveckling. Västtrafik ägs av Västra Götalandsregionen och har cirka 900 linjer som körs av företag som upphandlats i konkurrens.

Följ Västtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Västtrafik

Nytt resecentrum i Gamlestaden17.8.2018 09:12Pressmeddelande

Lördagen den 18 augusti är det dags för invigning av Gamlestaden resecentrum. Då får en av kollektivtrafikens största knutpunkter i Göteborg en modern, trygg och tillgänglig mötesplats för resenärer och invånare. Välkommen på en invigning för alla åldrar. Västtrafiks nya resecentrum ligger på Gamlestads Torg, en stor och växande knutpunkt för kollektivtrafikens resenärer. Byggnationen startade våren 2016 och på lördag är det dags för invigning. – Gamlestaden är en stor knutpunkt för våra resenärer och området genomgår just nu en kraftig förändring med nya bostäder, handel och kontor. Därför är vi mycket glada över att kunna öppna upp för en modernare och tillgängligare mötesplats för resenärer och invånare, säger Stefan Ekman, infrastrukturchef på Västtrafik. Prognosen pekar på cirka 30 000 av- och påstigande resenärer från spårvagn, buss och tåg per dygn vid Gamlestads Torg år 2020, jämfört med dagens cirka 20 000 resenärer per dygn. Västtrafikbutik ska testa nya lösningar Det nya res

Västtrafik byter tidtabell den 20 augusti16.8.2018 13:32Pressmeddelande

Den 20 augusti återgår kollektivtrafiken i Västra Götalandsregionen till ordinarie tidtabell med tätare turer. Samtidigt genomförs förändringar av trafiken där det behövs och några linjer får nya avgångstider. Resenärer uppmanas söka sin resa i Reseplaneraren. Från och med måndagen den 20 augusti gäller en ny tidtabell för kollektivtrafiken i Västra Götalandsregionen. – Semestern är över och skolorna drar igång. Då återgår även kollektivtrafiken till ordinarie tidtabell. Eftersom att vi samtidigt passar på att göra förändringar som behövs vill vi uppmana våra resenärer att söka sin resa i förväg i Reseplaneraren, för att vara på rätt plats i rätt tid, säger Jarl Samuelsson, enhetschef på Västtrafik. Förändringar i Göteborgstrafiken I Göteborg får buss 330 mellan Kinna och Göteborg en ny start- och ändhållplats på Heden, istället för Åkareplatsen resecentrum. Förändringen görs på grund av begränsat utrymme på Åkareplatsen. Busslinjerna 35 och 135 läggs ihop och får linjenummer 35. Samti

Nyheter i Skövde stadstrafik när Heneporten byggs om16.8.2018 09:00Pressmeddelande

Snart påbörjas arbetet med att bredda Heneporten mellan Hentorp och Skultorp, därför kommer porten att stängas av under hösten. För att förbereda för avstängningen förändras busstrafiken i samband med att Västtrafik byter tidtabell den 20 augusti. Heneporten i Skövde är en järnvägspassage mellan stadsdelarna Skultorp och Hentorp. För att möta de allt större resebehoven i Skövde ska den enfiliga passagen nu byggas ut till en tvåfilig genomfart. – Vi har länge velat bredda Heneporten så att framkomligheten ökar för alla som dagligen använder denna passage. Nu har vi fått godkännande från Trafikverket att bygga ut. Förarbetet är gediget och därför måste Heneporten stängas av för genomfart redan under hösten 2018. Genomfarten beräknas vara stängd i cirka ett år. Busstrafiken genom Heneporten stängs av i samband med att Västtrafik byter tidtabell den 20 augusti och biltrafiken stängs av vid senare tillfälle, säger Daniel Lindh, tf gatu- och naturchef i Skövde kommun. Nyheter i stadstrafiken

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum