Västtrafik

Västtrafiks nya tjänst hittar sommarens soligaste badplats

Dela
Den 15 juni släpptes Västtrafiks sommarbiljett. För att få fler att resa hållbart i sommar lanserar Västtrafik nu en ny tjänst som visar vilken badplats i Västra Götaland som har bäst väder och hur resenärer tar sig dit med kollektivtrafiken. Tjänsten kallas Tur och retur med vädret.
Västtrafik har skapat en  tjänst som kombinerar väder, badplatser och hållplatser. Bild: Västtrafik
Västtrafik har skapat en tjänst som kombinerar väder, badplatser och hållplatser. Bild: Västtrafik

I stället för en traditionell vädertjänst som utgår från en geografisk plats, har Västtrafik skapat en digital tjänst som utgår från det bästa vädret. Den hittar den soligaste och varmaste badplatsen i hela Västra Götaland baserat på väderdata från YR och visar hur man tar sig dit med kollektivtrafiken.

– Vi hoppas att så många som möjligt väljer att resa hållbart i sommar. I vår region finns mängder av fantastiska stränder, bryggor och klippor. Med den här satsningen vill vi helt enkelt påminna om det, säger Malin Bernhardsson, marknads- och kommunikationschef på Västtrafik.

Algoritm hittar badplatsen med bäst väder

Direkt när webbsajten öppnas visas badplatsen med det bästa vädret och den snabbaste resvägen med kollektivtrafik dit. Resenärer kan även filtrera på restid, antal byten, sjö eller hav och gångavstånd från hållplats till badplats.

I bakgrunden finns en algoritm som väger in både sol, vind och molnighet för att visa det bästa vädret. Tjänsten plockar data från YR, 281 badplatser från Havs- och vattenmyndigheten och från Västtrafiks reseplanerare.

– Vi har precis lanserat en ny sommarbiljett som gör det möjligt att resa i hela regionen till priset av en zon. Vi hoppas att det också bidrar till att få upp ögonen för hållbar semester på hemmaplan, säger Malin Bernhardsson.

Sommarbiljetten säljs mellan den 15 juni och 31 juli i appen Västtrafik To Go. Det är möjligt att resa på biljetten fram till den 29 augusti.

Prova ”Tur och retur med vädret” här.

Läs mer om Västtrafiks sommarbiljett här.

Kontakter

Västtrafiks presstjänst

Presstjänsten svarar på medias frågor om kollektivtrafiken i Västsverige.
Maila eller ring oss så hjälper vi dig.

Tel:0771-41 43 99press@vasttrafik.se

Bilder

Västtrafik har skapat en  tjänst som kombinerar väder, badplatser och hållplatser. Bild: Västtrafik
Västtrafik har skapat en tjänst som kombinerar väder, badplatser och hållplatser. Bild: Västtrafik
Ladda ned bild
Malin Bernhardsson, marknads- och kommunikationschef på Västtrafik. Foto: Thomas Harrysson
Malin Bernhardsson, marknads- och kommunikationschef på Västtrafik. Foto: Thomas Harrysson
Ladda ned bild

Om

Västtrafik
Västtrafik
Box 123
541 23 Skövde

http://www.vasttrafik.se

Kollektivtrafiken bygger på en evigt modern idé. Genom att resa tillsammans minskar vi köer, reducerar utsläpp och sänker halter av skadliga partiklar i luften. Vi bidrar också till ett mer rättvist samhälle och stärker människors hälsa genom ökad vardagsmotion. Västtrafik ägs av Västra Götalandsregionen och ansvarar för kollektivtrafiken i regionen. Varje dag reser hundratusentals personer med oss. Det är för dem vi finns till.

Följ Västtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västtrafik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum