Vattenförbrukningen i Uppsala ökar
Under 2020 ökade Uppsalabornas vattenförbrukning. Varje Uppsalabo använde i genomsnitt 138 liter vatten per dygn i hemmet under 2020. Det är en ökning med 3 liter jämfört med 2019. Ett förändrat beteende i samband med coronapandemin antas ligga bakom ökningen.
– Det är första gången vi ser en ökning i hushållens vattenförbrukning på mycket länge och vi tror att det har att göra med ett förändrat rörelsemönster i samband med coronapandemin, säger Elin Jansson, strateg på avdelningen VA-nät på Uppsala Vatten.
Eftersom statistiken på vattenförbrukning i dagsläget inte går att följa löpande, går det inte att se hur vattenförbrukningen skiljt sig åt under första vågen med coronapandemin i våras, under sommaren och under höstens andra våg med coronapandemin.
– Vi vet inte exakt vad som orsakat ökningen av hushållens vattenförbrukning. Men när många arbetat och studerat hemifrån samtidigt som antalet dagar hemma för barn och vuxna med exempelvis förkylningar ökat kraftigt är det inte förvånande. Sedan har kanske även Folkhälsomyndighetens rekommendation om handtvätt och att undvika att resa gett en viss effekt på vattenanvändningen i hemmet, säger Elin Jansson.
Vattenförbrukningen under 2020 i det som kallas allmän service, som bland annat inkluderar skolor och idrottsanläggningar, har tillsammans med industri och handel minskat med ungefär 16 procent. Samtidigt var vattenproduktionen i Uppsalas vattenverk 7 procent högre under juni-augusti jämfört med samma period 2019.
– Den ökade vattenproduktionen under sommaren kan ha många orsaker. Vädret påverkar vattenbehovet, men vi stannade kanske hemma i större utsträckning än vanligt förra sommaren. Siffrorna indikerar att den vattenförbrukning som vanligtvis sker utanför hemmet flyttade till hemmet under 2020, säger Elin Jansson.
Därför är det viktigt med en låg vattenförbrukning
En ökad vattenförbrukning innebär att mer vatten behöver produceras och distribueras, men också att mer vatten behöver avledas och omhändertas i våra avloppsreningsverk. Det är en hantering som kostar energi och förbrukar kemikalier. Att spara vatten spar på våra resurser.
Fördelning dricksvatten
I Sverige förbrukar vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn.
60 liter för personlig hygien.
30 liter för toalettspolning.
15 liter för disk.
15 liter för tvätt.
10 liter för mat och dryck.
10 liter övrigt.
Hushållens vattenförbrukning i Uppsala
År och liter per dag per Uppsalabo
2007 165
2008 165
2009 160
2010 154
2011 153
2012 152
2013 149
2014 148
2015 146
2016 144
2017 141
2018 140
2019 135
2020 138
Kontakter
Elin JanssonChef på planeringssektionen för ledningsnät
Tel:0187279318elin.jansson@uppsalavatten.seOm
Rent vatten, smarta kretslopp - för hållbart liv i ett växande Uppsala
Uppsala Vatten ger dig rent vatten och smarta kretslopp i ett växande Uppsala.
Vårt mål är att aktivt bidra till ett hållbart samhälle. Det gör vi genom att ständigt utveckla nya resurssmarta lösningar och uppmuntra till återvinning och återbruk. Vi ger Uppsala dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om regnvatten. Vi skapar kretsloppstjänster där vi gör biogas av matavfall, minskar vattenförbrukningen och återanvänder material på bästa sätt.
Vi är en del av Uppsala kommun och en av de ledande aktörerna i branschen.
Följ Uppsala Vatten och Avfall AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Uppsala Vatten och Avfall AB
Uppsala vatten häver rekommendationen att inte dricka det kommunala dricksvattnet i Läby, Skuttunge och största delen av Björklinge8.4.2021 14:23:49 CEST | Pressmeddelande
Uppsala Vatten har lokaliserat och isolerat källan för den PAH-förorening som påträffades i Björklinge den 16 mars, vilket innebär att endast ett mindre område i Björklinge fortfarande rekommenderas att inte dricka vattnet. Uppsala Vatten häver därför rekommendationen att inte dricka det kommunala dricksvattnet i Läby, Skuttunge och största delen av Björklinge.
VMA i Björklinge, Läby och Skuttunge hävs – men rekommendationen att inte dricka det kommunala dricksvattnet kvarstår22.3.2021 15:19:16 CET | Pressmeddelande
Den 17 gick Uppsala Vatten ut med en rekommendation till boende med kommunalt dricksvatten i Björklinge, Läby och Skuttunge att inte använda vattnet för dryck och matlagning. I samband med det skickades ett VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) ut till alla boende i området med omnejd. Nu hävs VMA-meddelandet, men rekommendationen gällande dricksvattnet kvarstår.
Risk för otjänligt vatten i Björklinge, Läby och Skuttunge17.3.2021 14:49:03 CET | Pressmeddelande
Ett provsvar på dricksvattnet i Björklinge har visat på för höga halter av PAH. Som en försiktighetsåtgärd rekommenderar därför Uppsala Vatten att inte använda dricksvatten från det kommunala ledningsnätet till dryck eller matlagning i Björklinge, Läby och Skuttunge.
Ny brunn säkrar dricksvattenförsörjningen i Lövstalöt och Bälinge10.3.2021 10:25:45 CET | Pressmeddelande
Uppsala Vattens har invigt en ny dricksvattenbrunn i Lövstalöt. Den nya brunnen innebär en ökad produktionskapacitet som ska säkra och förstärka dricksvattenförsörjningen i Lövstalöt och Bälinge.
Uppsalas sophämtning blir grönare med ny entreprenör1.3.2021 10:03:31 CET | Pressmeddelande
Från och med den 1 mars tar Ohlssons AB över hämtningen av hushållsavfall i de sydöstra delarna av Uppsala. Det innebär att ännu fler av Uppsalas sopbilar kommer att drivas med biogas och att vi tar ännu ett steg närmare Uppsala kommuns vision om ett fossilfritt Uppsala år 2030.
Uppsala Vatten uppmanar alla som kan att vänta med besök på återvinningscentralen22.10.2020 14:50:18 CEST | Pressmeddelande
Under de två veckor som Folkhälsomyndighetens lokala rekommendationer gäller i Uppsala, uppmanar Uppsala Vatten alla som kan att vänta med sina besök till återvinningscentralerna. Under perioden kommer även Återbruket att ta paus, så inga återanvända produkter kommer att tas emot.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum