Uppsala Vatten och Avfall AB

Vattenförbrukningen minskar i Uppsala för tionde året i rad

Dela

På fredag firas Världsvattendagen runt om i världen. Det firar vi i Uppsala med att sträcka lite extra på oss. För tionde året i rad har vattenförbrukningen minskat och är nu nere på 140 liter per Uppsalabo och dag.

– Smartare hushållsmaskiner för disk och tvätt samt snålspolande kranar står för stora delar av besparingarna, säger Bertil Lustig, VA-chef på Uppsala Vatten.

Vattenförbrukningen per person har minskat från 165 liter per Uppsalabo och dag 2008 till 140 liter per Uppsalabo och dag 2018. Uppsalas totala vattenförbrukning har dock inte minskat, utan ligger kvar på samma nivå. Detta beror på att Uppsala kommun under samma period har ökat med omkring 35 000 personer.

Varje liter vatten som används kräver resurser i form av till exempel energi för att driva pumpar och kemikalier för att rena vattnet. Om alla Uppsalabor minskar sin vattenförbrukning med 1 liter per dag så sparar vi 200 000 liter vatten. På ett år blir det en besparing på nästan fem fulla vattentorn.

Hur mycket lägre kan hushållens vattenförbrukning bli?

– Sverige är absolut inte bäst i klassen. I till exempel Tyskland ligger vattenförbrukningen på omkring 120 liter per person och dag, så det finns potential att komma lägre även i Sverige. Det finns mycket du kan göra i vardagen som privatperson för att påverka din vattenförbrukning. Du kan till exempel duscha istället för att bada och inte ha rinnande vatten när du borstar tänderna. Se till att inte ha droppande kranar och läckande toaletter. Och använd inte dricksvatten för bevattning, det är bättre att låta regnvattnet sköta rabatterna, säger Bertil Lustig.

Hushållens vattenförbrukning i Uppsala

År och liter per person

2007    165
2008    165
2009    160
2010    154 
2011    153
2012    152
2013    149
2014    148
2015    146
2016    144
2017    141
2018    140

Kontakter

Om

Uppsala Vatten och Avfall AB
Uppsala Vatten och Avfall AB
Box 1444
751 44 Uppsala

https://www.uppsalavatten.se/

Rent vatten, smarta kretslopp - för hållbart liv i ett växande Uppsala

Uppsala Vatten ger dig rent vatten och smarta kretslopp i ett växande Uppsala.

Vårt mål är att aktivt bidra till ett hållbart samhälle. Det gör vi genom att ständigt utveckla nya resurssmarta lösningar och uppmuntra till återvinning och återbruk. Vi ger Uppsala dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om regnvatten. Vi skapar kretsloppstjänster där vi gör biogas av matavfall, minskar vattenförbrukningen och återanvänder material på bästa sätt.

Vi är en del av Uppsala kommun och en av de ledande aktörerna i branschen.

Följ Uppsala Vatten och Avfall AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Vatten och Avfall AB

Uppsala vatten häver rekommendationen att inte dricka det kommunala dricksvattnet i Läby, Skuttunge och största delen av Björklinge8.4.2021 14:23:49 CEST | Pressmeddelande

Uppsala Vatten har lokaliserat och isolerat källan för den PAH-förorening som påträffades i Björklinge den 16 mars, vilket innebär att endast ett mindre område i Björklinge fortfarande rekommenderas att inte dricka vattnet. Uppsala Vatten häver därför rekommendationen att inte dricka det kommunala dricksvattnet i Läby, Skuttunge och största delen av Björklinge.

VMA i Björklinge, Läby och Skuttunge hävs – men rekommendationen att inte dricka det kommunala dricksvattnet kvarstår22.3.2021 15:19:16 CET | Pressmeddelande

Den 17 gick Uppsala Vatten ut med en rekommendation till boende med kommunalt dricksvatten i Björklinge, Läby och Skuttunge att inte använda vattnet för dryck och matlagning. I samband med det skickades ett VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) ut till alla boende i området med omnejd. Nu hävs VMA-meddelandet, men rekommendationen gällande dricksvattnet kvarstår.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum