Tekniska verken i Linköping

Vattenkraftens Miljöfond öppnar för finansiering av miljöåtgärder

Dela

Den första februari öppnar Vattenkraftens Miljöfond Sverige AB för de första vattenkraftägarna att ansöka om finansiering för miljöåtgärder. Bakom fonden står åtta vattenkraftföretag som tillsammans satsar 10 miljarder kronor under en 20-årsperiod för att förbättra vattenmiljön i de svenska vattenkraftverken.

Vattenkraften i Sverige ska både anpassas till moderna miljövillkor och samtidigt möjliggöra omställningen till ett elsystem baserat på 100 procent förnybar energi. Därför har åtta vattenkraftsföretag bildat Vattenkraftens Miljöfond Sverige AB som tar ansvar för att finansiera nödvändiga miljöåtgärder för omställningen av vattenkraftsverksamheter.

Huvudsyftet med Miljöfonden är att finansiera de vattenkraftsverksamheter som ingår i den nationella planen för att uppnå moderna miljövillkor. Regeringen kommer att ta beslut om denna plan i slutet av 2019. Där kommer det att framgå när respektive vattenverksamhet ska prövas i domstol och ansökningar om finansiering kan skickas in till Miljöfonden 2-3 år före det år då prövningen ska ske. Miljöfonden erbjuder ersättning för eventuella utredningar, domstolsprocessen, genomförande av miljöåtgärder samt eventuella produktionsförluster.

Inledningsvis öppnar Miljöfonden för verksamhetsutövare som fått ett föreläggande om att söka tillstånd och inlett prövning i domstol tidigast 1 december 2015. Dessa är välkomna att ansöka om finansiering från och med 1 februari 2019.

- Vi är glada att ingå i Vattenkraftens Miljöfond där vi kan hjälpa till att anpassa vattenkraften till moderna miljökrav, som kommer att gynna både stora och små vattenkraftsföretag. Det kommer att skapa avsevärd lokal miljönytta i våra vattendrag där lokala miljöintressen ska balanseras mot andra samhällsnyttor som reglering av vattendrag, byggnadshistoriska värden och inte minst utsläppsfri elproduktion, säger Klas Gustafsson, vice vd Tekniska verken i Linköping.

Utgångspunkten för fonden har varit dels en dialog mellan myndigheter, miljöorganisationer och branschen, dels Energiöverenskommelsen som slöts sommaren 2016 mellan fem riksdagspartier.

- Genom en solidarisk finansiering via Vattenkraftens Miljöfond Sverige AB minskar de ekonomiska konsekvenserna för enskilda aktörer, vilket säkerställer att miljöåtgärderna kommer till stånd. Vi ska också medverka till att miljöåtgärder genomförs där de gör störst nytta, säger Claes Hedenström, tf vd för Vattenkraftens Miljöfond Sverige AB.


De bolag som finansierar Vattenkraftens Miljöfond Sverige AB är Fortum, Jämtkraft, Mälarenergi, Skellefteå Kraft, Statkraft, Tekniska verken i Linköping, Uniper och Vattenfall.

För mer information kontakta gärna:
Klas Gustafsson, vice vd Tekniska verken i Linköping AB, 013-20 82 17
klas.gustafsson@tekniskaverken.se

Claes Hedenström, tf vd Vattenkraftens Miljöfond Sverige AB
070-695 29 58

Mer information om Vattenkraftens Miljöfond, där Tekniska verken är en av grundarna, finns här


Fakta om Tekniska verkens vattenkraft
Tekniska verken äger och driver 38 mindre vattenkraftstationer i Östergötland, Sörmland och Småland. Stationerna är byggda mellan 1906 och 1997. Tillsammans producerar Tekniska verkens vattenkraftsstationer omkring 330 GWh (miljoner kilowattimmar) under ett normalår.

Nyckelord

Bilder

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken är en del av 240 000 privat- och företagskunders vardag och vi levererar tjänster som gör livet enklare. Vi erbjuder elnät, belysning, vatten, fjärrvärme, fjärrkyla, hantering av avfall, bredband, biogas, effektiva energilösningar och elhandel. Vår vision är att bygga världens mest resurseffektiva region och tillsammans med våra kunder är vi på rätt väg. Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Uppdatering: Arbetsplatsolycka på Gärstadverket8.8.2019 17:21:10 CESTPressmeddelande

Uppdatering 14 augusti Tillståndet för den person som i torsdags, den 8 augusti, skadades i samband med en fallolycka på Gärstadverket i Linköping, är fortfarande kritiskt. Det var i samband med ett underhållsarbete som en anställd till den entreprenör som Tekniska verken anlitar, föll ca 20 meter och skadade sig svårt. Polisen, Arbetsmiljöverket och Tekniska verken gör alla egna utredningar av olyckan. Uppdatering 8 augusti Vid 13 tiden idag inträffade det en arbetsplatsolycka på Gärstadverket i Linköping. Det var en fallolycka där en entreprenör till Tekniska verken föll ca 20 meter i samband med underhållsarbeten. Polis och räddningstjänst larmades. Den skadade personen fördes i ambulans till Universitets sjukhuset i Linköping. Polisen har påbörjat en utredning. Olyckan är anmäld till arbetsmiljöverket och Tekniska verken har påbörjat en intern utredning. I samband med olyckan sattes arbetet igång enligt Tekniska verkens krisrutiner. Debriefing har genomförs med både den egna person

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum