Uppsala kommun

Växande lager i Fyrislund ger nya arbetstillfällen

Dela

I Uppsala Business Park kan Thermo Fisher Scientific nu komplettera sina befintliga lokaler med ett större lager, kontor och produktionslokaler. Den nya detaljplan som precis antagits ger möjlighet att bygga betydligt högre än tidigare och expansionen ger företaget förutsättningar att skapa 20-25 nya arbetstillfällen inom produktionen.

Den nya större lagerbyggnaden som möjliggörs genom en ny detaljplan. Illustration: Tengbom
Den nya större lagerbyggnaden som möjliggörs genom en ny detaljplan. Illustration: Tengbom

Det pågår en hel del utveckling i Fyrislund just nu. Den 25 november antog plan- och byggnadsnämnden den nya detaljplan som möjliggör att Thermo Fisher Scientifics kan expandera. Detaljplanen tillåter byggandet av ett nytt större lager, nya kontors- och produktionslokaler. På vissa ställen kan lokalen bli upp till 20 meter hög, att jämföra med dagens sju meter. Företaget producerar idag bland annat allergitester, vilket är en växande marknad.

– Den här detaljplanen är ett av många steg som tas för att vi ska få 2 000 nya arbetstillfällen per år i Uppsala. För när företag kan växa och utvecklas skapas fler jobb för Uppsalaborna, säger Ylva Stadell (S), plan- och byggnadsnämndens ordförande.

Höga krav på utseende och hållbarhet

I arbetet med detaljplanen lades tonvikt på att bevara de siktlinjer som finns i Uppsala, bland annat utsikten mot de centrala delarna vid Uppsala slott och domkyrkan. Då den planerade byggnaden kommer vara synlig från flera andra delar av Uppsala Business Park ställs höga krav på dess arkitektoniska kvalitet. Bland annat ska fasaden vara av metall och glas och släppa igenom ljus, som gör att byggnaden kommer upplevas olika under dag- och kvällstid.

Taket blir grönt med sedum och det finns möjlighet till solpaneler. Uppsala kommun deltar tillsammans med Klövern, Sustainable Innovation och Chalmers i ett projekt för att göra Uppsala business park till Sveriges första energipositiva kvarter. Projektet har beviljats medel från innovationsprogrammet Viable Cities.

Kulturhistoriska byggnader bevaras

Fyrislund, som ligger strategiskt nära Uppsalas södra infarter, har flera kulturhistoriskt värdefulla byggnader som bland annat vunnit pris för sin utformning. Därför ställer detaljplanen krav på att dessa ska bevaras. Eftersom det finns föroreningar i marken kräver Uppsala kommun att marken saneras innan byggnationen kan påbörjas.

– Genom att bevara det historiska, vill vi länka ihop vårt arv med vår framtid. Thermo Fisher Scientific har inte bara en lång och framgångsrik historia i Uppsala, utan också en framtid full av spännande möjligheter med hållbarhet som ledord, säger Theologos Papadopoulos, anläggningschef.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Den nya större lagerbyggnaden som möjliggörs genom en ny detaljplan. Illustration: Tengbom
Den nya större lagerbyggnaden som möjliggörs genom en ny detaljplan. Illustration: Tengbom
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor omkring 237 000 personer.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum