Växjö stift

Växjö stift får åtta nya diakoner och präster 

Dela

På söndag den 12 juni viger biskop Fredrik Modéus fyra personer till diakoner och fyra till präster, varav en vigs till tjänst inom EFS.

Vigningen sker vid en högtidlig gudstjänst i Växjö domkyrka på söndag kl 11.00, på Heliga Trefaldighets dag. Dessförinnan genomgår kandidaterna examen inför domkapitlet, vilket sker nu på fredag. Det är den sista delen i utbildningen till diakon respektive präst och därmed blir kandidaterna behöriga att vigas till sina ämbeten och träda i tjänst i Svenska kyrkan. 

– Det är ovanligt många som vigs på söndag och det är dessutom många som väntas vigas de närmaste åren. Det är roligt att se att så många följer sin kallelse och låter sig vigas till kyrklig tjänst, säger biskop Fredrik Modéus. 

Diakonens uppgift i Svenska kyrkan är att leva som Kristi tjänare och hjälpa människor att gestalta Guds kärlek. Diakonen ska försvara människors rätt, stå på de förtrycktas sida och uppmuntra och frigöra Guds folk till det som är gott, så att Guds kärlek blir synlig i världen. 

En präst skall i sitt uppdrag leva som Kristi tjänare, öppen för människors behov och i sitt sinne vara vänd till Gud och hela skapelsen. Med trohet och klokhet skall prästen ge Guds folk vad det behöver för att renas och mogna i tron, så att Guds kärlek blir synlig i världen. 

De nyvigda prästerna kommer att tjänstgöra som pastorsadjunkter i särskilda introduktionsförsamlingar under sitt första år som präster. Därefter är de behöriga att söka tjänst i Svenska kyrkan. Diakonerna är i och med vigningen behöriga till diakontjänster i Svenska kyrkan.  

Läs mer om Svenska kyrkans profilyrken. 

Om vigning 
Vid vigningen avlägger diakon- och prästkandidaterna sina vigningslöften. Löftena handlar om att säga ja till att utöva ämbetet så att Gud blir ärad, kyrkan uppbyggd och Guds vilja förverkligad i världen. Diakonerna lovar också att hjälpa dem som behöver det och stå på de förtrycktas sida, att följa kyrkans ordning och förverkliga kallelsen med Kristus som förebild samt att leva som vittnen om Guds kärlek och försoningens hemlighet. Prästerna lovar också att rent och klart förkunna Guds ord och rätt förvalta sakramenten (dopet och nattvarden) samt att följa kyrkans ordning och förverkliga kallelsen med Kristus som förebild. 

För att få pressbilder från vigningen, kontakta vaxjostiftinfo@svenskakyrkan.se  

Välkomna att bevaka vigningen och/eller att kontakta kandidaterna för intervjuer!  

Kontaktuppgifter förmedlas via pressekreterare Charlotte Granrot Frenberg, som nås på 0470-77 38 16 eller charlotte.granrot.frenberg@svenskakyrkan.se   

Diakonkandidater: 

Malin Hjertquist, från Hjortsberga, vigs till tjänst i Alvesta församling. 

Louise Madeland, från Orrefors, vigs till tjänst i Södermöre pastorat. 

Ulrika Myhrberg, från Forsheda, vigs till tjänst i Forshedabygdens församling.  

Birgitta Quittenbaum, från Växjö, vigs till tjänst i Sjösås församling i Växjö pastorat. Har tidigare varit läkare.   

Prästkandidater: 

Björn Pettersson, från Lund, gör sitt adjunktsår i Johanneskyrkan i Svenska kyrkan i Växjö.  

Magnus Pettersson, från Lekeryd, gör sitt adjunktsår i Norrahammars församling. Har tidigare varit elektriker. 

Robert Ortiz, från Markaryd, vigs till tjänst inom EFS och ska tjänstgöra i EFS distrikt Sydost. Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, EFS, är en missionsrörelse med föreningar och församlingar knutna till Svenska kyrkan.  

Emanuel Sedeborn, från Lund, gör sitt adjunktsår i Virestad-Härlunda församling. 

Kontakter

Om

Växjö stift
Växjö stift
Östraboliden
352 39 Växjö

+46(470)773800https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum